17.2.2016

Supersimppelit proteiiniletut

Muutaman päivän ehdin pyöritellä mielessäni ajatusta, että mieleni tekee lettuja. Sellaisia kunnon pancakeseja, eli niitä vähän paksumpia lettuja. Tänään aamutöiden jälkeen olikin sellainen kolo vapaata ennen iltatöitä, että kaivelin jauhopussukat esille ja aloin soveltamaan. Tällä hetkellä olen erityisen ihastunut kvinoajauhoon sekä edelleen teff-jauhoon, joissa on mielestäni hyvin pehmeä maku. 

Sen lisäksi tykkään käyttää kurpitsansiemenjauhoja aina, kun mahdollista, koska jo sen tuoksu on niin ihanan pähkinäinen, puhumattakaan mausta. Kurpitsansiemenjauho varsinkin sekoitettuna jonkun toisen jauhon kanssa tuo maun hyvin esille, mutta ei ole liian hallitseva. Se sisältää paljon proteiinia (55g/100 g) ja ollakseen jauho, siinä on hyvin vähän hiilihydraatteja (5 g/100 g).


Letuthan on ns. tavallisina versioina tehtyinä aika ravinneköyhiä ja täynnä hiilihydraatteja. Itse tykkään tästä reseptien keksimisestä ja soveltelusta myös sen vuoksi, että saan muokattua leipomuksiini ainakin hieman enemmän terveellisyyttä. Ei sillä, ettenkö pystyisi syömään lettuja myös ihan niiden alkuperäisessä olomuodossaankin, mutta tämä soveltelu vain on niin mukavaa. Eikä se todellakaan tarkoita sitä, että nämä terveellisemmät versiot olisivat jotain kumipalloja tai mauttomia vanerinpaloja.

Ei tosiaan. Terveellisemmän vaihtoehdon ei todellakaan tarvitse olla mautonta. Toki monessa terveellisemmässä leivonnaisessa maku ei ole täysin identtinen, kuten vaikka maitosuklaan ja raakasuklaan välillä, mutta eihän näin tarvitse ollakaan, kunhan maku on hyvä.

Itse pyrin myös välttelemään nykyään sellaisia ruokia, jotka eivät sisällä ns. mitään. Tarvitsen päivän aikana energiaa tietenkin ihan normielämiseen, mutta myös siihen, että treenaan ja lisäksi työnikään ei ole istumatyötä. Otan siis mieluiten energiani kunnon ruuasta, joka sisältää ravintoaineita, eivätkä ole ns. tyhjiä kaloreita, enkä myöskään näe tarpeelliseksi ryödä ruokia, joissa ei niitä ole, kaloreita meinaan. Kalorittomat tuotteet jätän suosiolla kaupan hyllylle ja valitsen mieluummin ruuan, jossa on ravinteet tallella, se on mahdollisimman puhdasta ja terveyttäni edistävää.


Mutta lettuihin. Ohje on todella simppeli ja lettuja on vaikea saada epäonnistumaan, jos vain antaa taikinan seistä hetken, jotta siitä tulee hieman jäykempi. Jos taikinasta paistaa pikkulettuja, niitä tulee 7-8 kpl, eli parille ihmiselle juuri sopivasti. Lisäsin lettutaikinaan ihan tarkoituksella vielä hieman proteiinijauhetta, jotta saisin nostettu lettujen proteiinipitoisuutta vielä entisestään. Riisiproteiini (vaniljalla maustettu) sopikin hyvin joukkoon. Lettujen päälle laitoin passionhedelmää ja mangopaloja ja tuo kermannäköinen on kookosmaitoa (sitä kovaa osaa), johon oli sekoitettu mukaan sitruunankuorta, vajaa teelusikallinen tyrnijauhetta, puoli teelusikallista acerolajauhetta ja vähän hunajaa.


Proteiiniletut
3 munaa
1 banaani
4 rkl kvinoajauhoa (Foodin)
1 rkl kurpitsansiemenjauhoa (Foodin)
1 rkl proteiinijauhetta (riisiproteiini, vanilja) (Foodin)
1 tl psylliumia (Foodin)

Kaikki aineet vain blenderillä sekaisin. Anna seisoa hetki ennen paistamista. Paista öljytyllä pannulla taikinasta lettuja.

Hei ja vielä, koodilla TASAPAINOSSA10 saat Foodinin verkkokaupasta -10 % alennuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti