28.10.2015

Valkuaisista on moneksi

Minulla on kotona aina tiettyjä luottotuotteita, jotka eivät saa koskaan päästä loppumaan. Yksi näistä ovat kananmunat, joita käytän päivittäin. Ja nyt kokonaisten munien rinnalle ovat kirineet myös munanvalkuaiset. Pitkään olin skeptinen munanvalkuaisia kohtaan, koska olihan se vähintään epäeettinen tuote ja jos syön munia, niin syön ne kyllä kokonaisina. Noh, testattuani näitä valkuaisia ja vielä kun kuulin, että eivät ne keltuaiset mene hukkaan siellä valkuaisia purkittavassa päässäkään, totesin, että eipä ole loppupeleissä hassumpi tuote. 

Nykyään valkuaispurnukka on siis kokonaisten munien ohella lähes päivittäisessä käytössä ja lisään sitä mm. ihan normimunakkaisiin, paistaessani esimerkiksi jauhelihaa, tehdessäni aamupuuroa lorautan valkuaisia sinne joukkoon (+1 kokonaisen munan).

Lisäksi valmiit valkuaiset, joita olen käyttänyt, menevät vaahdotettaessa kovaksi valkuaisvaahdoksi. Ja valkuaisvaahdosta olen tehnyt mm. pannaria ja lettuihin ne antavat mukavaa kuohkeutta

Perussimppeli valkuaispannarin ohje on superhelppo. Vaahdota n. 250 g valkuaisia kovaksi vaahdoksi, levitä uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 210 asteessa n. 10 min. Jos haluat, niin joukkoon voi lisätä esim. perunajauhoja 1 rkl (nostele varovasti valmiiseen vaahtoon) ja sitruunamehua pieni liraus, niin vaahto pysyy napakammin kasassa.

Valkuaispannarin kanssa voi syödä esim. rahkaa tai lisätä päälle vain pelkkiä marjoja tai marjasosetta. Itse syön välillä pelkkää pannaria sellaisenaan. Pannrin pohja sopii yhtä hyvin myös suolaiseen pannariin.


Tänään askartelin välipalaksi itselleni ja tenaville valkuaisrahkatortun, joka sopii raaka-aineidensa puolesta varmasti jokaisen ruokavalioon, jos käytössä on siis maitotuotteet ja kananmunat.

Valkuaisrahkatorttu
250 g valkuaisia
1 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl vaniljanmakuista heraproteiinijauhetta
1 rkl teffjauhoja

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää varovasti nostellen muut aineet joukkoon. Tästä simppelimpi versio on lisätä joukkoon vain kaakaojauhe ja sekin vaikka ihan tavallisena kaakaona, jos raakakaakaota ei satu kaapista löytymään (ja jättää siis herajauhe ja teffjauho pois). Levitä vaahto pellille leivinpaperin päälle ja paista uunissa 210 astetta n. 10 min.

Täyte
1½ prk rahkaa
1 prk vaniljanmakuista skyriä
päälle marjoja/hedelmiä, tässä käytetty persimonia
makeutukseen hunajaa tmv.

Kun valkuaispannari on valmis, irroita se varovasti leivinpaperista ja leikkaa se 3 osaan. Sekoita täytteen aineet keskenään ja maista, onko täyte tarpeeksi makeaa omaan makuun. Laita alin kerros lautaselle ja päälle täytettä sekä marjoja/hedelmäpaloja. Laita keskikerros täytteen päälle ja lisää taas täytettä sekä marjoja/hedelmäpaloja. Nosta tortun päälle ylin kerros ja kaada siihen loput täytteestä ja marjoista/hedelmästä. Parasta heti syötynä.

Onko sinulla joku hyvä ohje munanvalkuaisista? 

2 kommenttia:

  1. Itsellä on kokeilulistalla seuraavaksi tällä hetkellä ilmeisen suuresti Saksassa trendaava "kilokick quark" eli kilojenhäätörahka, jossa rahkaan lisätään sitruunamehua + makeutusta ja käännellään varovasti sekaan parin valkuaisen verran valkuaisvaahtoa. Kylkeen tietysti vielä marjaa tai hedelmää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahka ja sitruuna yhdessä kuulostaa hyvältä ja tuo vaahdotettu munanvalkuainen antaa rahkalle vielä niin hyvän koostumuksen. Kyllä, kokeiluun menee minullakin :) Kiitos vinkistä!

      Poista