8.3.2017

5 uskomusta ja 1 totuus astangajoogasta

1. En voi aloittaa joogaa, koska en taivu. Väärin. Joogatunneille tervetulleita ovat kaikki kankikaikkosista koko elämän voimistelua harrastaneisiin. Jokainen tekee omaa harjoitusta omalla matollaan, eikä liikkuvuudella ole harjoituksen onnistumisen kanssa mitään tekemistä. Mutta totuushan on, että vaikka kuinka haluaisi pitää kiinni omasta maineestaan kaupungin kankeimpana kaverina, joutuu paikan antamaan jollekin toiselle joogaa harrastettuaan.

2. Jooga on tylsää ja se ei tunnu missään. Hmmm... Jos astangajoogaa vertaa vaikka itsepuolustuslajeihin, niin tottahan se on, että joogassa harjoitus on hidastempoisempi. Mutta harjoituksen edetessä ja pidemmälle mentäessä en kutsuisi joogaa tylsäksi. Päinvastoin. Uusia asanoja opetellessa välillä mietin, kuinka paljon helpompaa moni muu laji olisikaan. Lisäksi astangajooga on kaikkea muuta kuin kevyttä. Itsekin erehdyin aluksi tekemään harjoitusta ns. palauttavana venyttelynä, kunnes tajusin, että joogaharjoitus on treeni muiden joukossa. Ennemminkin kutsuisin sitä vastapainona monelle muulle lajille.

3. En voi aloittaa joogaa, koska olen ylipainoinen. Tämä on ehkä tyhmintä, mitä olen koskaan kuullut. Voittaa jopa kohdan 1. Koolla pituus- tai leveyssuuntaan ei ole mitään merkitystä, koska meistä jokainen on ihan samanvertainen ja hyvä juuri näin. Voin antaa 150 % takuun siitä, että joogasalilla kukaan ei tuomitse tai arvota ketään iän, näön, koon tai sukupuolen mukaan. Eikä minkään muunkaan.

4. Jooga on uskonto. Astangajooga ei ole sidottu uskontoon, vaikka joogafilosofiankin mukaan maailmankaikkeutta ja ihmistä ohjaa korkeampi voima, joka on kaikille sama. Jokainen saa oman uskontonsa ja vakaumuksensa mukaan kutsua sitä miksi haluaa. Jos haluaa. Jooga voi olla pelkkä fyysinen harjoitus ja treeni muiden joukossa, mutta se tarjoaa myös mahdollisuuden sukeltaa harjoituksen avulla hieman pintaa syvemmälle omaan itseen.
5. Jos aloittaa joogan, täytyy alkaa kasvissyöjäksi. Ei tarvitse. Kasvisperäinen ruokavalio joogassa perustuu siihen, että joogafilosofian mukaan ketään ei vahingoiteta ja elämää kunnioitetaan sen kaikissa muodoissa. Varsinaiseen fyysiseen joogaharjoituksen suorittamiseen kasvissyönti ei suoranaisesti liity. Kasvisperäisen ruokavalion noudattamisen pitäisi lähteä jokaisesta itsestä, eikä vain siksi, että harrastaa joogaa.

+ 1. Joogasalilla törmää kaikennäköisiin hippeihin ;). Totta. Meistä jokainen saa olla juuri sellainen kuin haluaa. Sinäkin. Tervetuloa!

Mainos: Pro bono

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti