6.3.2017

Jääkirkkovuori


Kun sunnuntaiaamuna ilma ulkona näyttää siltä, että luvassa on aurinkoa koko päivälle, pistin netin tulille ja hakusanoiksi kaikki luontopoluista vesiputouksiin. Tällä kertaa huomion vei kuitenkin Retkipaikasta löydetty kohde, joka valtavuudellaan sai minut etsimään lisää tietoa. Viime viikolla kävimme ystäväni ja koiran kanssa tuossa meidän lähimetsässä kävelyllä ja ihastelimme kallioilta valuvia jääputouksia. Luonnon muovaamat teokset ovat aina vaikuttavia.

Tämän vuoksi bongattuani jotain niinkin uljaan kuuloista, kuin Jääkirkkovuori, päätimme lähteä hieman hatarien ohjeiden kanssa etsimään kyseistä kohdetta. Paikka sijaitsee Haramaanjärven rannalla Iitissä ja ajettuamme Haramaantietä ensin päästä päähän ja tuskailtuamme, että mistäs tästä oikein pitääkään poiketa metsään. Päätimme kysyä neuvoa tien laidassa auton kanssa parkissa olleelta mieheltä. Ja kuinka hyvä säkä meillä olikaan, koska satuimme olemaan juuri oikeassa paikassa ja kysymään tietä juuri oikealta henkilöltä.

Jätimme auton parkkiin tien laitaan noin puoleen väliin Haramaantietä, siihen kohtaan, missä tie tekee jyrkemmän mutkan oikealle. Tien laidasta lähti pieni polku, joka vei hieman leveämmälle tielle. Käännyimme polulta vasemmalle ja kävelimme järven rantaan. Näin talvella oli helppo poiketa kävelemään jäälle ja seurata muiden tekemiä jälkiä. Kesälläkään paikalle ei onneksi tarvitse uida, vaan perille pääsee poikkeamalla tieltä metsään ja seuraamalla kallion viereistä polkua.Perille löydettyämme maisema oli kieltämättä vaikuttava. Edessämme aukesi aivan mieletön jääputous, joka oli monta metriä korkea ja sitäkin leveämpi. Jääputouksen koko hiljensi suulaammaankin jutustelijan ja seisoimme hetken hiljaa ihastelemassa tätä näkyä. Mitä kauemmin paikalla seisoi, sitä enemmän jääputous alkoi "avautumaan". Pieniä yksityiskohtia erilaisista veden tekemistä muodoista, jääpuikkojen sulkemasta kallioluolasta, veden solinasta, jääkiipelijöiden jättämistä jäljistä.


Kuvaillessa näitä kuvia suunnasta jos toisesta, kävi väkisinkin mielessä, kuinka ihanaa olisi omistaa hieman laajempi valokuvauskalusto, koska nämä kuvat eivät todellakaan anna oikeutta jääputouksen mahtavuudelle, miten silmä tämän näki. Keli oli onneksi sitäkin mahtavampi ja metsässä sekä järven jäällä vietetty iltapäivä auringonpaisteessa latasi akkuja taas kummasti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti