Arjen ruokailuja helpottavia pikkujuttuja

Eilen tuli puhetta simppeleistä arkiruuista ja se saikin kivasti kannatusta. Ja itseasiassa ymmärrän sen oikein hyvin, koska arkiruuan tekeminen on meillä ainakin vähän sellaista, jos ei nyt pakkopullaa, niin ainakin sellaista touhua, jota ei tule fiilisteltyä mitenkään ihan älyttömästi. 

Meidän perheessä on kaksi alakouluikäistä lasta, joille ei kannata jo ihan arjen sujuvuuden vuoksi yrittää edes keksiä mitään superihmeellisiä ruokia, vaan aivan tavallinen perusruoka on sitä, mikä on helppo lämmittää uudelleen ja maistuu varmasti. Tavallisella perusruualla tarkoitan tässä mm. makaronilaatikkoa, lasagnea, lihapullia ja perunoita. Niin, ja yksi pitkään unohduksissa ollut, lapsille takuulla uppoava ruoka "putkimiehen yrjö". Kuka muistaa? Ainakin omassa lapsuudessani se oli ihan vakkarikamaa, eli perunamuussia ja paistettua jauhelihaa sekoitettuna keskenään. Makaronilaatikkoa ja lasagnea en uita kermoissa ja juustoissa, vaan lisää energiaa antamaan lisään aina raejuustoa.

Lisäksi arkiruoka on sellaista, johon ei viitsisi uhrata aikaa ihan kamalan kauaa, vaan ruoka olisi kohtuuajassa valmista. Tykkään kyllä puuhailla keittiössä, mutta arkena aikaa pitäisi jakaa niin moneen muuhunkin asiaan. Yksi iso asia liittyen ajansäätöön arkiruokailussa on se, että meillä käydään kerta viikkoon (perjantaisin) kaupassa "isosti", eli ostetaan koko seuraavan viikon ruuat valmiiksi. Tämä vaatii toki pientä suunnitelmallisuutta ja ajatusta siitä, minkälaisia ruokakokonaisuuksia seuraavan viikon aikana syödään.


Kaupasta kotiin tultaessa "jatkojalostan" ja esivalmistelen ostetut ruuat siihen pisteeseen, että alkavalla viikolla ne on helpompi ja nopeampi tehdä valmiiksi. Ja tässä kohtaa on pakko mainita, että lasiset astiat ovat vain niiiin paljon parempia säilytysastioina, koska ruoka pysyy niissä paljon freesimpänä. Esimerkiksi porkkanat kuorin ja leikkaan niistä tikkuja astiaan. Tällöin meillä on jääkaapissa aina syöntivalmiita vihanneksia ja kenelläkään ei jää vihannekset syömättä siksi, että ei jaksa kuoria. Saman jutun teen mm. kurkuille ja paprikoille, eli leikkaan niistä valmiita siivuja, jolloin ne on helppo vain ottaa jääkaapista ja syödä sellaisenaan, lisätä lautasen reunalle tai leivän päälle. Nämä ovat ihan tosi pieniä juttuja, mutta auttavat arjen kiireessä kummasti. Ainakin meidän perheessä kasviksia tulee syötyä paljon enemmän ja helpommin tällä tapaa.

Toinen pieni helpotus arkeen on esivalmistella muutamia muitakin ruoka-aineita hieman valmiimmiksi. Meiltä löytyy jääkaapista aina keittettyjä munia lautaselta (munanleikkurin kera), bataatin kuorin ja suikaloin valmiiksi, jos siitä on tarkoitus tehdä vaikka bataattiranskiksia, riisiä, kvinoaa tmv. keitän valmiiksi astiaan, jotta sitäkään ei tarvitse alkaa keittelemään arjen kiireissä.

Lisäksi tykkään tehdä erilaisia levitteitä ja esimerkiksi hummus sekä joku avokadopohjainen levite ovat omia suosikkejani. Hummuksen teen aika perusvarmalla ohjeella ja tykkään, että koostumus on sellaista helposti levitettävää, eikä jäykkää jökköä.

Hummus
1 prk kikherneitä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl tahinia
3 rkl sitruunamehua tai puolikkaan sitruunan mehu
öljyä sen verran, että koostumuksesta tulee helposti levittyvää (n. 3-5 rkl)
½ tl kurkumaa
½ tl cayennepippuria
(suolaa maun mukaan)

Soseuta kaikki aineet paitsi öljy monitoimikoneessa tahnaksi. Lisää lopuksi öljyä sen verran, että koostumuksesta tulee juuri sopivan notkeaa. Suolaa lisään lopuksi maun mukaan.


Vaihtelua arkiruokiin saa myös kauden vihanneksista. Itse suosin aina niitä vihanneksia, kasviksia ja hedelmiä, joiden satokausi on meneillään juuri sillä hetkellä. Silloin ne ovat yleensä edullisempia ja taatusti tuoreita. Ja jos ei itsellä riitä tietämys jonkun kasviksen ruuaksi tekemiseen, auttaa google ihan varmasti.

Tai mikä parasta, kun niitä satokauden ruokia ei tarvitse edes ostaa, vaan voit käydä poimimassa ne omasta puutarhasta tai lähimetsästä. Tiistaina käytiin koiran kanssa metsässä poimimassa kanttarelleja ja löytyi sieltä muutama suppilovahverokin. En ole muistaakseni koskaan poiminut suppiksia tähän vuodenaikaan, mutta iloinen yllätyshän se oli. Tähän on kyllä mainittava myös toinen hieman erikoinen sienestysajankohta suppilovahveroille, eli viime vuoden joulupäivä, kun käytiin miehen ja koiran kanssa metsässä poimimassa suppilovahveroita. Mihin tämä maailma on menossa?

Pihassa antaa satoa tällä hetkellä mm. kesäkurpitsa, joka on yksi suosikkivihanneksistani ihan jo sen monikäyttöisyyden vuoksi. Juuri nyt satokauden ollessa parhaimmillaan, käytän kesäkurpitsaa kurkun sijaan salaateissa, pilkon pieniksi paloiksi ja paistan pannulla muiden ruokien joukkoon, teen niistä tikkuja, pyöräytän öljyssä ja teen niistä kesäkurpitsaranskalaisia. Kasvissosekeittoon ne upoavat helposti muiden kasvisten kanssa.

Ja kesäkurpitsalla saa kakkuihin ja torttuihinkin mehevyyttä. Yksi todella yksinkertainen suklaapiirakan/muffinien ohje on käytössäni joka vuosi kesäkurpitsojen aikaan. Ei mikään terveellinen tai kevyt herkku, mutta hyväääää.

Kesäkurpitsa-suklaakakku
5 dl raastettua kesäkurpitsaa
2 munaa

4 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 dl ruokaöljyä
1 dl kaakaojauhetta (tummaa)



Ja teko-ohje on niinkin monimutkainen, että sekoita kaikki aineet yhteen, kaada seos voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa noin tunnin ajan. Olen tehnyt tällä ohjeella siis muffineja, levittänyt taikinan piirakkavuokaan tai sellaiseen rinkulavuokaan. Kaikki käy.



Viikolla paistelin mm. keräämistäni sienistä ja kesäkurpitsoista kasvisvuokaa, johon paistoin ensin sipulia, sieniä, tomaattia ja kesäkurpitsaa pannulla, mausteeksi lisäsin mangocurrya (vakiovaruste maustekaapissa) ja suolaa. Lopuksi lisäsin joukkoon riisiä. Kesäkurpitsasta vetelin juustohöylällä siivuja ja ladoin vuokaan ensin siivuja, sitten paistelemani seoksen ja taas siivuja. Päälle hieman öljyä ja uuniin 200 asteeseen reiluksi vartiksi. Heti uunista ulostullessa ripottelin päälle vielä fetajuustoa, paahdettuja cashewpähkinöitä ja ruohosipulisilppua. Ja halutessaan tänne voi paistaa vielä joukkoon vaikka jauhelihaa tai kanasuikaleita.


Tätä kelpasi tarjota torstaina ystävälle lounaallakin. Torstai alkaa olla meidän ruokakaapeilla jo sellainen päivä, että pöytään katetaan ruokia kaapista löytyy-periaatteella. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tarjottava ruoka olisi jotenkin vähän sinnepäin. Kun kaapista löytyy aina tiettyjä perusjuttuja, on niiden yhdisteleminen helppoa, vaikka jääkaappi alkaisi ollakin jo aika tyhjänpuoleinen. Näistä kaapista löytyy-perusjutuista voisin tehdä joskus ihan oman juttunsa?

Torstailounaalle tein siis kesäkurpitsa-kanttarellivuoan lisäksi bataattiranskalaisia, jotka pyöräytin öljyssä ja pistin uuniin 220 asteeseen n. puoleksi tunniksi. Kun ne alkavat saada väriä pintaansa, ovat ne valmiita. Bataattien päälle vain suolaa ja valmista on.

Lisäksi tein ruokaisampaa salaattia. Itse olen siirtynyt enemmän kasvispainotteisempaan ruokavalioon, mutta kaikkiin ohjeisiinhan voi helposti lisätä lihaa antamaan... noh... ruokaan enemmän lihaisuutta. Mutta esimerkiksi nämä salaatit ovat kyllä ruokaisia ilman lihaakin.

Torstailounaan ruokaisampi salaatti
salaattia
tomaattia
kesäkurpitsaa
herneitä
suolakurkkuja (minikurkkuja)
ruohosipulia
pinaattia
kananmunaa
päälle tummaa balsamicoa
(suolaa)


Ruuan kanssa meillä ei syödä muuten leipää, mutta esimerkiksi salaatin kylkeen leikkaan pieniä paloja leivästä, joihin voi sipaista levitettä päälle, kuten aiemmin mainitsemaani hummusta tai esimerkiksi itsemaustettua tuorejuustoa.

Tzatzikilevite
1 prk tuorejuustoa (13 %)
2 tl tzatzikimausteseosta

Sekoita mausteseos tuorejuustoon ja anna tekeytyä jääkaapissa tunti-pari.

No mutta hei, nyt tuli monta ohjetta ja muutamia simppeleitä vinkkejä arkeen, mitä meillä käytetään. Onko sinulla joku ihan tosi simppeli ja pieni juttu, joka helpottaa arjen ruokailuja?


Kommentit