25.2.2016

Irtiotto arjen kiireestä, edes pieneksi hetkeksi. Kyllä kiitos.

Pienen hengähdystuokion viikkoon toi tämänaamuinen joogatunti, jossa teimme yin joogaa. On hauska huomata, kuinka rauhoittuessa ja keskittyessä vain olennaiseen, eli sillä hetkellä hengitykseen ja venytykseen, mieleen pulpahti ne muutamat asiat, joita aamulla ennen tuntia mietin, että mitä ihmettä se oikein oli, mitä piti kirjoittaa ylös, että muistan tehdä. 


Tällaiset venyttely-/rauhoittumistuokiot ovat todella tervetulleita muuten aika hektiseen arkeen. Mietin tässä yksi päivä, että miltäköhän tuntuisi elää ilman kelloa vaikka muutama päivä. Tällä hetkellä aikataulutan lähes kaiken ja esimerkiksi tänään 15 minuutin poikkeama suunniteltuun, toi jo kylmän hien otsalle ja kiire kertautui koko iltapäivän. Ei minun arki toki ihan näin kiireistä joka päivä ole, että 15 minuuttia minusta riippumattomista syistä keinuttaisi loppupäivän suunnitelmia. Mutta kieltämättä välillä huvittaa itseäänkin, kun käyn pään sisällä keskustelua itseni kanssa siitä, kuinka kauan mihinkin hommaan saan käyttää aikaa.

Ja tässä mielentilassa kieltämättä on aika haasteellista rentoutua ja antaa ajatusten vain olla. Mutta kuinka tärkeää se kuitenkin on keholle ja mielelle. Kroppa tarvitsee kehonhuoltoa, jota esimerkiksi tuo yin jooga on parhaimmillaan. Ja kun siihen vielä lisää ajatusten vapaan virran ilman, että tarttuu mihinkään, lepää mielikin siinä samassa.

Yin jooga on harjoitusmuotona hyvin rauhallinen ja tuntuu, että yksi tunti on hyvin lyhyt aika (ellei ole to-del-la jumissa). Mutta jo tunnissakin saa kropan mukavasti auki ja mielen rauhoitettua. Tunnin jälkeen olo on hetken aikaa raukea, mutta päivä lähtee varmasti paremmin käyntiin, kun on antanut mielelle vähän tilaa ja kroppakin kiittää.
Yin jooga on ehdottomasti  täydellistä vastakohtaa kaikelle muulle arjen pyöritykselle ja treenaamiselle. Treenaaminenhan (urheilu) on tuon yinin vastakohtaa eli yangia, dynaamista ja lihasvoimaa käyttävää, kun taas yin joogassa on tarkoitus venyttää niveliä ja sidekudoksia. Yin jooga-harjoituksessa siis pyritään olemaan mahdollismman rentona, eikä yritetä pakottaa itseä mihinkään asentoon, johon ei luonnostaa taivu. On siis aivan turha ajatella, että yin jooga-tunnille ei voi tulla jos on letkeä, kuin rautakanki. Yin jooga ei myöskään tarkoita sitä, että olisi tarvinnut koskaan harrastaa joogaa. Ei tosiaan, liikkeet ovat hyvin simppeleitä, jotka jokainen ihan varmasti osaa.
Olen itse usein miettinyt, että mikä ihme tässä yin joogassa oikein koukuttaa, koska kyse on oikeasti aika pysähtyneestä harjoituksesta ja itse taas nautin liikkeestä, oli kyse mistä tahansa liikkumismuodosta. Jokin siinä vain saa minut palaamaan tähän harjoitukseen aina uudestaan ja uudestaan. Ehkä se on se hyvä olo, joka harjoituksesta tulee. Uskoisin.

Kuvat: Viivi Mänttäri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti