Terveellisempää herkuttelua Jouluun

Meillä oli eilen illalla vähän erilaiset "treenit" valmennusryhmäni kanssa, eli tapasimme vähän terveellisemmän leivonnan merkeissä. Yksi ryhmäläisistämme kutsui meidät (vai kutsuimmekohan me itse itsemme) uuteen kotiinsa ja ilta menikin rattoisasti leivonnan ja jutustelun merkeissä. 

Tällä kertaa leivoimme raakakakun ja raakasuklaata. Se, mikä näistä raakaleivonnaisista tekee sen terveellisemmän vaihtoehdon, on se, että ne ovat mm. hyvin ravinnepitoisia, sisältävät kaikki raaka-aineiden vitamiinit ja hyvät rasvat. Sen kevyempiä vaihtoehtoja nämä eivät ole, eli aivan tolkuttomia määriä näitä ei kannata syödä. Mutta näissä ei ole myöskään yhtään ns. tyhjää kaloria, ja jos katsoo allaolevan kakun reseptiä, voisi tätä herkkua syödä vaikka aamu- tai välipalaksi.


Kokeilin vastaavaa kakkua jo perjantaina, kun Annan kanssa koeponnistimme reseptin. Ja voi hitsi, että tästä tulikin hyvää. Kakun koostumus on kuohkea ja raikas ja olisin voinut santsata palan jos toisenkin. Että jos olet miettinyt joulupöytään jotain raakaleivonnisia, niin tässä olisi oikein varteenotettava vaihtoehto.


JOULUINEN PUOLUKKA-MANSIKKARAAKAKAKKU

Pohja
10 taatelia
2 dl manteleita
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
pieni ripaus suolaa
1-2 rkl vettä

Täyte
200 g puolukoita
200 g mansikoita
3 rkl hunajaa
5 dl cashewpähkinöitä
1,5 dl kaakaovoita sulatettuna vesihauteessa

Sekoita pohjan aineet monitoimikoneessa keskenään ja painele seos n. 18 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.
Valmista täyte. Laita cashewpähkinät monitoimikoneeseen ja anna niiden sekoittua aivan hienoksi jauhoksi. Tällöin täytteestä tuolee kuohkeampi. Lisää joukkoon loput ainekset, tarkasta maku ja lisää tarvittaessa hunajaa. 
Koristele. Ensimmäisen kakun koristelin ohuella raakasuklaakerroksella ja eilen valmistettu kakku on koristeltu granaattiomenalla.


Raakakakun lisäksi teimme raakasuklaata, joista teimme varmasti sen seitsemää eri versiota. Peruspohja syntyi n. 100-150 g kaakaovoita, 1 rkl kookosöljyä, 3 rkl raakakaakaojauhetta ja 1-2 rkl hunajaa. Sekaan laitoimme mm. minttutippoja, cashewpähkinöitä, gojimarjoja, kuivattuja karpaloita, manteleita ja mulperimarjoja. 

Raakasuklaatahan saa myös valmiina massana, johon voi itse lisätä haluamansa lisät, kuten pähkinät, kuivatut marjat/hedelmät tai lisätä makua vaikka mintusta.  Itse olen kokeillut noista valmismassoista TÄTÄ, ja voin sanoa, että on muuten hyvää. 

Tai, jos et ole koskaan kokeillut raakasuklaan valmistusta, on olemassa myös valmiita raakasuklaan valmistuspaketteja. Aikoinaan oma suklaantekijän "urani" lähti tällaisesta valmispaketista ja vaikka muistankin hieman aluksi kummastelleeni suklaan makua, koska eihän se aivan Fazerin siniseltä maistu, jäi makuun jollain lailla koukkuun ja nyt tuo raakasuklaan valmistus on jo melkein viikottaista puuhaa ja raaka-aineita löytyy keittiönhyllyltä aina.


Mitäs minä saan?

Kommentit