10.9.2016

Päärynöitä, vuohenjuustoa ja punajuuria

Päärynäpuu se vihdoinkin malttoi aloittaa jälkikasvunsa tiputtelemisen ja veikkaan, että silläkin on nyt aavistuksen kevyempi olla. Ihan jokainen oksa ei roiku enää maata kohti ja puu saa pikkuhiljaa panostaa syksyyn valmistautumiseen. En osaa sanoa, mistä se johtuu, mutta tuohon päärynäpuuhun nivoutuu niin moni ajatus, kun on kyse puutarhasta. Se on ollut ehkä ensimmäinen hankinta luumupuun ohella, kun puutarhaa on alettu rakentamaan. Muistan, kun päärynäpuun satoa (aikanaan niitä vajaata kymmentä päärynää) odotettiin lasten kanssa kypsyväksi ja sitten yksi kaunis aamu todettiin, että joku oli varastanut ne kaikki. Ja kyllä, olet ehkä kuullut tämän tarinan aiemminkin, koska jaksan mouhkata siitä joka vuosi tähän aikaan. Ehkä pääsen siitä joskus yli.


Puu on nyt hengaillut puutarhassa jo sen kahdeksan vuotta ja päärynöitäkin tulee jo moninkertaisesti sen vajaan kymmenen tilalle. Ihan kaikkia ei tule syötyä sellaisenaan ja joka vuosi tuleekin kehiteltyä erilaisia ideoita niiden jatkojalostamiseen.

Tänä vuonna odoteltiin punajuurien kanssa, että satoa alkaisi tulla. En ole koskaan ollut mikään suuri punajuurten ystävä, jos niitä syödään sellaisinaan, mutta ne ovat mitä mainioin lisä muiden ruokien joukkoon. Nyt loppukesästä, kun punajuuria on pystynyt ostamaan ihan irtotavaranakin, olen noukkinut niitä aina muutaman mukaan kauppareissulla ja lisäillyt mukaan erilaisten ruokien kylkeen. Eilisellä kauppareissulla nappasin mukaan myös raidallisia punajuuria. Kuinka jännittävää.

Joogareissulla Viroon käytiin matkalla Haapsaluun syömässä lounasta ja vähän vahingossa tilasimme itsellemme sellaiset annokset, että oksat pois. En ole koskaan tullut maistaneeksi päärynöiden, vuohenjuuston ja punajuuren yhdistelmää, mutta mikä onni, että luettiin ruokalistaa vähän huolimattomasti ja päästiinkin sitten maistamaan mitä herkullisinta annosta. Harmi, että alkuperäisestä annoksesta ei tullut otettua yhtään kuvaa, mutta onneksi makuhermot muistavat.


Päärynä <3 Punajuuri
Pari päärynää
Muutama punajuuri 
Vuohenjuustoa
Suolattuja pähkinöitä
Tummaa balsamicoa
Suolaa
Öljyä

Kuori punajuuret ja pilko lohkoiksi. Pyörittele lohkot öljyssä ja laita uuniin 210 asteeseen n. puoleksi tunniksi. Vuohenjuuston voi ripotella punajuurten päälle uuniin tai paistaa viipaleet pannulla. 

Pähkinät voi joko itse suolata pyöräyttämällä ne pannulla ja heittämällä suolaa perään tai oikaista ja ostaa valmiiksi suolattuja pähkinöitä. Tällä kertaa omassa annoksessani oli pussin pohja valmiita chilipähkinöitä, mutta ensi kerralla testaan itsesuolattuja cashewpähkinöitä.

Leikkaa päärynät viipaleiksi ja laita päälle balsamicoa. Ripottele valmiin annoksen päälle tarvittaessa suolaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti