19.2.2016

Juhlahumua

Siinä missä itse jo yrittää skipata omat vuosijuhlansa, on taas jälkikasvulla hurja odotuksen paikka. Synttäreitä suunnitellaan pitkään ja teemaa mietitään tarkkaan. Parina viime vuotena en ole aivan älyttömästi jaksanut panostaa näihin juhliin, mutta tenavien saadessa lisää ikää, alkavat vaatimuksetkin olla jo ihan toista luokkaa.

Vanhemman neidin kaverisynttäreitä vieteltiin tänään ja viimeisen viikon kaikki puheenaiheet ovat enemmän tai vähemmän liittyneet näiden juhlien suunnitteluun. Alkuviikosta sain jo listan ruuista, joita synttäreillä tarjotaan ja eilen vielä listan koristeista. 

Synttäriteemana oli viikset (älkää kysykö...) ja kakun piti olla yksisarvinen. Aika helppo juttu hei.

Mutta eihän se auttanut kuin ryhtyä tuumasta toimeen ja viiksijuttuja etsiessäni todeta, että niitähän oikeasti on kaupoissa; mukeja, pillejä ja vaikka mitä. En ole selvittänyt tämän viiksijutun syvempää tarkoitusta, mutta jostainhan tämäkin villitys on varmasti lähtenyt. Tunsin vain itseni vähän vanhaksi ja kalkkeutuneeksi, kun en edes tällaisesta jutusta tiennyt, mutta aika kivasti olen kuitenkin elänyt tähän asti ilman tätä tietoa, enkä koe, että olisin varsinaisesti jäänyt mistään paitsi. Mutta nyt olen viisaampi tässäkin asiassa.

Yksisarviskakku olikin sitten hieman haastavampi. Olen aikoinani näperrellyt enemmänkin kakkujen ja kuorrutteiden parissa, mutta ainakin marsipaani-/sokerikuorrutteen levittämiseen tarvitaan tietty näppituntuma, jonka veikkaan olevan nykyään aika kateissa. Tällä kertaa tyydyin päällystämään kakun ihan kermavaahdon ja rahkan seoksella, joka ei petä koskaan. Toisaaltaan pieni palo tuohon näpertelyyn taas heräsi, josko sitä tässä joskus taas innostuisi noista koristeluistakin taas.


Tänä aamuna aloitettiin valmistelut hyvissä ajoin, koska kaupassa piti käydä, kakku leipoa, muffinit ja mokkapalat valmistaa, sekä ehtiä ne tietenkin myös koristelemaan. Apua sain onneksi ihanasta Annasta, joka jaksoi askarrella kanssani leipomukset ja koristelut synttäreille. Yksin olisin jo varmasti viimeistään tirauttanut pari tuhautumisen kyyneltä yksisarviskakun kohdalla. Ja onhan se puuhastelu paljon mukavampaa ystävän kanssa, kuin yksin.

Minulla on muutama luottoresepti näille tenavien synttäreille, jotka eivät petä koskaan. Suklaamuffinit menevät aina kaupaksi ja uuden jännän lisävivahteen muffineihin toi tällä kertaa syötävät muffinivuoat. Oltiin kaupassa hetken aikaa ihan että mitänämäoikeinovat, mutta päätettiin kokeilla ja itseasiassa ne toimivat ihan loistavasti.


Suklaamuffinit
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,6 dl kaakaojauhetta
1,2 dl sokeria
100 g suklaata (tummaa) muukin käy, murskattuna
1 muna
4 rkl suklaalevitettä 
6 rkl kasviöljyä 
1,6 dl maitoa

Sekoita aineet keskenään ja annostele muffinivuokiin (12 kpl). Paista 200 astetta, noin 20-25 min. Kun nuo jättää ihan aavistuksen raaoiksi, niin niistä tulee vähän brownies-henkisiä. Kirjasta Herkutellaan ulkona.


Toinen takuuvarma ohje on mokkapalojen ohje. Ei näissä kyllä kahvia ole käytetty, mutta eikö näitä tällaisia kuitenkin kutsuta mokkapaloiksi siitäkin huolimatta. Tässä ohjeessa ei ole säästelty sokeria, rasvaa eikä jauhoja ja koostumus onkin todella pehmeä ja nuovea. Koristeiksi löysin Tigerista syötäviä sydämiä, jotka olivat ihan hauskaa vaihtelua perinteiselle strösselille.


Mokkapalat (pellillinen)

6 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
1,5 tl soodaa
1,5 tl leivinjauhetta
Sekoita nämä keskenään

200 g voita
2 dl vettä
2 rkl O'boytä
Kiehauta

2 dl banaanijugurttia
2 munaa
Sekoita keskenään

Sekoita kaikki aineet lopuksi yhteen ja paista 200 astetta n. 20-25 min. Anna jäähtyä.

Kuorrute
100 g voita sulatettuna
2 rkl O'boyta
7-10 rkl tomusokeria
pieni liraus maitoa

Sekoita sulatettuun voihin kaakao ja tomusokeri ja lisää pieni liraus maitoa, jolloin kuorrute saa kauniin kiillon ja on helpompi levittää. Koristele.


Synttärisankari oli ainakin kovin onnellinen juhlien jälkeen onnistuneista juhlista ja sehän on juhlien järjestäjille tietenkin se paras palkinto.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti