27.12.2015

Jatkojalostettuja jouluruokia

Tänään... tai no, oikeastaan jo eilen alkoi tökkimään jouluruuat. Se on jännä, kun yleensä mitkään ruuat eivät varsinaisesti omalla kohdallani tökkää, vaan voin huoletta syödä vaikka koko viikon samaa ruokaa. Mutta noissa jouluruuissa joku vain tekee stopin tosi nopeaan. Onneksi meillä oli aika laaja skaala erilaisia ruokia, joten niistä olikin sitten helppo valmistaa jos ja vaikka mitä herkkuja tälle päivälle.

Ennen joulurääppiäisiin siirtymistä hehkutan vielä kerran reilu viikko sitten tekemääni kasvissosekeittoa. Tänä vuonna ihastuin ihan totaalisesti myskikurpitsaan ja siitä tuli tehtyä keitto jos toinenkin. Nyt sen satoaika taitaa olla jo ohi, mutta enköhän minä tuolta kaupan heviosastolta jotain tuoretta kasvista keittoihini löydä vielä ennen myskikurpitsan uutta satokautta. 

Pienet ne on ilot välillä minullakin, mutta olen joka vuosi innoissani jokaisesta alkavasta satokaudesta; kun granaattiomenat alkavat olla inhimillisen hintaisia, kun persimonit tulevat kauppoihin, kun passionhedelmiä löytää edullisesti jne. Itse suosin toki ensisijaisesti kotimaisia vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, mutta vieläkin enemmän juuri senhetkisen satokauden tuoreita hedelmiä ja kasviksia, kuin pitkään varastoituja vihanneksia. Ehkä minulle on jäänyt pieni muistijälki puutarha- ja hortonomikoulun ajoilta, kun kauppakunnostimme purjoja, maa-artisokkia, kaaleja, sipuleita, porkkanoita... Uuuh, se haju ei katoa sieraimistani koskaan.

Keitot ovat kuitenkin sellainen ruoka, joihin en kyllästy koskaan. Ne vain vaativat jotain muuta rinnalleen, jotta en olisi nälkäinen taas heti tunnin kuluttua. Varsinkin, jos keittolounaan haluaa pitää kasvisvoittoisena, täytyy sieltä löytyä myös joku ruokaisampi salaatti tai vaikka proteiinipitoisempi leipä (johon palaan ihan tässä lähiaikoina ohjeen kera).

KASVISSOSEKEITTO
500 g porkkanoita 
½ myskikurpitsa
1 pieni bataatti
2 sipulia
100 g fetaa
2 rkl kasvisfondia
2 dl kookosmaitoa
mausteita (suola, pippuri)

Kuori ja paloittele kasvikset ja keitä kypsiksi. Laske keitinvedestä suurin osa pois, soseuta sauvaseikoittimella, lisää kookosmaito, fetajuusto, inkivääriuutejauhe, kasvisfondi ja mausteet. 

Mutta tänään siis jatkojalostin jouluisia ruokia. Meillä yleensä leivät menevät suoraan pakkaseen, mutta näin jouluna ne jäivät sinne laittamatta ja hieman kuivahtaneet leiväthän tulevat helposti heitettyä pois. Itse pyrin siihen, että ruokaa ei heitetä pois, vaan ne pyritään käyttämään aina muodossa tai toisessa. Nuo kuivahtaneet leivänkäntyt leikkasin paloiksi ja paistoin pannulla öljyssä krutongeiksi. Ja varsinkin noista ruisleivänpaloista tulee niin suurta herkkua, kun pannulle heittää vielä yhden puristetun valkosipulinkynnen ja suolaa.

Joulukinkun lopun leikkasin paloiksi ja paistoin pannulla perunoiden ja sipulin kanssa pyttipannuksi. Niin simppeliä ja maistui koko perheelle. Joulusta jääneet kalat päätyivät salaatin päälle krutonkien kanssa ja kotitekoisen sinapin loppu pääsi salaatinkastikkeeksi.

SINAPPINEN SALAATTIKASTIKE
1-2 rkl sinappia 
2 tl suolaa
1 tl jauhettua mustapippuria
1 iso tai 2 pientä kynttä valkosipulia hienonnettuna
2 rkl (omena)viinietikkaa 
7 rkl avokado- tai oliiviöljyä

Sekoita kaikki aineet keskenään. Kaada salaatin joukkoon. Anna maustua.

Miten sinä "jatkojalostat" jouluruuat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti