29.1.2018

Kirjoja pöydänkulmalla

Minulla on tapana lueskella ja selailla erilaisia kirjoja ennen nukkumaankäyntiä. Aiheet vaihtelevat aika selkeästi vuodenajan mukaan. Kevättä ja kesää kohti mentäessä puutarha-aiheiset kirjat vievät tilaa muilta, syksyllä taas ruokaan ja terveyteen liittyvät kirjat vievät enemmän jalansijaa. Talvi on enemmän sellaista sillisalaattiaikaa, jolloin pöydänkulmalta löytyy vähän sitä sun tätä liittyen mm. retkeilyyn, liikuntaan, ruokaan, puutarhaan, henkiseen hyvinvointiin.

Varsinaisia romaaneja luen vain loma-aikaan, koska sen tyyppisellä kirjallisuudella on tapana imaista minut mukaansa niin tiiviisti, että saatan lukea yötä myöten, jatkaa aamulla ja miettiä muuta elämää vasta, kun kirja on luettu. Eli ei kovin fiksu vaihtoehto näin arkeen.

Tykkään pitää aina noin 3-5 kirjaa "työn alla" ja lueskella ihan fiiliksen mukaan sitä, mikä juuri siinä hetkessä tuntuu mielenkiintoisimmalta. Saatan lukea muutaman sivun ja laittaa kirjan pois; jäädä fiilistelemään, kuinka luetun saisin ujutettua omaan arkeeni. Tällainen lukeminen on minulle ehkä enemmän inspiraation ja ideoiden etsimistä, joka löytyy joskus itse tekstistä, joskus kuvasta.

Vaikka olenkin sitä mieltä, että kirjoja ei voi koskaan olla liikaa, pyrin pitämään oman kirjahyllyn tarjonnan jossain rajoissa. Onneksi on kirjasto, josta saan täydennystä pöydänkulman lukulistalle. Kirjastossa käymme jälkikasvun kanssa säännöllisesti kerran kuussa palauttamassa luetut kirjat ja lainaamassa uusia. Harvoin minulla on mitään tiettyä kirjaa, jota sieltä etsisin, vaan vaeltelen tiettyjen hyllyrivien väleissä ja poimin mukaani kiinnostavia kirjoja. Ihan parasta.

Tällä hetkellä oma mielenkiintoni on kohdistunut vahvasti omavaraistalouteen. Omalla kohdallani tämä tarkoittaa enemmänkin sitä, miten voisin mahdollisimman tehokkaasti saada satoa omasta pihasta. Viime kesänä saimme vihdoin kellarin siihen kuntoon, että sinnekin voisi varastoida kasvukauden satoa talteen. Tämä talvi näyttää, miten lämpötilat kellarissa vaihtuvat ja onnistuuko siellä edes kasvien talvettaminen. Tästä syystä lukulistalla on kirjastosta löytämäni Omasta maasta -kirja ja ostamani Unelma omavaraisuudesta.

Nyt juoksuharrastuksen taas nostettua päätään, kiinnostaa tietenkin myös siihen aiheeseen liittyvä kirjallisuus, kuten nyt tämä yöpöydälläni oleva #hyväjuoksu -kirja. Vaikka haaveilen ihan oikeasta juoksukoulusta, tyydyn nyt toistaiseksi opiskelemaan aiheesta ihan vaikka kirjoista ja nettiä selaillen.

Jooga-aiheisia kirjoja omistan muutaman ja tämä Petri Räisäsen Astanga on notkunut tuossa pöydänlaidalla varmaan viimeisen vuoden. Olen kirjan lukenut jo aikapäivää sitten, mutta aina silloin tällöin luen lisää jostain tietystä asanasta ja tavoitteena olisi oppia nuo sanskriitinkieliset nimet tässä vielä joku päivä.

Lisäksi minulla on muutamia kirjoja/lehtiä/opuksia, jotka olen tullut hankkineeksi vähän mielijohteesta, kuten tämä lehtihyllystä jo aikaa sitten mukaan tarttunut Vegeä. Kirja jäi kuitenkin ostamisen jälkeen ilman selailua tarkempaa paneutumista, kunnes tässä viime viikolla bongasin sen taas lehtipinosta. Ja kirjahan vaikuttaa oikein kivalta.

Millaisia kirjoja sinä luet?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti