2.9.2016

Omppuja, omppuja ja pari herkullista reseptiä

Se on se aika vuodesta, kun osa tuskailee, mihin kaikki omenapuiden omenat laittaisi ja toiset ihmettelevät, miksi puu ei tänä vuonna tuottanutkaan omenia. Itse olin ihan tyytyväinen viime kesänä hankkimani omenapuun satoon. Omenien määrä, 5 kpl, ei päätä huimannut, mutta saavutus jo sinänsä on se, että puu selvisi viime talvesta, koska viimeisen kolmen edellisen vuoden aikana omenapuut ovat jääneet jänisten syötäviksi. Parina vuonna en saanut aikaiseksi suojata niitä ja yhtenä suojaukset pettivät. Ja oli se jänö päässyt viime talvenakin suojauksista huolimatta muutamia oksia nakertamaan, mutta onneksi runko säästyi vaurioitta.

Nuo viisi omenaa eivät paljon jatkokäsittelyjä kaivanneet, mutta onneksi on pihoja, joiden omenasato on hieman omaani runsaampi ja pääsin tekemään omenista niitä jatkojalosteita, joka on omasta mielestäni ehdottomasti se paras, eli kuivaaminen. 
Olen ostanut jo montamonta vuotta sitten oman kuivurin ja joka syksy siellä pörisee ainakin omenia ja sieniä. Kuivuria tulee kyllä käytettyä läpi vuoden ja siksi se onkin minulla helposti kaapista kaivettavista. Moni kuivausprojekti olisi varmasti jäänyt tekemättä, jos kuivuri olisi jossain yhtään kauempana. Joskus sitä tulee miettineeksi, kuinka laiska sitä joissain asioissa voikaan olla.

No mutta, omenat pääsivät kuivuriin ja osasta omenia tein uunissa hyvettä, jota oli viikolla mukava laittaa aamusmoothien päälle ja hyvin sopi myös banaaneista tehdyn jäätelön kanssa.Omenahyve
2 dl kaurahiutaleita
2-3 dl omenapaloja
1 dl cashewpähkinöitä rouhittuna
2 rkl kookossokeria
1 tl kanelia
2 rkl kookosmannaa

Yhdistä kaikki aineet keskenään lasivuokaan ja laita uuniin 200 asteeseen 10-15 minuutiksi. Anna jäähtyä ja nauti joko sellaisenaan tai lisäile jugurtin, rahkan, jäätelön, smoothien tmv. päälle.

Banaanijäätelö
2-3 jäistä banaania
2 rkl sitruunamehua
5 taatelia
vaniljajauhetta
hunajaa maun mukaan

Sekoita kaikki aineet monitoimikoneessa keskenään niin, että massasta tulee tasaista. Tarkasta maku ja lisää hunajaa maun mukaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti