16.6.2016

Vähän lomalla


Eipä kyllä aamulla paljon haitannut, vaikka heräsin hieman viime tinkaan ja aamukahvitkin olivat vain nopeat hörppäisyt tai se, että ulkona oli sateinen ilma. Ei haitannut, ei. Kahvia pääsin hörppimään parin tunnin päästä lisää ja sadekin oli itseasiassa aika lämmin. Sellainen kesäsade.
Liekö syynä se, että loma alkoi tänään (niin tekisi mieli sanoa tässä kohtaa "lomalle lompsis", mutta jätän sanomatta, koska se on yksi ärsyttävimmistä sanonnoista, jonka tiedän). Sinänsä jännä fiilis, koska oma työ on kuitenkin niin mukavaa, että en koe, että tarvitsisin varsinaisesti lomaa töistä vaan ennemminkin siitä arjesta, jota pyöritän. Työ tietenkin vie aikaa muusta ajasta ja välillä tuntuu, että ajan riittäminen kaikkeen siihen, mihin sen pitäisi, on aika kortilla. 

Ensi viikolle en ole kirjoittanut kalenteriin yhtään mitään. En lupaa kenellekään mitään tai suunnittele yhtään mitään. Haluan herätä aamulla siihen, että koko päivä on auki; kelloa ei tarvitse katsoa, ei ole pakko tehdä mitään, jos ei huvita. Ja jos huvittaa, niin voin tehdä vaikka pihahommia, kotitöitä, töitätöitä, lähteä pyörähtämään ystävän luona, tehdä perheen kanssa retken johonkin, päivittää blogia vaikka kolme kertaa päivässä, you name it. Kuulostaa juuri siltä vapaudelta, jota kutsun lomaksi.

Monesti huomaan, että olen lahjakkaasti täyttänyt kaiken vapaa-aikani erilaisilla menoilla ja tapahtumilla. Ja kun kalenteri on tarpeeksi täynnä sekä arkena että työpäivinä, tuntuu vapaa-aikakin aika kellotetulta. Mitä sen ei koskaan tulisi olla. Itse ainakin herkästi syyllistyn siihen, että nimenomaan ne vapaapäivät, jotka kuuluisivat olla niitä VAPAApäiviä, ovatkin aamusta iltaan pelkkää menoa ja to do-listoja. Jotenkin jopa surullista on se, että pahimmillaan olen kellottanut jopa perheen ja ystävien kanssa vietettävän ajan, jotta ehtisin tehdä kaiken tarvittavan. Ja vapaapäivän iltana olo on ihan phuuh, ehdinpäs. Kuulostaa muuten tosi vapaapäivältä...

Mutta hyvä se on tiedostaa tämäkin ja tehdä siihen muutos vähän höllentämällä omia aikataulujaan. Väljentämällä omia aikataulujaan voi esimerkiksi nauttia ekstrakahvikupillisen ystävän kanssa parvekkeella ja kuunnella samalla sateen ropinaa. Tai isnpiroitua leipomaan saamistaan raparpereista jotain herkkua. Tai vastata myöntävästi lasten keksimiin extemporemenoihin. Tai auttaa läheisiään vaikka leipomalla kakun juhliin pienelläkin aikataululla. Ei kuulosta yhtään pöllömmältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti