12.4.2016

Kevät tuli, lumi suli, puro sanoi puli puli

Ihan väkisinkin alkaa lumien sulaessa ja auringon paistaessa katse siirtyä pihatöihin. Pidin tiukkaa linjaa siitä, että tänä keväänä en istuta yhtään esikasvatettavaa kasvia, vaan hankin kaikki puolivalmiina suoraan puutarhalta. Ja on muuten ensimmäinen vuosi, kun saan pidettyä itseni pois kauppareissuilla siemenhyllyjä tuijottelemasta. Siellä olisi ihan varmasti ollut jotain ihania uusia tomaattilajikkeita, joiden kutsuhuutoa en olisi voinut vastustaa. Parempi oli siis pysyä kaukana.

Mutta pihalle olisi jo päästävä tekemään ensimmäisiä kevättöitä. Ensialkuun löysin kottikärryt hylättyinä juuri siitä samasta paikkaa, minne olin ne syksyllä jättänyt. Olisihan nuo voinut toki varastoonkin viedä, mutta viime syksynä skarppasin sentään sen verran, että pyörittelin omenapuun ympärille suojaverkon. Ja vaikka omenapuu taisikin säilyä hengissä viime talven, oli jäniksenryökäle löytänyt silti tiensä meidän puutarhaan. Tällä kertaa kohteena päärynäpuun runko, jonka olin verkottanut hieman puolihuolimattomasti, koska se ei ole aiemmin niitä kiinnostanut. Onneksi jänikselle oli maistunut vain rungon toinen puoli, niin eiköhän tuo päärynä hengissä selviä.


En ole ehtinyt vielä sen kummemmin puutarhassa tutkia, mitä kasveille kuuluu ja ketkä ovat selvinneet. Eilen kiikuttelin vasta lumilapionkin varastoon ja toin haravan seinänviereen odottelemaan pihatöiden aloittamista. Luonto on kieltämättä aika karun näköinen vielä, mutta eiköhän nuo ensimmäiset vihreät ala pikkuhiljaa näkyä omassakin pihassa. Onhan ensimmäiset leskenlehdetkin jo bongattu.


Luonnon heräämistä on mukava seurata varsinkin omassa pihassa, kun osaa jo odottaa kevään ensimmäisiä nousijoita. Sipulikasvit, kuten tulppaanit työntävät pikkuhiljaa päätään esiin, saniaiset alkavat kiemurrella maasta ja kohta huomaan magnolian ensimmäisen kukan jo yrittävän avata itseään.

Siitä ei kauaa menekään, kun pihan joka nurkassa alkaa vihertää ja kasvi toisensa jälkeen työntää lehtensä esiin ja kevään ensikukkijat aloittavat kukkaloistonsa. En malta odottaa.
Joko sinun viherpeukaloasi syyhyttää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti