Aurinkoinen pakkasbrunssi

En ole koskaan ollut kova järjestämään isoja juhlia, mutta nautin aivan todella paljon siitä, kun saan kattaa pöydän täyteen ruokaa ja saman pöydän ääreen ihania ihmisiä syömään, juomaan ja juttelemaan kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä. Ja mikä tärkeintä, nauttimaan olostaan.

Milloin kokoonnutaan perheen kanssa syömään "hotelliaamiaista", istumaan ystävien kanssa iltaa, perheen ja lähisuvun kanssa joulupöytään, milloin kyse on lounaasta ystävän kanssa tai kuten eilen, ystävien kanssa vietetystä brunssista. Muistan, kun jo opiskeluaikoina mietin, että sitten kun minulla on oma koti, haluan kattaa pöydän täyteen ruokaa, istua iltaa ystävien kanssa, syödä hyvin ja nauttia fiiliksestä. Ja tämän mielikuvan olen saanut toteuttaa jo useampaankin otteeseen.

Kesällä on mukava kattaa ulos ja istua illan hämärissä niin pitkään, että hyttyset vähintään syövät elävältä tai ilta alkaa olla jo liian vilakka ulkona istumiseen. Talvella ja varsinkaan näin kylmillä ei tietenkään ulos mennä, vaikka olisi shaalit ympärillä ja villasukat jalassa tai kädessä kuinka kuumaa juomaa. Tällaisilla ilmoilla pysytään visusti sisällä ja laitetaan vaikka vielä takkaan tuli keskellä päivää tuomaan lämpöä.

Eilen kokoonnuttiin jo toistamiseen meille Annan ja Viivin kanssa brunssille. Jokainen toi jotakin ja itse liputan tällaisille nyyttäriperiaattella järjestetyille kattauksille, jossa kaikki tekeminen ei jää yhdelle ihmiselle, vaan jokainen tuo jotakin. Ja tämäntyyppisellä porukalla se on varmasti vielä oikein mukava juttu, koska jokainen meistä tykkää harrastaa kokeilevaa leipomista ja ruuanlaittoa. Tämä tarkoittaa sitä, että pöydästä löytyy raakaruokaa, kasvisruokaa, erilaisia gluteenittomia leipomuksia. Kukaan meistä ei perusta omaa ruokavaliotaan täysin tällaisten ruokien varaan, vaan arkiruokailu koostuu ihan ns. tavallisesta ruuasta, mutta into kokeilla tällaisia vähän terveellisempiä vaihtoehtoja löytyy jokaiselta ja mikäpä on mukavampaa, kuin kokoontua saman pöydän ääreen ja maistella toisten uusimpia kokeiluja.

Tällä kertaa olin itse panostanut vähän proteiinirikkaampiin leipomuksiin ja tekemäni bataattiproteiinileipä onnistuikin oikein hyvin, koostumus ja maku oli juuri sitä, mitä olin ajatellut. Bataatti antoi leivälle oikein mukavan pehmeyden ja nuoveuden, proteiinijauheen käyttö ei tehnyt leivästä kumimaista, vaan suhde muihin jauhoihin oli oikein onnistunut. Ja mikä parasta, aivan älyttömän helppotekoinen. Aikaa vie tässä ohjeessa bataatin keittäminen ja leivän uunissa paistuminen, mutta muutenhan ainekset vaan heitellään monitoimikoneeseen ja pyöräytetään sekaisin. Ohje on mukailtu kehittämästäni jouluisesta banaanileivästä, joka onkin hyvä pohja varmasti moneen muuhunkin leipäkokeiluun. Sen verran proteiinipitoinen tuo leipä on, että jos yhdestä leivästä tulee keskimäärin 10-12 palaa, on yhdessä palassa n. 8-10 g proteiinia. Ei paha.


Bataatti-proteiinileipä
1 pieni bataatti keitettynä
3 munaa
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl erilaisia pähkinöitä (esim. cashew, saksanpähkinä, pecanpähkinä)
1 tl leivinjauhetta
2 tl psylliumia
1 tl suolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään monitoimikoneessa ja kaada seos leipävuokaan. Paista 170 asteessa n. 40-45 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa ja irroita. 


Maapähkinäfudget syntyivät vähän fiilispohjalta, kun jääkaapissa oli maapähkinävoin jämät ja mietin, että mihin tuon voisi oikein käyttää. Itse käytän maapähkinävoita omenasiivujen päällä välipalana, kun iskee makeanhimo, mutta nyt minulla onkin pakkasessa ihan huippuhyviä herkkuja makeannälkään napsittavaksi. Vaikka näihin fudgeihin on lisätty proteiinijauhetta, en niitä nyt ehkä söisi kuitenkaan niiden proteeinipitoisuuden vuoksi, vaan vähän terveellisempänä herkkuna, johon ei ole lisätty sokeria. Testasin noihin fudgeihin vielä kuorrutusta raakasuklaasta, mutta ne ovat kyllä parempia ilman sitä. Raakasuklaa on aika hallitseva maku ja peittää maapähkinän maun alleen.


Maapähkinäfudget

Pohja:
2 dl cashewpähkinöitä
3 kuivattua viikunaa

Päällinen:
1 banaani
n. 50 g maapähkinävoita (sokeroimaton)

Sekoita pohjan aineet keskenään monitoimikoneessa ja levitä leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle. Sekoita päällisen aineet monitoimikoneessa ja painele pohjan päälle. Päällisen levittämistä helpottaa, kun kastelen sormet/veitsen veteen. Muuten levite tuppaa tarttumaan sormiin/veitseen. maku on mielestäni parhaimmillaan kylmänä.


Ja peeäs. Oletteko huomanneet valoisuuden lisääntymisen? Itse ihastelin näissä kuvissa noiden ruokien lisäksi tuota valoa ja raikkautta. (osa kuvista on itse ottamieni, osasta kiitos kuuluu Viiville)

Kommentit

  1. Ai että <3 Pikkuisenko oli herkkuja herkkuja! Ja muutenkin taas niin parasta yhdessäoloa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, nämä hetken irtiotot arjesta auttaa jatkamaan yllättävän pitkälle :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi, oli taas mitä mainioin brunssi ja seura :)

      Poista
  3. Kuulostaapa tosi hyvältä tuo leipä! Pitää kokeilla joku päivä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, siitä tuli niiiin hyvää. Ja se on kaikenlisäksi superhelppo tehdä :)

      Poista

Lähetä kommentti