26.11.2015

Se oli taas kasvisruokapäivä

Se oli taas torstai ja kasvisruokapäivä. Tällä kertaa jätin suosiolla kaikki palkokasvit hieman taka-alalle ja keskityin puhtaasti kasviksiin. Läpi vuoden meiltä löytyy aina jääkaapista parsaa, bataattia ja porkkanoita, joten kaikki kauden sillä hetkellä tuoreena myytävät kasvikset ovat aina tervetulleita. Pakastevihanneksissakaan ei toki vikaa ole, mutta jostain syystä niitä aika harvoin tulen ostaneeksi.

Tämän hetken suosikkini on myskikurpitsa, josta tein pohjan tämän päivän keitolle. Mukaan pääsi myös bataatti ja muutama peruna. Mausteeksi suolaa, nestemäistä luomukasvisfondia ja pari ruokalusikallista kookosmannaa. Myskikurpitsan paloittelin, päälle oliiviöljyä ja laitoin uuniin 180 asteeseen reiluksi puoleksi tunniksi, jotta kurpitsa pehmenisi ja kuoret olisi helppo irroittaa. Myskikurpitsa on siitä monikäyttöinen, että siemenetkin voi ottaa talteen. Itse tykkään paahtaa niitä hetken pannulla ja lisätä vähän suolaa mukaan. Menee sellaisinaan tai vaikka keiton päälle ripoteltuna fetajuuston kanssa, kuten itse tänään tein. Bataatin ja perunan kuorin, paloittelin ja keitin kattilassa.


Lisäksi testasin ensimmäistä kertaa riisipaperia ja sen näköisiä olivat lopputuotteetkin, hah hah. Näissäkin on varmaan joku hieno käärimistekniikka, jota en selvittänyt ennenkuin aloitin. Mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan aivan älyttömän hyviä alkupaloja. Riisipaperin sisään käärin porkkana-, kurkku- ja avokadosuikaleita. Kastikkeeksi soijakastikepohjainen seos, jonka ohjeen löysin kirjasta Vege - herkullista kasvisruokaa. Tämä oli sen verran hyvä kastike, jonka muistan myös seuraavalla kerralla sushia tehdessäni. Mulla on vaan ihan pieni epäilys, että muistikohan ystäväni, joka kastikkeen sekoitti, lisätä myös noita seesaminsiemeniä mukaan...

Seesamikastike
1 pieni valkosipulinkynsi
½ punainen chili
1 dl vähäsuolaista soijakastiketta
1 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl hunajaa

Hienonna valkosipuli ja chili, Yhdistä kaikki aineet keskenään.


Jokaisena torstaina, kun näitä kasvisruokapäiviä olen pitänyt, olen suonut hetken ajatukselle, voisinko oikeasti kokeilla kasvisruokavaliota. Viimeeksi kasvisruokavaliota kokeillessani mietin kovasti, mistä saisin kaiken sen tarvitsemani proteiinin. Varsinkin, kun nuo kasviperäiset proteiinilähteet, kuten palkokasvit, eivät oikein vatsalleni sovi. Kananmunat, herajauheet (ja lisäksi muut kasviperäiset proteiinijauheet), fetajuusto; siinä olisivat oikeastaan suurimmat käyttämäni proteiininlähteet. Pärjäisinkö? Sitten mietin, että vaikka voimaharjoittelua painojen kanssa teenkin, en usko, ettenkö pystyisi saamaan tarpeeksi proteiinia myös kasvisruokavaliosta. Ehkä mietin tätä puolta liikaa. Ehkä sitä myös korostetaan liikaa, kun puhutaan kasvisruokavaliosta. Jään miettimään asiaa. Ja ottamaan lisää selvää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti