15.9.2017

Jos en olisi

Joskus on mukava käydä pientä sisäistä ajatusleikkiä asioista, jotka ovat jo tapahtuneet. Mutta olisivatko ne tapahtuneet, jos jotain tiettyä muuta juttua ei olisi tapahtunut ennen sitä? Aina se, mitä ensin tapahtui, ei ole välttämättä mikään mukava muisto, mutta sen seurauksena tapahtuikin ehkä jotain paljon kivempaa. Vaikka elämään kuuluu mukavien asioiden lisäksi ihan yhtälailla niitä ei niin mukavia asioita ja ajanjaksoja, ovat ne kaikki elämää ja monet niistä asioista vain vievät meitä eteenpäin.

Itse pyörittelin tätä "jos en olisi tehnyt/käynyt/kokenut asiaa A, en olisi ehkä koskaan tullut tehneeksi/kokeneeksi juttua B" eilen illalla ennen nukkumaanmenoa. Suosittelen. Joskus pienetkin asiat saavat merkityksen.Itselleni viimeisen vuoden aikana on tullut näitä ajatuksia asioiden kytköksistä toisiinsa yllättävänkin paljon. Tai ehkä olen vain kiinnittänyt niihin enemmän huomiota kuin aiemmin. Ainahan toki on se mahdollisuus, että asia B olisi tapahtunut myös ilman Aatakin, mutta itse ainakin näen näiden yhteyden aika suoraan.


Tämä koko ajatusketju lähti siitä, kun vuosi sitten olimme kävelemässä Camino de Santiagoa ja olen moneen otteeseen täälläkin maininnut, kuinka merkittävä reissu oli minulle niin henkisesti, kuin fyysisestikin. Ehkä suurin juttu, joka on vaikuttanut moneen asiaan oli se vuoren rinteellä ääneen sanomani "kun pääsemme täältä, haen luonto-ohjaajakouluun". Rinkka selässä käveleminen, huolettomuus, stressikäyrän lasku Espanjan luonnossa ja vaihtuvat maisemat saivat minut tuntemaan jotain, mitä halusin lisää. Eli jos en olisi lähtenyt tuolle reissulle, en olisi ehkä lähtenyt lukemaan luonto-ohjaajaksi ja rakastunut uudestaan luontoon.

Jos en olisi lähtenyt lukemaan luonto-ohjaajaksi, en olisi ehkä tullut hakeneeksi kesätöihin Mustilaan puutarhalle. Tarkoitukseni oli tehdä työn ohessa luonto-ohjaajan koulutukseen liittyviä näyttöjä, mutta työt veivät niin totaalisesti mukanaan, että aikaa opintojen tekemiselle ei jäänyt ja nyt opintoni ovat hieman (lievä ilmaisu) myöhässä. Katsotaan kuinka reipas tyttö ehdin olemaan opintojen osalta tämän loppuvuoden. Mutta totaalinen puutarhaanhurahdus tapahtui kesän aikana ja pääsin tekemään töitä, joita olen halunnutkin tehdä. Kaikkien muiden jo olemassa olevien töiden lisäksi.

Jos en olisi sairastanut totaalisesti minut sängynpohjalle vienyttä influenssaa ja ehtinyt oikeasti miettiä, mitä haluan tehdä elämälläni pitkällä aikavälillä, lukenut kahta luovaan työhön liittyvä kirjaa ja turhautunut aivan totaalisesti ja rämpinyt pohjamutien kautta takaisin terveiden kirjoihin, en olisi ehkä tajunnut, kuinka tärkeää kirjoittaminen minulle on. Kirjoitin silloin tämän tekstin. 

Jos en olisi hakenut kesäksi töihin  puutarhalle, en olisi ehkä päässyt tekemään työkseni sisällöntuotantoa ja käyttämään ottamiani valokuvia ammatillisesti. Kirjoitan nyt siis myös työkseni.

Jos ystäväni kanssa ei olisi tullut juttua valokuvaamisesta, olisi minulta mennyt valokuvauskurssi ohi, enkä olisi ehkä koskaan saanut siitä tietoa.  Valokuvaaminen on nostanut luonnossa liikkuessani koko ajan enemmän päätään ja yksi ammattihaaveistani lukion jälkeen oli valokuvaaja. En koskaan lähtenyt lukemaan alaa, mutta valokuvaus on kiinnostanut aina. Aina minulla on ollut enemmän intoa, kuin taitoa, mutta onneksi tämäkin on korjattavissa.


Jos en olisi ihastellut ystäväni pihassa puoliksi maatunutta kleinbussia, hän tuskin olisi osannut vinkata minulle yhdestä toisesta. Ei siitä, minkä ostin, mutta jonka avulla kotiutin jo vuosia puhumani unelman.


Nämä ovat ehkä niitä suurimpia juttuja viime vuodelta ja lisäksi on vielä niitä pienempiä tapahtumia, joiden seurauksena on tapahtunut toisia asioita. Kuten vaikka näiden kuvien takana olevaa jos en olisi huomannut ystäväni instagram-sivuilla ollutta kuvaa tästä paikasta, tuskin olisin käynyt täällä vieläkään. Kuvat ovat Myllypuron luontopolulta Kouvolasta. Ihana paikka, jonne kuitenkin kannattaa mennä ainakin näin syksyllä saappaat jalassa.

Mielenkiinnolla odotan myös sitä jos en olisi xxxx, en istuisi nyt tässä balilaisessa kahvilassa kirjoittamassa teille. Sitä ja montaa muuta asiaa odotellessa nautin nyt näistä hetkistä ja jo saavutetuista jos en olisi-asioista.

Tuleeko sinulle mieleen joku vastaava jos en olisi-juttu?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti