4.2.2018

3 tavoitetta (astanga)joogaan


Aiemmin on/off-joogaa harjoittaneena voin vihdoinkin sanoa joogan tulleen säännölliseksi osaksi omaa arkeani. Sen takaavat jo vetämäni kolme Yogafunc-tuntia viikkoon. Enpä olisi reilu pari vuotta sitten arvannut, kun totesin ääneen, että haluan vetää joogaa, vetäväni juuri tätä tuntia. En rehellisesti sanoen edes tietänyt, minkälaista tuntia olisin halunnut vetää, mutta törmättyäni tähän Yogafunciin, kolahti se niin kovaa ja korkealta, että tiesin heti, että tämä on minun tapani vetää joogaa. Ainakin yksi niistä.


Nautin suunnattomasti myös astangajoogasta, mutta vähän pohdinnan alla on vielä, onko se tunti, jota haluan ohjata. Ainakin olen tykännyt siitä, kun olen ollut mukana alkeiskurssien vetämisessä ja seurannut vähän sivusta, kuinka ihmiset kokevat tuon heille uuden harjoittelumuodon.

Itselläni on oman harjoituksen kanssa pieni lamavaihe ja tuntuu, että en halua mennä eteenpäin omassa harjoituksessani. Ennemminkin tahdon syventää sitä, mitä minulla on ja saada sen tuntumaan vielä enemmän omalta. En tiedä, onko hölmöä verrata joogaharjoitusta materiaan, mutta juuri nyt koen, että minulla on tätä "materiaa", eli asanoja jo enemmän, kuin mitä pystyn käsittelemään. Haluaisin ensin tutustua näihin jo oleviin, ennenkuin haluan lisää. Vähän sama juttu, kuin jos omistaa liikaa, eikä enää pysty hallitsemaan sitä kaikkea ajatuksella "Oliko minulla tämäkin?" "Miten tätä käytettiinkään?"

1. Nimien opettelu. Nyt täytyy tunnustaa, että en edes osaa kaikkien asanojen nimiä. En vain ole jaksanut opetella. Tottakai ne kaikista useimmin esiintyvät osaan, mutta muille olen vähän laiskuuttani keksinyt omat nimet tai sen nimi on "noseasentojokanäyttäätältä".

2. Osaaminen, oikeat tekniikat ja merkitys. Myönnän, että olen hieman suuripiirteinen ja unohtelen harjoituksessani asanoja aina silloin tällöin. Se ei minua ehkä ärsytä niin paljon kuin se, että en vain aina muista, mihin tulivat välivinyasat ja varsinkin ykkössarjan lopussa en aina muista, mihin kohtaan piti jäädä hengittelemään (tiedän, vain joogajutut). Lisäksi olisi mukava oppia jokaisen tekemänsä liikkeen merkitys.

3. Voima ja haastavammat asanat. Minä olen ihan superarka, mitä tulee uusien, voimaa ja ketteryyttä vaativien juttujen opetteluun. Pääni pistää pahasti hanttiin käsilläseisontaa opetellessa, bakasanassa en nyt vain tajua, mistä kiikastaa, etteivät varpaat irtoa lattiasta. Tai tiedänhän minä. Sieltä samasta pääkopasta, mistä kaikki muukin ;)

3 kommenttia:

 1. Oli joskus puhettakin, että vuosia sitten astangan alkeiskurssilta jäi olo, että se oli jotenkin liian raskasta ja vaikeaa, eikä siis pelkästään fyysisesti. Yogafunciin sen sijaan rakastuin kertaheitolla. Toki näihin vuosiin välissä on mahtunut paljon kehonhallinnan ja liikkumisen opettelua muutenkin. Aika pian alkoikin heräillä ajatus, josko vielä joskus kokeilisin tutustua astangaan syvemminkin. Hihkaise siis, jos päädyt alkeita ohjaamaan, ehkä uskaltautuisin mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei maaliskuussa alkaa tiistai-iltaisin astangajoogan alkeiskurssi (kts. Astangajooga Kouvolan facesivut), jossa olen mukana auttelemassa. Sinne!

   Poista
  2. Jei, kiitos vinkistä, järjestelin hieman työkuvioita ja ilmoittauduin mukaan! :)

   Poista