5.10.2015

Hyökkäykseen flunssaa vastaan

Tämän syksyn ensimmäinen flunssakausi tuntuu riehuvan pahimmillaan ja ei se ohittanut tällä kertaa minuakaan. Meillä kuumeilun aloitti vanhempi neiti ja heti perässä kaatui sängyn pohjalle mies tirskuen ja pärskyen. Itse aloitin lenssuilun korkealla kuumeella ja melkein ehdin toivoa, että pääsisin niin "vähällä", kunnes alkoi tirskunta ja pärskyntä ja nenän kaihertaminen, jota seurasi kurkkukipu ja flunssa.

Flunssan alkaessa kaivelen esiin oman TOP-listani lenssun selättämiseen.

1. Lepo
Ehdottomana ykkösenä muistuttelen myös itselleni levon merkityksestä. Joka ikinen kerta tullessani kipeäksi odotan jotain ihmeparantumista, joka tapahtuisi parissa tunnissa. Ja jota ei koskaan tapahdu. Pikkuhiljaa olen oppinut pistämään stopin omalle suorittamiselleni ja todennut, että kun ymmärtää huilata lenssun heti pois, lyhentää se flunssan kokonaiskestoa ja ehkäisee jälkitaudeilta.

2. Inkivääri
Inkivääriä käytän muutenkin, kuin flunssan iskiessä, mutta lenssuilun aikana tuplaan tai triplaan annoksen. Sen lisäksi, että inkiväärillä on positiivinen vaikutus suolistolle ja nivelille, auttaa se viruksia ja bakteereja tuhoavana myös flunssan selättämisessä. 

3. Sitruuna, tyrni ja muut C-vitamiinipommit
Kaikkien vitamiinien tarpeesta on hyvä pitää huolta ympäri vuoden, mutta flunssakauden alkaessa tuplaan ainakin C-vitamiinin käytön, enkä unohda mm. D-vitamiiniakaan. Mm. sitruuna ja tyrni sisältävät C-vitamiinia ja flunssan iskiessä ei ylimääräisestä C-vitamiinista ainakaan haittaa ole.

4. Hunaja
Hunaja hillitsee yskää, rauhoittaa kurkkua ja sillä on bakteereja tappava vaikutus.

5. Valkosipuli
Valkosipulin tiedetään olevan tehokas tapa estää flunssaa, mutta ei siitä flunssan iskiessäkään haittaa ole. Se lisää vastustuskykyä ja flunssan iskiessä vaikuttaa antibioottisesti (allisiini).
Flunssan aikanahan tulee myös juoda riittävästi ja näistä 4-5 raaka-aineesta saa näppärästi oikein hyvän flunssankarkoitusjuoman.

Flunssanhäätöjuoma, 1 annos
½-1 kpl sitruunan mehua puristettuna
(pieni loraus tyrnimehutiivistettä tai ½ tl tyrnijauhetta)
2-4 siivua inkivääriä
½ valkosipulinkynsi siivutettuna
1 tl hunajaa

Purista sitruunamehu mukin pohjalle ja lisää muut ainekset. Kaada päälle keitetty vesi. Maistuu paremmalta kuin kuulostaa ;)


6. Mustaherukka
Mustaherukoita on toki hyvä käyttää läpi vuoden, mutta mustaherukka sisältää runsaasti mm. C- ja E-vitamiineja ja sen sisältämät antosyaanit ovat tehokkaita antioksidantteja, joten viimeistään lenssun iskiessä ne on hyvä kaivella pakasteen kätköistä. Itse syön mustaherukoita lenssun aikana sellaisenaan. Paitsi lisään pienen määrän hunajaa makeutukseksi.


7. Sinkki
Sinkin sanotaan auttavan flunssaa parantavasti ja parhain teho on, kun sinkki otetaan imeskeltävässä muodossa. (Omasta kaapista löytyi tähän hätään vain norminieltäviä tabletteja.)

8. Lakritsinjuuri
Lakritsinjuurta käytetään flunssan hoidossa yskänärsytystä lievittävänä ja limaa irroittavana aineena. Itse lisään tuollaisen kokonaisen lakritsinjuuren palasen teen sekaan lillumaan. 

Lisäksi on pari juttua, joiden käyttöä vähennän huomattavasti kipeänä. Ne ovat maitotuotteet, sokeri ja viljat. Jos nyt näitä en käytä suuria määriä muutenkaan, vähennän niiden käytön minimiin flunssan alkaessa. Maitotuotteet lisäävät liman eritystä ja pitävät yllä tulehdustiloja. Varsinkin, jos tuntuu, että räkäinen olo jatkuu pitkään, auttaa maitotuotteiden poisjättäminen hetkeksi oloon aika huimasti. Sokeri ja viljat puolestaan heikentävät vastustuskykyä ja ainakin itse koen, että niiden vähentämisestä flunssaisena ei ole ainakaan haittaa.

Mitkä ovat sinun keinosi flunssan selättämiseen?

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä! Kirjoitin aineet kauppalistalle, vaikkei flunssaa olekaan. Tuo inkivääri on outo, vaikea käyttää, makukin vähän niin ja näin. Mutta jos terveysvaikutukset ovat vahvat, niin pitääpä googlata käyttötapoja. Tyrniäkään ei saisi unohtaa, hyvä potku aamulle. Lepoa sinne ja paranemisia koko perheelle! Kunnon flunssalevosta voi nauttia täysin sydämin vaikka takkatulen ritinässä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noista C-vitamiininlähteistä ja inkivääristä ei haittaa tosiaan ole, vaikka ei lenssua omistaisikaan. Tämä lepääminen ei ole vahvin lajini, mutta nyt on kroppa vahvasti sitä mieltä, että levätä täytyy :)

      Poista