29.6.2016

Pyrähdyksiä radalla

Mä olen nyt ottanut ihan tosissani tuon juoksun työn alle ja alkuviikosta löydettiinkin itsemme taas (taas=vuoden tauon jälkeen) urheilukentältä. Aavistuksen varovaisutta pidän vielä mukana, että en lähde ihan ultimatejuoksuja tekemään, vaan maltti se on valttia tässäkin. Sellaisia treenejä, että ei ole ihan toimintakyvytön seuraavana päivänä. Niin, että tunnen kropan palautuvan ja polven kestävän mukana tahdissa.


Viime kesänä tosiaan käytiin säännöllisesti juoksemassa radalla erilaisia pyrähdyksiä. Ja tulipa juostua Cooperkin. Vähän jo pistettiin ylös tavoitteita, jos syksymällä juoksisi taas tuon Cooperin ja pyrkisi edes vähän parantamaan viime vuoden aikaa. Se oli kyllä niin umpisurkea (2100 m), että ei pitäisi olla kovin paha rasti vähän parantaa. No mutta, eipä luoda paineita, ettei ala stressaamaan. Ja se jos mikä olisi kamalaa.

Aloitettiin siis tämän kauden ratajuoksentelut kevyesti juoksemalla yksittäisiä kierroksia pyrkien parantamaan aikaa joka kierroksella. En tiedä, onko se henkistä vai ihan oikeasti fyysistä, mutta miksi se suurin tuska tulee aina tuossa samassa kohtaa viimeisellä kaarteella ja loppusuoran juokseminen tuntuu tervassa juoksulta. Tai siltä, että juoksisi juoksumatolla, eikä pääse yhtään eteenpäin. Jonkinlaista viha-rakkautta siis havaittavissa näissäkin juoksuissa, heh.

Mutta tuollainen treeni, mikä Outin kanssa tehtiin, oli ainakin allekirjoittaneelle oikein hyvä aloitus ratajuoksuun, koska seuraavana päivänä jalat eivät olleet tukkoiset, eikä rataakaan tullut juostua verenmaku suussa ajatuksella "tänne en palaa enää koskaan". Ei, vaan nyt jäi sellainen mukava kutka, että ensi kerralla vähän lisää, kiitos.


Ja juoksuun liittyen on tullut pyöriteltyä mielessä muutamaa juttua liittyen tuohon jalkineosastoon. Itse investoin uusiin juoksulenkkareihin  vuosi sitten ja olen ollut tosi tyytyväinen noihin New Balancen lenkkareihin. Niissä on juuri sopivasti tukea, vaimennusta, ne ei hierrä eikä purista, vaan ovat jalkaan kuin tehdyt.

Nyt olen kuitenkin miettinyt jo ihan syksyn vaellusreissuakin silmällä pitäen eri vaihtoehtoja pururadalla juoksemiseen tai vaeltamiseen, joka tapahtuu joko pehmeämällä alustalla ja välillä ihan päällystetyllä tielläkin. Mikä mahtaa olla paras vaihtoehto? Olen katsellut ihan perus vaelluskenkää varrella tai ilman ja nyt olen miettinyt, kuinka maastojuoksulenkkarit soveltuvat vaeltamiseen. Täytyykö ne olla kaksi eri kenkää, eli maastojuoksuun oma ja vaeltamiseen oma vai soveltuvatko nuo maastojuksulenkkarit molempiin? 

Itse kun en ole viime vuosina harrastanut vaellusta (partioajoista on jokunen vuosi(kymmen)), enkä ole hirveästi maastojuoksulenkkareitakaan ehtinyt vielä vertailemaan saati testailemaan. Mutta onko sinulla kokemusta näistä? Kaikki ajatukset ja omat kokemukset otetaan kiitollisuudella vastaan.

4 kommenttia:

 1. Mulla on ollut Salomonin maastojuoksulenkkareita core kalvolla. Olen käyttänyt jo ainakin viidet läpipuhki. Ne soveltuu erinomaisesti kaikenlaiseen kävelyyn, mutta sitten jos oikeesti lähtee veltamaan haastellisempaan maastoon, niin ihan vaelluskengät on must. Mut siis esim Reposkille sinne lyhyelle lenkille ne soveltuvat hyvin. En ole niillä tosin juossut ikinä, kun lenkkarit on riittänyt maastossa. Niin ja niitä saa myös korkeammalla varrella, jolloin ehkä "vaellusominaisuus" paranee.

  Mä voin omasta kokemuksesta kertoo et suoran juokseminen on (=tuntuu) sata kertaa "raskaampaa" ja "hitaampaa" kun kaarteen :D Joten nex time, alottaakaa niin et eka tulee suora ja vikaksi pääsee kipittämään kaarteen! Niin ja muuten, sä juoksit väärää rataa tossa kuvassa, ne aidat oli tuolla ulommalla radalla, hihiii ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos näistä vinkeistä koskien tuota kenkäasiaa. Itsekin mietin tätä samaa henkistä suoraa, että josko aloittaisikin sen juoksemisen sieltä suoran alusta, eikä lopusta. Pistetään seuraavalla kerralla testiin. Ja hei, ihan oikeasti, mä naureskelinkin Outille, että otetaanko vähän videomateriaalia, kun mä kirmaan noita aitoja, niin saadaan lähettää hauskimpiin kotivideoihin, kun keski-ikäinen nainen päätti aloittaa aitajuoksun :D

   Poista
 2. Vaellukselle ja haastavampaan maastoon ehdottomasti vaelluskengät jossa on vartta, ne tukevat ja suojaavat nilkkaa kivikoissa ja juurten keskellä, kun jalkojen päällä on paljon painoa (rinkka). Ja ne kannattaa sisäänajaa sitten kunnolla, ettei ekan vaelluspäivän päätteeksi tarvitse vuorata jalkoja rakkolaastareilla. Ainakin eräilyyn erikoistuneissa kaupoissa löytyy asiantuntevia myyjiä, joiden avulla löydät omaan jalkaan parhaiten istuvat kengät. Terveisin partiolainen ja innokas vaeltaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei iso kiitos näistä tiedoista :). Itsekin olen pyöritellyt mielessäni nimenomaan vaelluskenkää, jossa on vähän vartta. Ja tosiaan ne pitäisi pian hankkia, jotta ehtisin sisäänajaa ne ennen reissua. Mutta kun kenkiä, käyttäjiä ja mielipiteitä on niin paljon äärestä laitaan, niin siksi vähän kyselin, josko saisin muiden kokemuksia aiheesta. Hitsi mä olen niin innoissani tästä vaellusjutusta :)

   Poista