30.11.2015

Kuukauden muutos - joulukuu

Tätä olen pyöritellyt jo pitkän aikaa mielessäni, mutta nythän siitä saakin ihan tosi hyvän jutun kuukauden muutos-aiheeksi. Marraskuussa päätin aloittaa kasvisruokapäivän ja se toimii paremmin kuin hyvin. Kasvisruokapäiväksi on loksahtanut omassa viikossani torstai, jolloin Riksun kanssa lounastellaan aina torstailounas. Nyt olen tästä kasvisruokapäivästä niin innoissani, että suunnittelen meille lounaan jälkiruokineen ja ainakin toistaiseksi ollaan lounasteltu meillä. Ja kun tuosta ei tee liian suurta juttua itselleen, vaan menee aina vähän fiiliksen ja ajankäytön mukaan, saa hyvinkin nopeista ruuista silti oikein hyvän kasvisversion.

Vielä saattaa kuitenkin mennä hetki, että ottaisin vielä toisen kasvisruokapäivän viikkoon, vaikka ei sekään mahdottomuus ole. Koko ajan enemmän valintani ovat kuitenkin siirtyneet kasvisvoittoisemmiksi, enkä ensimmäisenä mieti, että mitäs tämän lihan ympärille keksisi.

Mutta joulukuun muutokseen.

Alkavan kuukauden aikana päätän tehdä ns. parempia valintoja, jonka voi ulottaa juuri niin laajalle, kuin itse haluaa. Tarkoitus olisi lähteä pienistä jutuista. Esimerkiksi kun tällä hetkellä käytössä oleva pyykinpesuaine loppuu, päätän valita ekologisemman vaihtoehdon, tai pikkuhiljaa vaihtaa ne vähätkin meikit, jotka omistan luonnonkosmetiikaksi, tiettyjä ruoka-aineita alan ostamaan luomuna, shampoo on helppo vaihtaa vähän luontoystävällisemmäksi. Ja kun näitä alkaa miettimään, on lista aika loputon.

Ja eihän sen tarvitse välttämättä olla parempi valinta ekologisemmalta kannalta, vaan tämänhän voi kääntää vaikka itselleen paremmaksi valinnaksi ruokailuissa. Tai ihan missä vaan. Aina löytyy varmasti se parempi vaihtoehto, ilman, että täytyisi loppujen lopuksi luopua mistään kovinkaan suuresta. Ei sen ensimmäisen paremman vaihtoehdon tarvitse aina olla se paras, vaan vain vaikka pieni muutos parempaan.


Tiedän, että näillä valinnoilla ei taas sitä koko maailmaa pelasteta, mutta ei siitä ole mitään haittaa, vaikka kantaisin edes pienen osani mukaan kekoon.

Miltä tämän alkavan kuukauden muutos kuulostaa, oletko mukana? Mitä muita juttuja sinulle tulee mieleen, mitä voisi muuttaa "paremmaksi valinnaksi"? 

Ja peeäs. Kuvat on keväiseltä Espanjan retriitiltä. On niin mukavaa palata tällaisena sateisena ja harmaana päivänä edes kuvien myötä vähän aurinkoisempaan maisemaan ja mukaviin muistoihin.

4 kommenttia:

 1. Miten ois biojätteen kompostointi ja jätteiden lajittelu ;) T. Marja-setä

  VastaaPoista
 2. ...ja pikkupussit ;) ;) ;) Mä näytän sulle la sellaisen kestopikkupussin. Maailma hukkuu muoviin... siinä on pelastus... ;) -sama tyyppi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En malta odottaa näkeväni kestopikkupussia. Ja arvaa mitä, meillä on pihalla kompostori, jota tänä päivänä käytetäänkin. Lisäksi lajittelen paperien ja pahvien lisäksi myös lasit ja metallin! Voit olla musta ylpeä.

   Poista