11.9.2016

Kun ruoka ei ole vain energiaa - Ennakoinnista

Vajaa pari viikkoa sitten kirjoittelin aloittamastani ryhmästä, jossa on tarkoitus sukeltaa niihin sudenkuoppiin, joita usein tulee, kun tavoitteena on esimerkiksi painonhallinta ja tarkoituksena on noudattaa annettuja ohjeita mm. ruokailuun.

Ensimmäinen ja yleensä jopa ehkä yleisin haaste ruokavaliolla olevilla henkilöillä on ennakointi. Ei niinkään se varsinaisen ruokavalion toteutus ole se haastavin, oli se sitten grammalleen ja kalorilleen laskettu tai suuntaa ja vaihtoehtoja antava ohjeistus. Ruokavalioiden, kun ne on tehty kohdehenkilöä ajatellen, pitäisi olla helposti noudatettavissa, ruokien sellaisia, joita on helppo ja nopea valmistaa, ne maistuvat hyvältä, eikä nälkää tulisi nähdä. Tämän vuoksi se itse noudattaminen ei olekaan se vaikein asia, vaan se ennakointi. 

Ennakoinnin voi jakaa helposti sekä konkreettiseen että henkiseen ennakointiin, jossa konkreettisella tarkoitan mm. sitä, että ruuat on valmiiksi ostettu ja vaikka osittain tehtykin kotiin, eväitä on helppo kuljettaa mukana ja no, ylipäätään sitä, että ruokailu itsessään on helposti valmis nautittavaksi. Henkisellä ennakoinnilla tarkoitan taas niitä tilanteita, joissa ollaan muiden varassa, eli mm. ruokailut juhlissa, työmatkoilla, ravintoloissa.
Koska vanhat tavat ja tottumukset ovat yllättävän tiukassa, tulee tilanteissa, kun ruoka ei olekaan valmiina tai vielä pahempaa, se on vielä siellä kaupassa ruoka-aikaan, helposti liu'uttua niihin vanhoihin tapoihin ja ehkä ei niin järkeviin vaihtoehtoihin.

Vielä haastavamman tilanteen tekee ne ennalta-arvaamattomat tilanteet, joita meille ihan jokaiselle tulee silloin tällöin. Joskus riittää jo pelkästään huonosti nukutut yöunet, jotka varsinkin henkilöille, joilla on taipumusta tunnesyömiseen, ajaa helposti raiteiltaan koko päivän ruokailut, koska väsyneenä ei jaksa panostaa sitäkään vähää syömisiin ja helposti tulee siihen väsymyksen aiheuttamaan olotilaan syötyä jotain lohturuokaa.

Tai jo pelkästään viikonlopun ja vapaiden aiheuttama rytmittömyys? Tai sairastuminen?

Entä jos näissä tilanteissa olisikin ennakoitu ruokailu valmiiksi? Jääkaapissa olisikin hyviä vaihtoehtoja joko valmiina tai ihan muutaman minuutin vaivalla valmista. Kuinka monta kertaa olisi tullut valittua se parempi vaihtoehto?

Aina ei voi mennä tietenkään pilkuntarkasti ruokavalion tai vastaavan ohjeistuksen mukaan, eikä se usein ole edes tarpeenkaan. Mutta ennakointi niissäkin tilanteissa, joissa tietää, että poikkeamia tulee, auttaa tekemään niitä parempia valintoja. Se, että jollain lailla tilanne pysyy hallinnassa, on jo ennakointia.


Ihan jokaisella meillä tulee tilanteita, joissa täytyy mennä muiden ehdoilla, eikä kenenkään painonhallintaprojektia kaada yksittäiset reissut tai ulkonasyömiset. Näistä on mielestäni aivan turha tehdä sen isompaa numeroa tai nähdä sitä vaivaa, että kantaisi omia eväitä mukana.

Tällaisissa tilanteissa ennakointi pään sisällä voi auttaa siihen, että tilanne ei kuitenkaan lähde ihan ns. lapasesta, vaan kun itse tiedostaa, että nyt ei mennä ihan siellä omalla "tutulla ja turvallisella" alueella, voi jo ennakkoon miettiä, mitä ruokia ei valitse ja mitkä voisivat olla niitä parempia vaihtoehtoja. Tällaisissa tilanteissa usein ne vanhat tottumukset myös nostavat päätään ja valtaan helposti niitä huonompia vaihtoehtoja, koska ne ovat niin helposti tarjolla.

Painonhallinta itsessään ei ole kovin monimutkaista, mutta tottakai se vaatii selkärankaa ja kieltäytymistä tietyistä vanhoista tottumuksista. Mutta ennakoimalla ja analysoimalla omia tottumuksiaan varsinkin alkuvaiheessa, on helpompi ymmärtää omia käytösmallejaan eri tilanteissa ja samalla kasvattaa tietoista ennakointia erilaisiin tilanteisiin.

Kuvituksena helppo ja nopea smoothie, jonka toteuttamiseen menee noin 3 minuuttia.

Puolukka-mansikkasmoothie
1 banaani
1-2 dl mansikoita
1 dl puolukoita
2 rkl herajauhetta (Biomedin Actiwhey*)
1-2 dl mantelimaitoa
hunajaa maun mukaan

Sekoita kaikki aineet blenderissä keskenään. Anna blenderin käydä niin pitkään, että herajauhe tekee smoothiesta kuohkean. 

*yhteistyössä Kouvolan Luontaistuotteen kanssa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti