18.1.2016

Smoothieita aamuun ja päivään

Vaikka smoothieohjeita tuntuu tulevan jo joka tuutista, ajattelin silti kantaa korteni kekoon minäkin. Smoothie kuuluu tällä hetkellä jokaiseen aamuuni ja jos oikeasti olisin jokaisella aterialla blenderin vieressä, tekisin näitä myös välipaloiksikin ja palautusjuomiksi (eikä lounas tai päivällinenkään ihan poissuljettu vaihtoehto olisi). Useasti myös iltapalani on smoothie, ellei jälkikasvu ole ehtinyt mennä jo nukkumaan ennen kotiinsaapumistani, koska blenderin ääni ei ole ihan hiljaisimmasta päästä. Moottorisahakin on hiljaisempi. Blenderini on kuitenkin valehtelematta yli 10 vuotta vanha, olen sen jo kerran avannut ja korjannut (blenderien mekanismi on aika yksinkertainen) ja hyvin pelaa edelleen. 

Smoothieiden suosio ainakin omalla kohdallani on niiden helppous ja ehdottomasti maku ja koostumus. Muutaman erehdyksen kautta olen löytänyt perusvarman pohjan ja hyvän tuntuman siihen, mitä perusosa pitää sisällään, loppu onkin sitten fiilistelyä. Omaan perusosaan laitan aina puolikkaan banaanin, joka antaa makeutta, n. 20-30 g proteiinijauhetta (yleensä maustamaton), joka taas tuo smoothieen pehmeän koostumuksen ja lisää muuten aika hiilihydraattipitoisen juoman proteiinipitoisuutta, n. 2 dl mantelimaitoa (maustamaton), 1-2 tl viherjauhetta, jonka lisäksi lisään mukaan mm. erilaisia marjoja ja tarvittaessa lisää makeutusta mm. hunajasta tai kookosmannasta. Nestettä lisään pikkuhiljaa vain ja ainoastaan niin paljon, että aineet sekoittuvat keskenään ja koostumuksesta tulee kuohkea, mutta napakka.


Vihersmoothie
½ banaani
½ persimon
kourallinen mangopaloja (pakaste)
1 tl hunajaa
½ avokado
n. 1-2 dl mantelimaitoa


Vadelma-mustikkasmoothie 
½ banaani
n. 75 g mustikoita
n. 75 g vadelmia (suosi kotimaisia)
1 tl hunajaa
½ tl vaniljajauhetta
n. 1-2 dl mantelimaitoaMansikka-punaherukkasmoothie
½ banaani
kourallinen mansikoita
kourallinen punaviinimarjoja
1 tl hunajaa
1-2 dl mantelimaitoa

Tässä muutama viime aikoina tekemistäni smoothieista. Ja koska makuasioista ei koskaan sovi kiistellä, niin suosittelen maistamaan aina makeutuksen jälkeen tuotosta ja lisäämään tarpeen vaatiessa lisää makeutta. Itse pidän aika raikkaista mauista ja joku saattaa kokea vastaavan maun sellaisena, johon voisi ehkä hieman vielä sitä makeutta lisätä. Niin ja marjojahan voi vaihdella ihan fiilispohjalta, mitä sattuu pakkasessa olemaan tai kaupasta mukaan tarttumaan. 

Smoothieohjeissa huomion saattaa kiinnittää myös nuo ei niin tavanomaiset aineet, kuten mm. acerolajauhe, punajuurimehujauhe ja männyn siitepölyjauhe. Nämä vaikka pois jättäisitkin, eivät ne varmaankaan makua kovin radikaalisti muuta, itse vain tykkään lisäillä näitä superterveellisiä jauheita noihin smoothieisiin ihan niiden terveysvaikutusten vuoksi. Lisäksi tykkään mm. acerolajauheen kirpeästä mausta ja punajuurimehujauhekin on aika mukavan makuista.

Acerolajauheesta saan lisää c-vitamiinia päivääni ja esimerkiksi tuo puoli teelusikallista tuo sitä aamuuni n. 75 mg, mikä on yleinen suositus saada c-vitamiinia/pv.

Punajuurimehujauhe sisältää monia hyviä ravinteita, kuten  mm. foolihappoa ja kivennäisaineita, kuten kaliumia, kalsiumia, magneiusmia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Punajuuren sanotaan myös parantavan urheilusuorituksessa kestävyyttä.

Männyn siitepöly tuntuu sisältävän "kaikkea", sillä siinä on mm. yli 20 aminohappoa ja kaikki 8 välttämätöntä aminohappoa. Se sisältää myös lisäksi mm. antioksidantteja, kuituja, flavonoideja ja ison kasan muitakin terveydelle hyviä aineita. Männyn siitepöly on myös erittäin vitamiini-, ja mineraalirikasta. Sitä käytetään myös tasapainottamaan hormonitoimintaa sekä miehillä että naisilla. Ei paha :)

Mistä raaka-aineista koostuu sinun suosikkismoothiesi?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti