6.10.2017

Syksyn sato talteen

Syksyn saapuessa ja puutarhan puiden ja pensaiden notkuessa erilaisista hedelmistä sekä marjoista, olen minäkin kaivanut esiin kuivurin. Osa sadosta tulee toki syötyä sellaisenaan ja osa menee pakkaseen, mutta olen huomannut, että esimerkiksi hillot ja mehut (mustaherukka- ja omenamehua lukuunottamatta) tulee käytettyä huomattavasti hitaammin verrattuna kuivattuihin hedelmiin ja marjoihin. Itse tehty mysli, granola tai pähkinä-kuivamarjasekoitus oman pihan antimista voittaa mennen tullen kaupan versiot.

Tänä vuonna huiman sadon on tuottanut päärynäpuu ja niitä olenkin jo muutaman päivän ajan työntänyt kuivuriin. Lopputulos ei ole mielestäni niin hyvä, kuin mitä esimerkiksi kuivatuista omenoista tulee, mutta varmasti maistuvathan nuokin vaikka mysliin sekoitettuna.

Sienet ovat yksi vakiokuivatettava näin syksyisin. Suppilovahverot, mustatorvisienet ja kanttarellit rouhin kuivaamisen jälkeen pieneksi muruksi, joista saa ruokiin syksyistä lisämakua talvellakin.

Tämän vuoden uutuutena testaan pihlajanmarjoja, joita keräsin tuosta meidän takametsästä ja vähän väri-ilotteluksi myös koristepuuna kasvavan pihlajan vaaleanpunaisia marjoja. Pihlajanmarjoja tuntuu tänä vuonna olevan todella paljon, ja jos maku on edes jonkinlainen kuivaamisen jälkeen, tulee tämä olemaan varmasti yksi talven varmoista c-vitamiininlähteistä.

Lisäksi suunnittelin tyrnimarjojen kuivaamista. Onko kellään kokemusta? En ole mielestäni nähnyt koskaan niitä edes myytävän kokonaisina kuivattuina, ainoastaan jauheena. No mutta, katsotaan mitä tulee.

Kuivurin käyttö olisi kätevää vaikka läpi vuoden, jolloin sinne voisi paloitella mm. hedelmiä, jotka uhkaavat jäädä syömättä. Ainakin meillä banaanit ovat niitä, jotka meinaavat silloin tällöin jäädä käyttämättä. Kesäisin voisi kuivatella erilaisia puiden ja pensaiden lehtiä teeksi tai viherjauheeksi. Käyttömahdollisuudet kuivurilla ovat paljon laajemmat, kuin mitä ainakaan itse tulen sitä käyttäneeksi. Ehkä jätänkin kuivurin tuohn keittiöntasolle, jos se madaltaisi (viitsimis)kynnystä kuivaamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti