22.8.2015

Vakionopeudensäädin

Juoksu. En tiedä rakastanko vai vihaanko. Ehkä vähän molempia.

Kävin tässä taas muutama päivä sitten juoksemassa lenkin oikein sykemittarin kanssa, tarkoitus pitää sykkeet vauhtikestävyysalueella. Lenkki kulkikin oikein mukavasti ja vauhti sekä sykkeet pysyivät lähes samalla tasolla koko lenkin ajan, poikkeuksena tietenkin ylämäet, joissa sykkeet luonnollisestikin nousevat. Oma lenkkipolkuni on aika tasan 7 km mittainen ja tuota samaa pururataa on kieltämättä tullut kulutettua aika tasaiseen tahtiin niin kauan, kuin täällä ollaan asuttu. 

Muutamina kesinä juoksin useamman (3-5x) kerran viikossa paitsi sinä kesänä, kun toivuin vielä siitä rankemmasta ylikunnosta, en tainnut kovinkaan montaa kertaa käydä lenkkiä juoksemassa. Kävelemässä koiran kanssa kyllä. Nykyään juoksen 1-2 kertaa viikossa tuon lenkin. 

Juoksu on ollut minulle aina tapa nollata päätä ja nuorempana tuli juostua pitkiäkin lenkkejä aika tiheään. Olisinkohan ollut 14 vanha, kun aloitin juoksulenkit ja vieläkään ei ole ollut tarvetta lopettaa.

Koskaan en ole innostunut juoksemaan tavoitteellisemmin tai edes puolikasta maratonia, kokonaisesta puhumattakaan. Nämä vajaan kympin lenkit ovat minulle sopivia, tuntee treenaavansa, mutta juosta ei tarvitse tuntikaupalla. Ja vaikka juoksu harvoin on minulle kevyttä, saa joku voima minut lähtemään lenkkipolulle aina uudestaan ja uudestaan ja uudestaan.

Jos en erikseen pidä huolta sykealueista, mennä jolkottelen aika samaa vauhtia lenkin joka kerta. Ja viimeeksi huvitti lenkin jälkeen, kun totesin, että lenkin pituudella ei näköjään ole sen kummempaa väliä, kuinka pitkä se on, koska tuo 7 km lenkki meni suhteessa samaan aikaan, kuin Cooperin testikin. Naureskelinkin, että minuun on varmaan istutettu joku vakionopeudensäädin, joka mennä pörheltää aina samaa tappavan tasaista tahtia, lenkin pituudesta riippumatta.

Joskus funtsin, että pitäisikö mennä oikein juoksukouluun, jossa saisi vielä lisää vinkkejä omaan juoksuun ja joku ulkopuolinen katsoisi tekniikkani (itse sitä on vaikea arvioida, vaikka perusteet tiedänkin) ja saisin käytännön vinkkejä tähän tasaisen tahdin jolkotteluun. Jotain, mitä en ole vielä tajunnut kokeilla. Onko joku teistä käynyt juoksukoulun ja saanut siitä apua juoksuun, aikoihin tai tekniikkaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti