11.8.2016

Pitsaa satokauden herkuista

Viikolla kävin ihan hetken mielijohteesta tuossa omassa takametsässä (= pieni kaistale tontin reunassa) katsomassa, josko siellä olisi kanttarellit jo puskeneet maasta. Siellä on sellainen pieni pläntti, josta tulee yhdet sienikastikeet joka vuosi. Nyt päätin kävellä koko kaistaleen läpi ja kyllä muuten kannatti. Kanttarelleja olikin noussut useammasta kohtaa ja mikä iloinen yllätys oli löytää vielä mustatorvisieniäkin.

Muistan, kun ensimmäistä kertaa törmäsin mustatorvisieniin ja luulin niitä mätääntyneiksi kanttarelleiksi. Onneksi tulin tarkastaneeksi sienikirjasta, josko ne kuitenkin olisivat jotain muuta. Ja niinhän niistä sitten tulikin siitä edespäin yksi suurimmista metsästettävistä sienistä. Maku on aika voimakas, mutta kanttarellien kanssa niin hyvää.


Olen tehnyt sienistä tässä vuosien varrella jos ja vaikka mitä, kuten sienikeittoa, -piirasta, -kastiketta, -risottoa. Nyt yhdistin kuitenkin kaksi kauden herkkua ja tein pitsaa, johon pääraaka-aineiksi tuli kesäkurpitsaa ja sieniä. Rehellisesti en odottanut kovinkaan kummoista makuelämystä, mutta maistettuani tätä, tuli siitä heittämällä yksi must have joka vuosi tähän aikaan-ruoka.


Luova keittiö testasi samalla gluteenitonta ja superhelppoa pitsapohjaa. Mielestäni pitsapohjan tulee olla sellainen mahdollisimman ohut ja helppotekoinen. Pitsanhimoissani en jaksa odotella taikinan nousemista, joten jätän pois hiivat ja muut työtä hidastavat vaiheet ja ainekset. Yksinkertainen on pitsassa parasta, niin pohjassa, kuin täytteissäkin.

Tämä sopii hyvin valmistettavaksi ihan arkenakin, koska tekemiseen ei mene ylimääräisiä aikoja. Koostumus ei ole raskas, mutta kuitenkin sopivan täyttävä. Ja mikä mielestäni parasta, tämä on aika lompakkoystävällinen ruoka, koska sienet itsekerättynä eivät kustanna kuin keräämisen vaivan ja kesäkurpitsaakin tulee omasta pihasta tällä hetkellä juuri sopivaan tahtiin.

Pitsapohja 
3-4 pohjaan
2-3 dl vettä
½ dl öljyä
1 tl suolaa

Sekoita pohjan ainekset keskenään ja lisää öljyä niin, että taikinasta tulee helposti käsiteltävä, eikä se tartu käsiin. Jaa taikina 3-4 osaan ja levittele pellille leivinpaperin päälle.



Tomaattikastike
1 prk Tomaattimurskaa
1 tl Suolaa
1 tl Timjamia (kuivattu)
1 tl Basilikaa (kuivattu)
1 tl mustapippuria

Sekoita aineet keskenään joko ihan vain sekoittamalla tai tehosekoittimella. Kastiketta jää yli, mutta lopun voi käyttää vaikka kastikkeena jonkun muun ruuan kanssa. Levitä kastiketta pohjien päälle.



Täytteet
Paistinpannullinen sieniä
1 Sipuli
1 Pieni kesäkurpitsa
Vuohenjuustofetaa
Aurinkokuivattuja tomaatteja
Juustoraastetta
Rucolaa

Paista pannulla sienet ja lisää joukkoon silputtu sipuli. Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi ja levitä pitsapohjille tomaattikastikkeen päälle. Jaa sieni-sipuliseos pohjien päälle ja lisää aurinkokuivatut tomaatit ja murustettu feta. Ripottele juustoraastetta pitsojen päälle ja paista uunissa 220 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes juusto alkaa saada väriä. Lisää lopuksi rucola.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti