13.5.2017

Puutarhassa juuri nyt

Ei käy kieltäminen, etteikö odottavan aika olisi pitkä, varsinkin mitä tulee meihin, jotka malttamattomana odotamme puutarhatöihin pääsyä. Ainakin itselläni kevään ykköspuuhaa on taimien istuttaminen hyötypenkkiin, kesäkukkien istutus ruukkuihin ja muutaman spontaanin ostoshetken mukana lähteneet pensaiden ja perennojen taimet.

Mutta jotain pystyy aina tekemään...

Monia esikasvatettuja taimia voi jo päivisin karaista ulkona. Suojaisa paikka on kuitenkin näillä ilmoilla aika olennainen juttu.

Suoraan maahan kylvettäviä siemeniä ehtii ostaa vielä. Itse ostin viime viikolla erilaisia papuja, myskikurpitsaa ja porkkanoita, jotka uskaltaudun kyllä istuttamaan jo tänä viikonloppuna. Niin ja ne herneet. Ei kasvimaa ole mitään ilman herneitä.

Rikkakasveja voisi alkaa jo kitkeä. Ja ehkä osan niistä voisi jatkojalostaa keittiössäkin. Hortailun kulta-aika on käsillä.

Muutaman kasvin olen jo ehtinyt investoida tälle keväälle. Magnolia ja mustaherukka odottavat istutusta ja tarhakylmänkukka oli niin kaunis kukkiessaan, että toin sen nuorimmaiselleni nimipäivälahjaksi. Muistuttakoon se seuraavina vuosina kukkiessaan pihassamme tästä kylmästä keväästä.
Pari pussia siemenperunoita ja sipuleita odottaa myös keittiön ulko-oven nurkassa. Hyötytarhan penkit pitäisi vielä kääntää ja lisätä vähän uutta multaa, ennenkuin pääsen istutustalkoisiin. Sipuleita olen istuttanut jo monena vuonna, mutta perunan viljely on minulle uusi tuttavuus. Jännää.

Samalla kun kiertelee puutarhassa katselemassa ensimmäisiä avautuvia kukkia ja lehtien silmuja, maasta puskevia tulpaanin alkuja ja raparperin pikkuisia lehtiä, voi mukaan ottaa oksasakset ja napsia kuivuneita oksia puista ja pensaista. Isommat leikkuut kannattaa jättää syksyyn tai aikaiseen kevääseen, kun kasvi on lepotilassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti