10.12.2017

Kasvispainotteisempia valintoja

Olen tässä viimeisen puolentoista vuoden aikana pikkuhiljaa siirtynyt kasvispainotteisempaan ruokavalioon. Ensin jätin lihan (kalaa olen syönyt silloin tällöin) ja kananmunat. Siitä asteittain olen vähentänyt myös maitotaloustuotteiden käyttöä ja pitänyt huolta, että ostamissani uusissa vaatteissa tai muissa tuotteissa ei ole käytetty mitään eläinperäistä. Syyt tähän ovat täysin eettiset, koska periaatteeni on, että jos en pysty eläintä itse tappamaan, en myöskään sitä syö. Ehdottomuuteen en tässäkään aio mennä, kuten en muissakaan elämäni osa-alueissa. Tuskin koskaan tulen kutsumaan itseäni vegaaniksi tai edes kasvissyöjäksi. Olen ennemminkin ihminen, joka ei mielellään käytä eläinperäisiä tuotteita.

En ole missään asioissa ollut koskaan kovin jyrkkä ja tämäkin valinta perustuu niihin valintoihin, joita teen omassa henkilökohtaisessa elämässäni. Minulla ei ole tarvetta käännyttää muita tai ylipäätään kertoa ihmisille, miksi heidänkään ei kuuluisi syödä lihaa. Minusta se on jokaisen meidän oma asia.

En myöskään odota, että omia valintojani otetaan erikseen huomioon. Eri asia on, jos tätä kysytään ja on vaihtoehto, mutta muuten koen, että jos joku on tehnyt juuri minua varten ruokaa, joka sisältää eläinperäisiä juttuja, syön sen kiitollisena.

Mutta itse ostaessani kaupasta ruokaa valitsen aina kasvisperäisen tuotteen. Lisäksi kun kaapeissa olevat eläinperäiset tuotteet alkavat loppua, olen korvannut ne kasvisperäisillä. Pikkuhiljaa ja maltilla. Tällaisella maltillisella tahdilla olen löytänyt ne juuri minulle maistuvat merkit ja vaihtoehdot.


Yksi näistä jutuista oli löytää heraproteiinin tilalle joku hyvältä maistuva kasvisperäinen proteiinijauhe. Olen tässä vuosien varrella ihan mielenkiinnosta maistellut eri proteiinijauheita ja olen törmännyt matkallani jostain aivan kamalasta ihan huippuihin. Ja nämä parhaat ovat maultaan olleet aina heraproteiineja. Niiden koostumus on minusta vain ollut se paras ja varsinkin valmistaessani lusikoitavia smoothieita on se vaahtomainen koostumus aivan omaa luokkaansa.

Onneksi heraproteiinin vaihtoehtoa ei tarvinnut pitkään hakea, vaan maultaan paras proteiinijauhe löytyi Foodinin vaniljanmakuisesta riisiproteiinista. Olen riisiproteiinejakin maistanut jos ja vaikka minkä makuisia, mutta tämä on kyllä toistaiseksi paras vaihtoehto. Smoothieiden kuohkeudessa täytyy kyllä tinkiä, koska samaa vaahtomaisuutta ei ainakaan tällä versiolla saa aikaiseksi, mutta loppupeleissä se on aika pieni asia se, kun maku on kohdillaan.

Kuvissa olevan smoothien olen tehnyt seuraavalla ohjeella:

Smoothie riisiproteiinilla
½ banaani
50-100 g puolukoita
50-100 g mansikoita
n. 50 g ananaspaloja
20 g riisiproteiinia, vanilja (Foodin*)
½-1 dl mantelimaitoa

Päälle: 
pensasmustikoita
boysenmarjoja
kookoshiutaleita (Foodin)
kanelia (Foodin*)

Blendaa kaikki smoothien ainekset sekaisin blenderissä ja koristele päällisillä. Lisäämällä mantelimaidon määrää, saa tästä juotavan version.
(* tuotteet saatu)

Ja kun tähän suosikkiaamupalaani päästiin, niin toinen vakiojuttu aamuissani on tämä myrkynvihreä juoma, joka muuten maistuu sata kertaa paremmalta kuin miltä se näyttää ;) Sekoittelen viherjauheen sitruunan- tai appelsiinimakuiseen vitamiiniporetablettiin (esim. berocca tmv.) ja veteen.3 kommenttia:

 1. Mulle ei jostain syystä sovi mitkään proteiinijauheet! En tiedä mistä tämä johtuu; maha menee sekaisin ja tunnen jopa lievää pahoinvointia, jos lisään niitä smoothien joukkoon. Voi toki olla, että en vaan ole löytänyt itselleni sopivaa tuotetta, mutta ei niitä oikein voi rajattomasti ostaa ja kokeillakaan, kun suurin osa myydään niissä jättiläispurkeissa. Luulin ensin, että kyse on maitoperäisyydestä, mutta myös esim. tämä riisiprotsku saa aikaan saman tukalan/kuvottavan olon. Pärjään toki ilmankin, mutta protskupitoinen smoothie olisi kyllä hyvä välipala!

  Osaatko yhtään sanoa/arvailla, mistä tämä voi johtua? Kivaa tiistaita sulle Terhi ja kiitos jo etukäteen vastauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Selvittelin tätä hiukan, mutta en löytänyt mitään pomminvarmaa selitystä tuohon pahoinvointiin. Toiset epäilivät sen liittyvän verensokeriin, joku johonkin jauheessa olevaan muuhun aineeseen, kuin itse proteiiniin, mutta yhtä selitystä en löytänyt. Kyse saattaa olla kerta-annoksen määrästä (liikaa kerralla) tai jostain muusta. Että tällaisia mutu-vastauksia tähän :) Onneksi nuo proteiinijauheet eivät ole mikään välttämätön lisä, vaan niitä saa jo ihan perusruuastakin, aiheuttamatta pahaa oloa.

   Mutta hei, se on perjantai! Hauskaa viikonloppua!

   Poista
  2. Voi kiitos, ihana olet, kun olet nähnyt vaivaa ja kysellyt aiheesta! Joo totta, että onneksi normiruuasta saa kaiken tarvittavan. Mieluiten mä syönkin ihan tavallista ruokaa :)

   Kivaa viikonloppua sulle!!

   Poista