5.11.2015

Kuukauden muutos?

Joskus huikeita idiksiä (ainakin omasta mielestäni) syntyy muutaman pienen jutun seurauksena ja kun ne kaksi pientä juttua törmäävät aivojen sopukoissa toisiinsa, syntyykin hieno idea (ainakin omasta mielestäni). 

Tässä pari päivää sitten vein keräykseen metallitölkkejä, -kansia jne. ja tajusin, että hitsi, mähän olen tehnyt tätä jo puoli vuotta. Reilu puoli vuotta sitten liityin facessa Ekopaasto-ryhmään ja kampanja-ajan mietinkin aktiivisesti, mitä kaikkea pientä tai suurta pystyisin omassa elämässäni muuttamaan. Ja tosiaan hämmästytin jopa itseäni pari päivää sitten tuolla ajatuksella, että mähän edelleen roudaan näitä metallijuttuja tänne kierrätykseen. Ja kompostiinkin vien ruuanjätteitä. Lehdet, pahvit ja pullot olen aina kierrättänyt, mutta nuo muut ovatkin sitten olleet vähän heikommin hallussa. Ja nyt niiden kierrättämisestä on tullut jo ihan rutiinia.


Sen lisäksi olen tässä iltaisin lueskellut tuota alla olevassa kuvassa olevaa kirjaa Green Kitchen Stories ja olen ollut aivan haltioissani tästä kirjasta. Jo ihan herkullisten reseptienkin vuoksi, mutta lähinnä koko kirja kolahti minuun; se on kirjoitettu ja kuvitettu juuri minuun vetoavalla tavalla ja olenkin lukenut kirjan jo läpi kolme (3!) kertaa. Kirja on lainassa ystävältäni, mutta olen aika vakuuttunut, että saatan "unohtaa" palauttaa tämän. No en kai, mutta ihana kirja jokatapauksessa.

Ja nämä kaksi ajatusta kun yhdistyivät mielessäni, niin jatkumona tästä kehittelin ajatuksen, että jos pienillä muutoksilla saisi edes jotain juttuja omassa arjessa parannettua ja vaikka näillä muutoksilla ei ehkä maailmaa pelastetakaan, niin ei niistä ainakaan haittaa ole. Tämän ajatuksen seurauksena ajattelin tehdä vaikka seuraavan vuoden juttusarjaa aiheesta "Kuukauden Muutos". Sillä ajatuksella, että joka kuukausi toisin jonkun pienen muutoksen, joka olisi helppo ottaa mukaan arkeen ja joka olisi jollain lailla ekologisempi/terveyttä edistävä/arkea parantava juttu. 

Ja tämähän voitaisiin tehdä yhdessä. Jos jonkun kuukauden muutos ei kolahda, älä lähde mukaan, mutta jos koet sen jotenkin järkeväksi, kiinnostavaksi ja omaan arkeen sopivaksi, hyppää mukaan.

Ensimmäisenä kuukauden muutoksena ajattelin toteuttaa yhden kasvisruokapäivän viikossa. Jos tämä tuntuu hankalalta, niin edes yksi isompi ateria (lounas/päivällinen) viikossa voisi olla kasvisruoka. Ja jos idea tuntuu helpolta toteuttaa, tarkoitushan on tehdä siitä vakiintunut käytäntö, ei vain yhden kuukauden juttu. 

Kirjoittelen tästä vielä lisää huomenna, mutta:
Miltä tällainen kuulostaa? Kuka on mukana?


10 kommenttia:

 1. Hyvä ja hauska idea, olen mukana :) Kasvisruoka on ihanaa ja etenkin töissä tulee syötyä kasvispöperöitä jo nyt aika paljon. Postailethan sitten jotain kivoja kasvisruokaideoita tänne myös?! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu! Ja tarkoitus tosiaan on inspiroitua itsekin tästä kasvisruoan tekemisestä ja hyvien ohjeiden tekemisestä.

   Poista
 2. Mukavalta kuulostaa, mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! Itsekin innostuin tästä ja tulevista kuukausien muutoksista.

   Poista
 3. Hyvä idea Terhi, mukana :)
  Kasvisruokapäivä on ollut mielessä jo pitkään ja ehdottelinkin sitä ehkä kuukausi sitten miehelle (joka ei ehkä niin hihkuen ottanut ajatusta vastaan). Muutamia kasvisruokia olenkin jo tehnyt, mutta nyt pitää kyllä pyhittää yksi kokonainen päivä ihanille kasvisaterioille!
  Ootan innolla tulevia muutoskohteita :)

  Mallu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä, Mallu! Mä myös ajattelin lanseerata nämä kasvisruokapäivät ensin ihan yksittäisten aterioiden muodossa koko perheelle ja pitää vain itse kiinni tästä koko päivästä. Lapset vielä ehkä lähtisivätkin mukaan, mutta miestä en ihan äkkiä näe kasvissyöjänä tai edes innostuvan ajatuksesta :)

   Poista
 4. Mukana! :) Sarjassamme niitä juttuja, jotka omalla kohdallani tulee toteutettua paljon varmemmin porukassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Anna, odottelen myös innolla sun ruokainspiraatioita aiheesta, vaikka ruokaisia smoothieita :)

   Poista
 5. Mukana! Tällä viikolla olenkin yrittänyt käyttää kasviksia monipuolisesti mutta pelkkää kasvisruokaa en ole syönyt joten tämän myötä sekin nyt mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, Maiju :) Jo kasvisten lisääminen monipuolisesti ruokavalioon on tärkeää. Itselläni nuo kasvikset tuppaavat aina olla niitä samoja parsakaaleja ja porkkanoita, mutta nyt ajattelin, että saan lisättyä myös omaa innostustani kasvisten käyttöön, kun lisään tämän kokonaisen kasvisruokapäivän viikkoon.

   Poista