Illanviettoa, blinejä ja sitruunakakkua

Viikonloppu on mennyt aikamoisissa juhlahumuissa, kun tenavan synttäreiden lisäksi oli vielä sovittuna illanistujaiset tyttöporukalla. Ajattelin, että leipomuskiintiö olisi tullut jo perjantaina täyteen vähäksi aikaa, mutta aika reippaasti jaksoin vielä pienen kakun pyöräyttää illaksi.

Illan emäntä oli lupautunut tekemään meille blinejä ja tämä olikin juttu, jota en ole koskaan tullut maistaneeksi. En tiedä millä taidoilla olen onnstunut väistelemään blineja reilun 40 vuotta, mutta onneksi tuli tämä ilta ja pääsin näitäkin herkkuja maistamaan. Ja kyllä, blinit ovat lisukkeineen oikein maistuvia. Näitä voisin tehdä itsekin joihinkin iltamiin.

Sen verran olin ottanut selvää, että blinit ovat suhteellisen raskasta syötävää, joten jälkiruoan ei tarvinnut olla enää kovinkaan täyttävä ja ylimakea. Tämän vuoksi päädyin tekemään sitruunakakun, joka ei ollut liian makea, vaan ennemminkin maultaan keveähkö ja raikas. Mielessä kävi myös raakakakun valmistaminen, mutta luulen, että tällainen kakku oli hieman vähemmän täyttävä, kuin mitä raakakakku olisi ollut.


Sitruunakakku

Pohja
½ pakettia oreo/dominokeksejä

1 prk (2,5 dl) kermaa
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
½ prk (200 g) sitruunarahkajugurttia
1,5 sitruunan kuori raastettuna
6 liivatelehteä
½ sitruunan mehu
sokeria tmv. makeutusta maun mukaan

Koristeet
Marjoja
n. 50 g tummaa suklaata sulatettuna

Murskaa pohjan keksit muruiksi ja laita murut hetkeksi mikroon, jotta keksien välissä oleva kerros sulaa hieman. Painele murut halkaisijaltaan n. 18 cm irtopohjavuoan pohjalle, joka on vuorattu leivinpaperilla. Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin, kun valmistat täytteen.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää sekaan vaniljarahka ja sitruunarahkajugurtti (käytin Arlan jugurttia, jossa on purkin kyljessä linnun kuva) ja sitruunan raastettu kuori. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa makeutusta. Kiehauta sitruunamehu ja sulata liivatteet. Sekoita liivatteet ohuena nauhana seoksen joukkoon. Kaada seos pohjan päälle ja anna hyytyä jääkappissa muutama tunti.

Koristele marjoilla (ainakin pensasmustikat sopivat kakun kanssa hyvin) ja halutessasi valuttele päälle vielä sulatteua tummaa suklaata.






Kommentit