3.12.2015

Jouluisempi (ja gluteeniton) torstailounas

Nyt kun tuo joulu tosiaan alkaa nostaa päätään vähän joka kolosta, sai myös tämänpäiväinen torstailounas ja kasvisruokapäivä vaikutteita joulunhengestä. Minulla on kaapissa erilaisia gluteenittomia jauhoja, joista koeponnistin lettuja meidän joulubrunssille ja ihan muuten vaan tuossa yksi iltapäivä, kun mietin, mitä noista teff-jauhoista oikein voisi tehdä. Tänään en siis enää lettuja tehnyt, vaan mietin, kuinka nuo jauhot taipuisivat vaikka jouluiseen leipään tai piirakan pohjaksi.


Leivän ohjetta mietin tovin jos toisenkin ja päädyin kokeilemaan leipää, johon tulisi banaania ja siemeniä. Tämä luova leipominen ja reseptien keksiminen on jotenkin aina yhtä jännittävää, koska mahdollisuudet onnistua ja epäonnistua ovat aika fifty-fifty. Toki tässä kokemuksen myötä on tullut jo tietty tuntuma siihen, miltä taikinan koostumuksen tulisi näyttää tai missä suhteissa suunnilleen erilaisia raaka-aineita tulisi käyttää, jotta olisi yhtään mahdollista saada leipomuksista edes jotenkin onnistuneita.

Mutta tämä leipä meni kyllä raaka-aineiden puolesta nappiin. Vaikka siinä on mukana banaania, ei sen maku tule läpi ensimmäisenä. Koostumuskin on oikein miellyttävä ja tämän otan mukaan omaan arkeen ihan varmasti. Tekeminenkin tuon reseptin askartelemisen jälkeen oli superhelppoa. Ja vähemmän jouluisemman siitä saa, kun jättää nuo mausteet pois. Tätä jouluisempaa versiota leivon ihan varmasti meidän joulupöytään.

Jouluinen leipä 
2 banaania
3 munaa
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
½ dl mantelimaitoa (makeuttamaton)
1 dl erilaisia pähkinöitä (esim. cashew, saksanpähkinä, pecanpähkinä)
1 tl leivinjauhetta
½ tl kuminaa
½ tl fenkolia
½ tl anista
(½-1 tl suolaa)

Sekoita kaikki aineet keskenään monitoimikoneessa ja kaada seos leipävuokaan. Paista 170 asteessa n. 40-45 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa ja irroita. Suolan laitoin sulkuihin siksi, että unohdin lisätä sitä taikinaan. Makuraadin mielestä sitä ei välttämättä tarvitse ollakaan, mutta itse olisin vähän sitä kuitenkin kaivannut. Noita mausteitakin (kumina, anis, fenkoli) voi laittaa enemmän, jos haluaa jouluisten makujen tulevan vielä paremmin esiin. Itse pidän siitä, että mausteet maistuvat, mutta eivät ole hallitsevia.


Lisäksi mietin, mikä suolainen piirakka voisi olla tarpeeksi jouluinen, kunnes keksin, että rosollistahan saisi vähän muuntelemalla ihan mukavat maut myös piirakkaan. Minusta rosollissa kuuluu olla punajuurta, porkkanaa, perunaa, vähän sipulia ja suolakurkkua. Omenastakin tykkäisin, mutta meidän perheen omena-allergikko ei siitä niin välitä, niin olen sen sitten jättänyt suosiolla pois. Suolakurkut jätin tästä piirakasta pois ja olisin laittanut vuohejuustoa sekaan, mutta koska unohdin sen kauppaan, sai tällä kertaa feta kelvata. Ja perunankin korvasin bataatilla. Mutta hyvin toimi tämä yhdistelmä myös piirakassa. Ja piirakkapohja onnistui niin hyvin, että siitä tulee kyllä ihan vakiokamaa tulevissakin gluteenittomissa leipomuksissa.


Rosollipiiras
Pohja:
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
½ dl öljyä
½ dl heraproteiinijauhetta
1 dl vettä

Täyte:
1 sipuli
5 punajuurta
5 porkkanaa
½ bataatti
loraus öljyä
ripaus suolaa

100 g fetajuustoa
2 munaa
½ dl mantelimaitoa (makeuttamaton)

Kuori ja pilko sipuli, bataatti, porkkanat ja punajuuret. Laita ne uunivuokaan ja lorauta päälle öljyä ja ripottele suolaa. Paista kasviksia uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia. Tee sillä aikaa pohja. Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään ja levitä taikina öljyttyyn piirakkavuokaan. Kun kasvikset alkavat olla hieman pehmeitä, ota ne pois uunista ja kaada piirakkapohjan päälle. Murusta päälle fetajuusto. Sekoita munat ja mantelimaito keskenään ja kaada kasvisten ja fetajuuston päälle. Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä, jotta se saa hieman vetäytyä.

Lisäksi lounaalle tein salaattia, joka valmistui kaikessa yksinkertaisuudessaan salaatista, kurkusta, tomaatista ja granaattiomenasta.


2 kommenttia:

  1. Toi leipä näyttää (ja maistuu varmasti myös) niin herkulliselta!! Pitää kyllä jotain tuon tapaista jouluksi testata. Ja rosollipiirakka, mikä mahtava idea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipä oli tosiaan herkullista ja seisottuaan tuossa pöydällä vielä yön yli, oli mausteet imeytyneet siihen kunnolla ja se oli vieläkin parempaa. Ja rosollipiiras oli aika villi kortti, mutta oikein toimiva yhdistelmä :D

      Poista