5.12.2017

Aika rientää

Olin jo kirjoittamassa tähän, että tässä viime viikkoisia lumisia tunnelmia, kunnes tajusin, että ei todellakaan viime vaan toissaviikkoisia. Viime viikkohan meni sen verran jännissä tunnelmissa, että en olisi varmasti edes tajunnut, vaikka ulkona olisikin ollut näin kauniita aamuja. Aika rientää.

Mutta tosiaan. Aika rientää. Eilen otin uuden kalenterin käyttöön ja ainakin itselleni se on joka kerta sellainen pieni hetki, kun tuntuu, että aivan kuin kääntäisi uuden sivun elämässään. En tiedä, olenko ainut vähän tällainen hassu tapaus, mutta minusta uudessa kalenterissa on aina sellainen pienen uuden alku. Puhtaat, tyhjät sivut. Vanha, vuoden palvellut, jo vähän räjähtänyt kalenteri saa siirtyä sivuun ja tilalle tulee uusi ja siisti.

Eikä tässä ole enää edes kuukautta, kun vuosikin jo vaihtuu. Siinä on toinen sellainen hetki, jolloin tulee muisteltua kulunutta vuotta ja tehtyä suunnitelmia tulevalle. Jostain syystä olen tänä vuonna miettinyt hyvinkin paljon mennyttä vuotta. Kuinka se toi paljon yllättäviä asioita eteen, niin hyvässä kuin pahassakin. Mutta kuinka kaikesta kuitenkin aina tulee jollain lailla selvittyä. Ja kuinka vuosi vuodelta sitä vain tulee joustavammaksi niiden huonojenkin asioiden kanssa ja luottaa siihen, että asiat kyllä järjestyvät. En tarkoita, että suhtautuisin niihen huolettomasti, vaan ehkä enemmän järjellä ja positiivisella asenteella, kuin tunteella ja kiroillen.

Viime vuosi oli kyllä melkoinen. Jos vuoden alussa suunnittelin, mihin kaikkeen aikani tulevana vuonna käytän, meni suunnitelmat täysin uusiksi viimeistään keväällä, kun aloitin työt puutarhalla, kaikkien muiden töiden lisäksi. Vaikka suunnitelmat menivätkin uusiksi ja kiire oli välillä melkoinen, kun yritti hoitaa myös kaikki asiat, joihin oli sitoutunut aiemmin, eivät nämä muutokset ole kaduttaneet pätkääkään. Ainakin yrittäjyydelle tämä tuo tietyn mielenrauhan, kun kaikki munat eivät ole samassa korissa, vaan tulot jakautuvat useamman osa-alueen kesken. Jos viime vuonna tähän aikaan mietin lähes päivittäin, että mitäköhän tästä oikein tulee, asuu tällä hetkellä mielessäni rauha. Ja se on yrittäjänä toimiessa aika iso juttu.

Mutta vaikka kuinka olisi mukavaa jatkaa samaa rataa ensi vuosikin kaikkien näiden kivojen asioiden kanssa, on tässäkin otettava järki käteen ja mietittävä omaa jaksamista. Mihin aikansa käyttää. Vähän funtsia, mitä pitää ja mitä poistaa. Harmi sinänsä, koska tällä hetkellä kaikki asiat ovat niitä, joita haluaisi tehdä, mutta kun aika ei vain yksinkertaisesti riitä. On pakko karsia.

Karsimiseen uusi kalenteri on oiva apuväline. Olen katsellut kalenterin vielä tyhjiä sivuja ja miettinyt, kuinka sen alkavana vuonna täyttäisin. Miltä näyttäisivät ihannekalenterini sivut verrattuna tämänhetkiseen ja millaiseen kompromissiin pystyisin pääsemään, jotta se olisi mahdollisimman lähellä sitä omaa ihannettani.

Tässä voidaan puhua mielestäni sellaisesta terveestä itsekkyydestä ja siitä, kuinka aikansa jakaa. Kuinka samalla, kun miettii tulevaa, asettaa rajat myös sille, mitä oikeasti haluaa. Kukaanhan ei näitä rajoja tee puolestamme. Tottakai käytäntö menee niin, että asioissa täytyy osata myös joustaa, mutta asettamalla jonkun rajan sille, mitä itsestään antaa ja missä on lupa olla itsekäs, auttaa myös jaksamisessa. Yllättävän paljon.


5 kommenttia:

 1. Todella hurmaavia kuvia, luminen luonto on kaunis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kyllä. Luonto osaa pistää todellakin parastaan tällaisina aamuina, kun lunta on juuri satanut <3

   Poista
 2. Oih, uusi kalenteri on aina niin odotettu ja sen aloittaminen aina yhtä ihanaa. Mä olen vannoutunut paperikalenterin käyttäjä. Ja lisäksi pitää olla värikyniä - pikkutytön Tiimarivaihe tainnut jäädä päälle :) Uuden kalenterin tyhjät sivut ovat täynnä lupauksia ja mahdollisuuksia!

  Mulla edessä kalenterin aloittaminen tänä viikonloppuna ja tarkoituksena on ensi vuonna sinne täyttää enemmän aikaa itselleni, kuin viime vuonna. Kirjoitit tosi hyvin: "miltä näyttäisivät ihannekalenterini sivut verrattuna tämänhetkiseen?" - tiedän jo omasta kalenteristani, että sivuilla pitää olla paljon enemmän liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä merkintöjä.

  Ihanaa viikonloppua sulle Terhi! (ja p.s. - ihan mielettömän upeita kuvia taas kerran!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo, värikyniä ehdottomasti. Mulla taitaa olla niitä laajempi kokoelma kuin tenavilla ja mouhuan niille aina, että jos lainaatte, niin sitten varmasti palautatte :D Lisäksi olen vienyt tämän kalenterin tuunailun ehkä jo vähän seuraavallekin tasolle (kehtaankohan edes myöntää tätä ääneen). Olen ostanut tyhjiä tarra-arkkeja, joihin olen tulostanut eri aiheisia tarroja (treenaaminen, retkeily, siivous jne.). Näitä sitten iltaisin ylpeänä liimailen kalenteriin. Tämä on itseasissa jatkumo bujoilusta, johon minulla ei yksinkertaisesti ollut aikaa, vaikka yritin. Värikynillä ja tarroilla saan kuitenkin toteutettua pientä sisässäni asuvaa askartelijaminää hieman nopemmin, kuin mitä bujoilu veisi aikaa.

   Mutta ihanaa viikonloppua myös sulle!

   Poista
  2. Jee, tarroja - kyllä!!! Ihana kuulla, että joku muukin askartelee kalenterinsa kanssa :) Mä bujoilen siten, että nykerrän kalenteria ja sitten mulla on myös semmoinen muistikirja/päiväkirja, johon aina fiiliksen mukaan kirjoitan, piirrän ja liimailen niitä tarroja. Mahtavaa, mitäs me "Tiimari-tytöt" <3

   Poista