17.10.2015

SE aika vuodesta, yök.

Kahden alakoululaisen lapsen äitinä olen jo osannut valmistautua siihen, mikä tulee vastaan joka syksy koulujen alettua. Meillä on syynätty lasten hiukset muutamaan otteeseen viikossa ja olen odotellut, milloin koulusta tulisi viesti, että nyt niitä on taas liikenteessä. Täitä.

Tällä kertaa viesti ei tullutkaan koulusta, vaan tekstiviestillä toisen tenavan luokkakaverin äidiltä. Heti aamusta käytiin läpi siis molempien lasten hiukset ja hiuspohja, ja onneksi tällä kertaa kummaltakaan noita ikäviä pikkueläimiä ei löytynyt. Kiittelin vielä viestinlaittajaa pikaisesta reagoinnista, koska nämä pikkuveijarit leviävät kulovalkean lailla, jos kukaan ei informoi asiasta eteenpäin.

Täit leviävät helposti varsinkin tarha- ja alakouluikäisillä lapsilla, jotka leikkivät lähekkäin. Meidän molemmilla tenavilla on piiitkät tukat ja kokemuksesta voin sanoa, että niistä täiden häätäminen ei ole mikään pikkujuttu. Tämän takia jaksan jurputtaa joka aamu lapsille siitä, että kouluun laitetaan tukat kiinni, pipot ja huivit työnnetään hihaan. 

Muistan, kun meillä taisteltiin eroon täistä kolme vuotta sitten. Yhden täin huomasin sattumalta nuoremman hiuksissa kävelemässä ja vanhemmalta niitä sitten löytyikin useampi. Siitä alkoi monen kuukauden häätörumba ja tuntui, että jos joku voi mennä pieleen, niin silloin meni kaikki.

Laitoin silloin samantien viestiä niille tenavien kavereiden vanhemmille, joiden kanssa neiti oli viime aikana leikkinyt, ilmoitin kouluun ja tarhaan tästä löydöstä. Tarhassa ja koulussa reagoitiin asiaan ja tarhan ilmoitustaululle ilmestyi lappu samantien ja koulustakin tuli viesti kotiin ja wilmaan. En suhtaudu näihin ötököihin kovin hysteerisesti, mutta sen verran ovat ällöjä, että meillä siivottiin koti lattiasta kattoon, tenavat olivat sen päivän pois tarhasta ja koulusta, kunnes saatiin shampoot kotiin ja pestiin kuontalot huolella.

Silti minua hieman ihmetyttää toisten vanhempien reaktiot tai lähinnä ehkä välinpitämättömyys asiaa kohtaan. Jälkikäteen kuulin oman tenavan kommentin, kun hän näki täikamman, että hän oli nähnyt samanlaisen kamman kaverin vessassa, kun oli ollut siellä yökylässä. Tai toisen luokkakaverin kommentin siitä, että ei koulusta tarvitse olla pois, jos täitä löydetään, ei ne kuulemma niin helposti leviä. 

Lisäksi meille kävi vielä niin, että oltiin ostettu sellaista täishampoota, jossa käsittelykertoja oli muistaakseni kolme peräjälkeen. En muista shampoon nimeä, mutta ei siitä ollut suurempaa hyötyä. Täit jatkoivat juhliaan ja juuri kun luulimme päässeemme niistä, ne tulivat takaisin. Seuraavaksi ostimme aineen, jolla täit onneksi lähtivät kerrasta ja jäi siitä lapsillekin niin elävä muistijälki, että muistivat loppuvuoden tunkea niitä pipoja ja huiveja sinne hihaan ja tukat pysyivät kiinni koko koulupäivän. Ei varmasti ole aivan kivutonta, kun kammataan täikammalla pakaroihin ylettyvää paksua hiuskuontaloa.

Eniten tässä ehkä kummastuttaa monien aikuisten tapa toimia, tai lähinnä olla toimimatta. Ymmärrän, että täit voivat olla monelle vähän hävettävä juttu, mutta esimerkiksi sinä syksynä, kun meillä oli tuo ongelma, ilmoitin kouluun pariin otteeseen, että meillä on (taas) tavattu täitä ja molemmilla kerroilla niitä oli ollut myös jo kavereilla. Ja ilmoittaessani kouluun, olin kuulemma ensimmäinen, joka niistä ilmoitti. Mikä ihme siinä on niin vaikeaa, että tällaista ongelmaa ei nähdä yhtään omaa nenäänsä pidemmälle ja tilannetta salaillaan? Tai en tiedä salaillaanko, mutta ei ainakaan ilmoiteta eteenpäin? Kun heti ensimmäisen täin ilmestyttyä pistetään viidakkorummut soimaan, päästään niistä suuremmalla todennäköisyydellä nopeammin eroon. Koska eiväthän ne sieltä päänsisästä tule, vaan joltain muulta. 

Ja jotenkin jäi sellainen mielikuva, että lapsille se ei ollut mitenkään nolo asia, vaan he juttelivat niistä aika neutraaliin sävyyn. En tiedä, onko se jotenkin nolo asia sitten vanhemmille, koska en muista, että ainakaan omassa lapsuudessani näitä täitä olisi koskaan kenelläkään ollut. Ja eiväthän nuo täit ole mikään epäsiisteyden merkki. Päinvastoin. Täithän viihtyvät nimenomaan niissä puhtaissa hiuksissa ja kyse on lähinnä huonosta tuurista, jos niitä onnistuu saamaan.

Nykyään meillä on kaapissa aina purkki valmiina odottamassa


Onko sinulla vastaavia kokemuksia näistä ötököistä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti