27.12.2016

Jouluiset fiilikset


Arki alkaa taas pikkuhiljaa vallata alaa ja joulu alkaa olla aika käsitelty, mutta pieni pala joulufiilistä silti säilyy mukana pitkäänkin yli vuoden vaihteen. Ja miksi sitä työntääkään taka-alalle, kun siitä tulee kuitenkin niin mukava fiilis. Kiireettömyyttä, hengailua, nautiskelua. Olemista.

Itse aloitan joulun fiilistelyn siitä, kun kaivelen ensimmäiset kynttilät ja "joulu"valot esiin sisälle ja ulos. Samalla mietin joulua ja sitä rauhallista fiilistä, joulupöydän tarjottavia, miten muistaisin lähimpiä ihmisiä. Silti joka kerta joulu vain rynnii päälle ja mietin, mihin aika taas katosi.
Minulle joulussa tärkeitä ovat ne pienet tavat, joista tulee vuosien saatossa perinteitä. Se alkaa niistä kynttilöistä ja jouluvaloista. Sen jälkeen mietin joulukortteja, jotka perinteisesti teen kirjeen muotoon, eli kirjoitan vuoden kuulumiset kortin väliin. Sain joskus aikanani itse tällaisen kirjeen ja idea oli mielestäni niin loistava, että päätin pistää hyvän kiertämään. Jos kerran vuoteen lähetän jollekin kortin, niin miksi siihen ei voisi samantien vähän panostaakin. Tänä vuonna tein itse kortit leikkaamalla vanhasta joululehdestä kuvia (kiitos askarteluavusta myös ystävilleni) ja annoin niille uuden elämän joulukorteissa.

Tenavien joulunodotus alkaa viimeistään marraskuun loppupuolella, kun on joulukalenterien hankkimisen aika. Tänä vuonna ostin Tigerista valmiit kalenteripohjat, jotka täytin erilaisilla yllätyksillä. Itsekin sain nuoremman tenavan rakentaman joulukalenterin, johon hän oli kirjoittanut joka päivälle uuden lupauksen, jonka hän halutessani toteuttaa. Kieltämättä ihan loistava idea häneltä.


 

Joulukuun alkupuolella ilmestyi myös jääkaapin oveen lasten joululahjatoivelistat. On hauska huomata, kuinka lasten saadessa lisää ikää, alkavat listat lyhentyä ja toiveet ovat huomattavasti harkitumpia. Itse en tänä vuonna oikein osannut toivoa muuta kuin, että en tarvitse mitään turhaa. Parhaat lahjat ovat mielestäni käytännöllisiä, oivaltavia tai syötäviä ja juuri niitä sainkin availla jouluaattona paketeista. Oma suosikkiaiheeni jouluna on kuitenkin se, mitä löytyy joulun ruokapöydästä. En ole mikään suuri jouluruokien ystävä ja varsinkin nyt, kun olen siirtynyt kasvispitoiseen ruokavalioon, halusin tuoda entistä enemmän kasvispohjaisia vaihtoehtoja; nyhtökauraa, erilaisia hummuksia, kasvissosekeittoa, kasviksia, herne-aiolisuupaloja. 
Joka vuosi olen tuonut jonkin uuden ruuan joulupöytään ja niiden perinteisten jouluruokien lisäksi joulupöytään on vakiintunut mm. jouluinen leipä ja lohismetana-suupalat.
 


Ruokien lisäksi olin hartaudella käännellyt jo kesästä asti tekemääni kirsikkalikööriä lasipurkissa ja hieman jännittynein fiiliksin maistelin sitä joulun alla. Mitä jos se maistuisikin ihan kuralta? Pelko oli onneksi turha, koska oman pihan kirsikat, rommi ja mausteet eivät pettäneet. Happamat kirsikat sopivat tähän hyvin ja vaikka määrä ei päätä huimannutkaan, oli maku sitäkin napakampi. Ensi kesänä täytyy olla hieman nopeampi, kuin linnut, jotta saisin tehtyä tätä hyväksi todettua juomaa hieman enemmän, kuin 3 dl. Heh.

Suhteutin löytämäni ohjeen pihan kirsikoiden määrään (mausteita laitoin suhteessa enemmän ja se oli hyvä valinta) ja tein liköörin alla olevalla ohjeella heinäkuun lopulla:

Kirsikkalikööri
3 dl kirsikoita
1,5 dl ruokosokeria
1 kanelitanko
2 tähtianista
muutama mausteneilikka
1,5 dl Bacardia

Huuhtaisin kirsikat ja survoin niitä lasipurkin pohjalle. Lisäsin muut aineet ja kääntelin lasipurkkia aluksi muutaman päivän ajan useamman kerran päivässä, jotta aineet sekoittuvat kunnolla keskenään. Seuraavat pari kuukautta lasipurkki oli keittiön pöydällä ja kääntelin sitä kerran päivässä. Sen jälkeen siirsin sen jääkaappiin ja kääntelin, kun muistin, ehkä kerran viikossa, jos sitäkään.


Jälkiruokien tekemiseen sain apua vanhemmalta neidiltä, joka teki joulupöytään mustikkajuustokakun ja brownieita. Itse tein erilaisia raakasuklaita ja hedelmälautasen. Näillä eväillä ei varmasti jäänyt nälkä kenellekään.

Pari jouluaaton jälkeistä päivää on mennyt hengaillessa ja ollessa. Samalla olen hieman suunnitellut alkavaa vuotta ja antanut ajatusten ja ideoiden vain tulla ja mennä. Kirjannut parhaat ylös toteutettaviksi. Voisin sanoa, että pieni loma on täydentänyt akut arkeen paluu on taas oikein mukavaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti