27.10.2015

Lettuja teff-jauhoista

Pöydän kulmalla on seisonut jo jonkin aikaa teff-jauhopussi ja olen mielessäni pyöritellyt erilaisia reseptejä ja ottanut selvää ko. jauhoista enemmänkin. Päätin kuitenkin aloittaa testaamisen helpolla ja varmalla lettureseptillä, jotta saan testattua, kuinka jauho "käyttäytyy".

Kuten allaolevasta kuvastakin näkyy, teff-jauho on gluteeniton ja sisältää paljon mm. magnesiumia ja kalsiumia. Jos verrataan tätä tuotetta vaikka vehnäjauhoihin, on kokonaisenergian määrä (kcal/100 g) lähes sama ja nopealla vilkaisulla myös makrot (hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit) eivät poikkea toisistaan kovinkaan paljon. Aavistuksen harhaanjohtavaa on sanoa teff-jauhon olevan proteiinirikasta, koska myös vehnäjauho sisältää proteiinia suunilleen saman verran. Aminohappokoostumus on toki teff-jauhoissa hyvä, mutta ennemminkin korostaisin teff-jauhojen matalaa glykemistä indeksiä (GI) hiilihydraatin lähteenä.

Mutta vaikka energiasisältö ja makrot ovatkin sekä vehnä- että teff-jauhoissa lähes samat, on teff-jauho ravintorikkaampaa. Esimerkiksi magnesiumia teff-jauhoissa on keskimäärin 185 mg/100 g, kun vastaava luku vehnäjauhoissa on 21 mg. Tai kalsiumin määrä teff-jauhoissa on n. 160 mg/100 g ja vehnäjauhoissa taas 13 mg. Eli ravintoarvojen puolesta teff-jauho on erittäin hyvä vaihtoehto esimerkiksi vehnäjauholle, tai korvaamaan leivonnassa ainakin osa jauhoista.
Kävin tätä teff-jauhoa kyselemässä jokunen viikko sitten Kouvolan Luontaistuotteesta, jossa ystäväni on töissä ja sinänsä hauska sattuma oli, että jauho oli juuri tilauslistalla ja seuraavalla viikolla pääsinkin jo tutustumaan tuotteeseen. Ainakin ensimmäisen kokkailutestin tuloksena voin suositella jauhoja ja omaan keittiööni nämä ovat erittäin tervetullut lisä.

Itse pyrin valmistamaan sekä ruuanlaitossa että leivonnassa mahdollisimman runsasravinteista ruokaa. En ole niinkään kiinnostunut kokonaisenergiamäärästä, vaan siitä, kuinka paljon hyviä ravinteita ruoka tai leivonnainen sisältää. Tarkoituksena ei siis ole tuijottaa vain kalorimääriä ja valmistaa kevyt sitä ja kevyt tätä, koska ihminen tarvitsee kuitenkin päivän aikana tietyn määrän energiaa, riippuen omasta aktiivisuudesta. Miksi tätä energiaa ei siis otettaisi mahdollisimman hyvistä lähteistä? Pienillä, hyvillä valinnoilla saa jo paljon aikaiseksi.
Niin ja ne letut.

Teff-jauhoista tulen lähiaikoina testaamaan varmasti paljon muutakin, mutta eilen surauttelin blenderissä taikinan ja paistelin siitä lettuja. Taikinan koostumukseen olin erittäin tyytyväinen, koska taikina oli suht jämäkkää ja aivan tavallisella pannullakin pystyi paistamaan pikkulettusia.

Letut teff-jauhoista
1 dl munanvalkuisia (n. 3 kpl)
1 kokonainen muna
1 banaani
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl teff-jauhoja
1 tl kanelia

kookosöljyä paistamiseen

Päälle
paistettuja omenalohkoja
kanelia
hunajaa

Vaahdota munanvalkuaiset blenderissä kuohkeiksi ja lisää joukkoon loput ainekset. Anna seoksen seisoa hetki, n. 5 min. Paista pannulla pikkulettuja (tai isoja). Pikkulettuja taikinasta tuli 12 kpl. Lettujen paistamisen jälkeen heitin pannulle vielä omenalohkoja ja lämmitin niitä hetken, jotta lohkot pehmenivät. Lettujen päälle omenalohkot sopivat mainiosti ja kun lisää vielä vähän kanelia ja hunajaa, niin makea herkku on valmis.

Itse tykkään käyttää leivonnassa ja ruuanlaitossa noita munanvalkuaisia ja ainakin näihin lettuihin ne toivat mukavaa kuohkeutta. Valkuaiset voi kuitenkin halutessaan korvata vaikka parilla kokonaisella munalla. Lisäksi tarkoitukseni oli lisätä (unohdin) taikinaan mukaan 1 rkl herajauhetta (proteiinijauhe), jota kaapistani löytyy vaniljanmakuisena. 


Onko teff-jauho sinulle jo tuttu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti