16.10.2016

7 x Syksy


Haravointi ja muut pihatyöt. Puutarhahommat ovat lähellä sydäntäni, mutta haravointi kieltämättä kuuluu niihin töihin, jotka aina täytyy tehdä. Itse kuulun siihen koulukuntaan, jonka mielestä nurmikko tulee haravoida ja vielä leikata lyhyeksi talvea vasten. Tänään laitettiin piha talviteloille, kesän kukat ja hyötykasvit heitettiin pois ja keinu sekä grilli vietiin katoksen alle.

Talvivalot. Tai syysvalot tai jouluvalot. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tähän aikaan vuodesta virittelen niitä pihalle ja illalla onkin mukava tulla kotiin, kun ne tuovat vähän ylimääräistä valoa pimeisiin iltoihin. Ja ehkä pienen aavistuksen joulun tunnelmaa.

Kynttilät ja lyhdyt. Ne ovat ehkä ensimmäinen syksyn merkki ja tuikkukipot löytävätkin jo hyvissä ajoin elokuun puolella ensin sisällä paikkansa ja nyt hieman myöhemmin virittelen myös ulkolyhdyt omille paikoilleen.

Syyskukat. Nyt täytyy kyllä ihan pikkuisen kehaista, mutta keväällä ostamani kukat etuoven katoksen alle ovat täydessä vedossa ja menevät myös syyskukkina, jo ihan väriensäkin puolesta. Yhdessä ruukussa oli tuija, jonka juurelle lisäsin tänään valkoiset kanervat (Calluna), toisessa ruukussa olevat punalehtinen keijunkukka (Heuchera) ja miniversio villiviinistä olivat niin kimpassa keskenään täyttäneet koko ruukun, että sinne ei muita enää sopinut. Kolmannen ruukun japaninkellovaivero (Pieris japonica) punaisessa syysvärissään, koristeapila ja keijunkukka olivat myös vielä niin hyvässä hapessa, että jos ja kun halusin lisätä kuitenkin muutaman kanervan syksyn istutuksiin, ei auttanut muu kuin käydä hakemassa autotallista pari omaa ruukkua niille.


Aikataulut. Kesällä eletään lähes pellossa ja syksyn huomaa hyvin jo heti koulujen alettua siitä, että kalenterit ovat jokapäiväisessä käytössä ja meno talvea kohti vain kiihtyy, eikä mitään uskalla luvata ilman kalenteriin katsomista.

Pipot ja lapaset. Näitä kaivelin jo viime viikonloppuna kesäteloilta. Lapsia täytyy muistuttaa niiden käytöstä ja siitä, että niistä ihan oikeasti pidetään huolta, varsinkin niistä hanskoista, joista tuntuu herkästi toinen aina katoavan jonnekin. Onneksi nykymuoti on paljon myönteisempi pipojen käytölle, kuin mitä se oli vaikka omassa nuoruudessa. Huh, ei muistella sitä ;)

Tee. Tee kuuluu syksyyn ja talveen. Harvemmin juon teetä säännöllisesti kesällä tai edes keväällä. Syksyllä kuitenkin kaivelen termarin esiin ja keittelen aamuisin teetä valmiiksi sinne hautumaan. Termarissa se pysyy sopivan lämpimänä useamman tunnin ja minulla on aina teetä valmiina.

Mitä kuuluu sinun syksyyn?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti