Jouluista fiilistä

Joulua vieteltiin tänäkin vuonna lähisuvun kesken ja samaan pöydän ääreen meitä istahti 11 ihmistä syömään jouluruokia ja -herkkuja. Joulusta on tullut lasten myötä taas oikein iloinen ja odotettu juhla ja nykyään voin jo kutsua itseänikin jouluihmiseksi. Vielä muutaman vuoden menee läpi joulupukkikin ja vaikka omat tenavat eivät enää pukkiin uskokaan, on hauska seurata myös heidän heittäytymistään, kun tänä vuonna joulupukki taas oveen kolkutteli. Siskon tenavalle joulupukki meni vielä täydestä ja tuo ihanan empaattinen pikkutyttö kävi jopa paijaamassa pukin kättä, koska pukki oli niin kovin väsynyt, kun oli koko päivän jakanut lahjoja.


Joulun parasta antia hyvän seuran lisäksi on myös herkkuja notkuvat pöydät. Itse en ole niinkään kinkku- ja laatikkoystävä, vaikka niitäkin toki syön. Joulupöytään on kuitenkin mukava suunnitella kaikkea muutakin hyvää. Tänä vuonna panostettiin vähän enemmän kalapuoleen ja perinteisen lohen lisäksi pöydästä löytyi myös muutakin merenelävää.



Lohi-smetana-suupalat
n. 100 g lohta
n. 100 g smetanaa
n. ½ prk rapu-tuorejuustoa
Suolaa
Sitruunamehua

n. 20 Sour&cream-ruissipsiä

Sekoita lohi, smetana ja tuorejuusto monitoimikoneessa keskenään. Lisää maun mukaan suolaa ja sitruunamehua. Pursota ruissipseille. Seonsiinä.


Vaikka jouluksi tulee tehtyä myös niitä terveellisempiä vaihtoehtoja, notkuu herkkupöytä myös kaikkea muutakin hyvää, jotka on kyllästetty sokerilla, kermalla ja ihan perinteisillä vehnäjauhoilla. Tänä jouluna en varsinaiseen joulupöytään tehnyt raakakakkua tai muuta yhtä terveellistä, vaan niitä tuli nautittua jo ennen joulua. Jälkiruokapöytään vanhempi tenava teki jouluisia muffineja ja itse tein pitkästä aikaa juustokakun. Edellisen kakun olen tainnut tehdä viime jouluna, eli aika vähiin on jääneet nämä perinteisemmät leipomiset.

GLÖGIJUUSTOKAKKU

 Pohja:

Piparia ja muutama nokare voita

Mousse:
1 prk vispikermaa
1 prk sitruunatuorejuustoa
1,5 dl turkkilaista jugurttia
Ripaus kardemummaa
Ripaus piparimaustetta
Sokeria maun mukaan
3 rkl sitruunamehua 
4 liivatelehteä sulatettuna tilkkaan vettä


Kiille:
3 dl glögitiivistettä
4 liivatelehteä



Pohja: Murskaa keksit ja lisää nokare sulatettua voita. Painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.
Mousse:Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää loput ainekset vaahtoon. Kiehauta tilkka vettä ja sulata liivatteet siihen. Lisää vaahtoon. Kaada pohjan päälle ja laita hetkeksi (vähintään 1 h) jääkaappiin hyytymään
Kiille: Kun mousse on hyytynyt, kiehauta pieni määrä glögitiivistettä ja sulata kylmässä vedessä liotetut liivatteet siihen. Sekoita loppu glögi liivateseokseen. Liruttele varovasti moussen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.


Tämän kakun ohjeen joskus saanut ystävältäni ja pienin muunnoksin tein sitä kahvipöytään täksi jouluksi. Ja olipa muuten hyvää. Hyvin yksinkertainen ohje, mutta maku on kyllä niin kohdillaan ja sopivan jouluinen.

Makeiden herkkujen lisäksi tarjoiltiin vielä juustoja (jos vaikka jollekin oli jäänyt nälkä, hah hah) ja omaksi suosikikseni nousi tuo etualalla oleva karpalojuusto.

Nyt voi tyytyväisenä ja kylläisenä käpertyä sohvan nurkkaan fiilistelemään saamiani lahjoja ja muutamaa kirjaa. Joulun ainut miinus oli aamulla alkanut nenänkaiherrus, joka päivän mittaan kehittyi rehelliseksi lenssuksi ja kuumeksi. Tämän vuoksi en päässyt edes perinteiselle hautuumaareissulle nauttimaan ulkoilmasta ja pienestä kinkunsulattelukävelystä. Ja illan pimetessä kynttilämeri vain on niin kaunis näky hautuumailla.

Oikein rauhallista Joulua myös sinulle!

Kommentit

  1. Oikein herkulliselta ja muutenkin ihanalta kuulosti kyllä teidän joulu :) Tosi kurja juttu tuo flunssa, toivottavasti paranet pian! Rauhaisia lomapäiviä sulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei oikein rauhallista joulunaikaa myös sinulle :) Ehkä tämä lenssu ei tästä pahemmaksi mene, toivotaan. Täytyy tästä pikkuhiljaa päästä liikkeelle polttelemaan näitä jouluna syötyjä herkkuja ;)

      Poista

Lähetä kommentti