25.10.2016

Pari helppoa ohjetta, jotka tuovat Joulun vähän lähemmäksi

Olen jo viime viikosta miettinyt, onko liian aikaista alkaa pikkuhiljaa fiilistellä joulua. Onhan sinne kuitenkin vielä kaksi kuukautta aikaa. Jos minulta kysytään, vain kaksi kuukautta aikaa. Kunnes keksin oivan "tekosyyn" fiilistelylle. Leipominen ja ruuanlaitto. Ripaus lämpöä ja joulun makua sekä tuoksua sinne tänne; kanelia, kardemummaa, piparkakkumaustetta, glögiä.

Tänä aamuna revittelin hieman lisää ja kaivelin talvihenkisemmät verhot ja pöytäliinan keittiöön.   Koska viime viikonloppuna vanhempi tenavakin järjesti jo luokkakavereilleen Halloween-juhlat, ei ollut enää mitään syytä olla siirtymättä hieman talvisempiin fiiliksiin. Tekstiilit saivat vielä kaverin "joulu"valoista, muutamasta kynttilästä ja parista punaisesta tarjoiluastiasta. Ja löytyipä vielä viime jouluisia servettejäkin. Siinä verhoja ripustellessani, kuin tilauksesta, alkoi sataa hiljalleen lunta. Ensilumi. Joka vuosi se on jotenkin hieman pysäyttävä hetki. Tottakai se sulaa pois ja monesti uutta lunta saakin sitten odotella tovin jos toisenkin, mutta silti se on merkki siitä, että talvi ihan oikeasti on tulossa.

Tänään lounasta rakennellessani kaivelin kaapista ruoka-aineita, joita kaapeista löytyi hieman normaalia enemmän. Bataatteja ja banaaneja on kertynyt viimeisiltä kauppareissuilta hieman enemmän, kuin mitä on ollut käyttöä. Lisäksi kuiva-ainekaappia siivotessani löysin muutaman pussin chian siemeniä. Siinäpä hyvät pohjat ruuanlaittoon.

Bataatit pääsivät porkkanoiden, linssien ja kookosmaidon kanssa sosekeitoksi. Mausteeksi hieman yrttejä ja suolaa. Keiton päälle vielä nyhtökauraa ja seuraksi salaattia.

Banaanista tein vähän jouluisemman leivän maustamalla sen aniksella, fenkolilla ja kuminalla. Samalla ohjeella tein viime vuonna pariin otteeseen joulun alla leipää ja miksikäs sitä hyvää ohjetta sen kummemmin muuttamaan.

Vähän jouluisempi leipä 
2 banaania
3 munaa
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl erilaisia pähkinöitä tai siemeniä (esim. cashew, auringonkukansiemen)
1 tl leivinjauhetta
½ tl kuminaa
½ tl fenkolia
½ tl anista
1 tl suolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään monitoimikoneessa ja kaada seos leipävuokaan. Paista 180 asteessa n. 40-45 minuuttia. Ota leipä noin 10 minuuttia aikaisemmin uunista ja voitele öljyllä ja ripottele päälle karkeaa suolaa. Laita takaisin uuniin. Kun pinta on saanut kullanruskean värin, ota leipä pois uunista. Anna jäähtyä vuoassa ja irroita.

Jälkiruuaksi keiteltiin viikonlopun I love me-messuilta mukaan saatua reishikahvia. Minulla on tapana juoda aamukahvit mahdollisimman rauhassa, mutta silti paras hetki kahville on, kun tulen töistä päivällä kotiin. Päivän kahvisaldoni on 1-2 kuppia ja juuri tuota päiväkahvia varten minulla on yleensä kaapissa joku spesiaali pieni pussi, josta keittelen itselleni kupillisen pari kahvia iltapäivällä. Reishikahvi osoittautui erittäin hyvänmakuiseksi ja pehmeäksi kahviksi. Lisäksi reishillä sanotaan olevan monia hyviä terveydellisiä vaikutuksia ja se auttaa mm. lievittämään stressiä ja parantamaan immuunijärjestelmää.
Kahvin kanssa jälkiruuaksi tein chiasuklaapuddingia. Alkuperäisen ohjeen olen löytänyt Vaneljan blogista, josta tein hieman jouluisemman version lisäämällä ohjeeseen piparkakkumaustetta ja ruokalusikallisen lisää maapähkinävoita, koska minusta se saa maistua. Ja lupaan, että kun teet tätä kerran, teet toisenkin.

Jouluinen suklaavanukas
3-4 annosta
5 dl mantelimaitoa
0,5 dl chian siemeniä
2-3 rkl raakakaakaojauhetta
4 taatelia (tuoretta)
3 rkl maapähkinävoita
1 tl piparkakkumaustetta

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi ja kaada tarjoiluastioihin. Anna chian siementen turvota reilu 30 minuuttia ennen tarjoilua.

Ja koska suklaata ei koskaan voi syödä liikaa, maisteltiin vielä Foodinin uusia raakasuklaamakuja, joiden välillä en osaa tehdä päätöstä, mikä olisi paras. Minttu on ainakin itselleni aina varma valinta, mutta hyviä olivat muutkin. Appelsiinisuklaa maistui voimakkaasti appelsiinille, 52 % ei niin tumma suklaa oli, kuin olisi maitosuklaata syönyt, hasselpähkinäsuklaa ei ehtinyt edes näihin kuviin, kun se tuli nautittua jo edellisen päivän kahvihetkenä ja 70 % tumma suklaa oli pehmeän makuinen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti