16.7.2015

Lomaprojekteja

Tämä viikko on mennyt lomaillessa ja vaikka teinkin jossain vaiheessa suuria suunnitelmia reissuista vaikka minne, on tämä kotona oleminen tällä kertaa kuitenkin ehkä järkevintä. Viikko on mennyt sillä ajatuksella, että kun sataa, puuhastelen sisällä ja kun ei sada, puuhastelen ulkona.
 
Ja tekemistähän täältä meiltä löytyy. On melkein sama, missä seisoo ja minne katsoo, löytyy joku sopiva kohde rakennettavaksi, viimeisteltäväksi tai korjattavaksi. Vaikka keskeneräiset työt vainoavatkin minua päivittäin, olen osannut pikkuhiljaa alkaa katsoa tätä myös sormien läpi. Loppuelämähän tässä on aikaa ja työ ei tekemällä lopu.
 
Tiistaina otin kohteeksi tontin sisääntulon reunalla olevan kasan pohjamaata, jonka reippaana tyttönä ensin kitkin ja sitten lapioin matalaksi ja seuraavana aamuna kankeasti sängystä noustuani totesin, että jotain on tullut tehtyä ja jatkoin projektia. Ja kyllähän se kroppa siitä vertyy, kun lämpenee.
 

Harmittaa, kun ei tullut otettua ennen-kuvia, vaikka ei tuo nyt ole kovin vaikea kuvitella kasaa pohjamaata, joka kasvaa rikkakasveja voikukista takiaisiin. Siinä kitkiessäni rikkaruohoja, meinasi tulla itku, kun koko projekti tuntui aivan valtavalta ja siihen kun vielä jatkoi ajatusta KOKO talon ja pihan to do-listasta, teki jo melkein mieli juosta junan alle.

Mutta nämäkin ajatukset ja projektitkin kun pilkkoo pienempiin osiin, niin ei onneksi ahdista enää niin paljoa.
Sen lisäksi, että tontin reuna koki muutoksen, siirsin myös pihan perällä olleen kivikompostin roskiksen viereen. En tiedä mikä mielenhäiriö oli se alun perinkään sijoittaa pihan perimmäiseen nurkkaan. Ihan kuin minulla olisi koskaan ollut intohimoa kompostointiin niin, että olisin halunnut vielä lisävaivaa siitä, että komposti on heivattu pihan peränurkkaan. Hah.
Samalla tätä projektia tehdessäni suunnittelin ääneen jo jos ja vaikka mitä seuraavaa juttua. Sivusilmällä huomasin miehen ottavan askelta takavasemmalle ja aloin kuulla hienovaraisia vihjailuja, siitä, miten näistä rouvan projekteista tuppaa tulemaan vähän otsasuoni pullollaan tehtyjä urakkarykäisyjä. En ymmärrä, mitä vikaa on tehdä projekti kuin projekti mielellään ykkösellä sisään ilman taukoja tyyliin sitten lopetetaan, kun on valmista.
Ihan varmasti olisi järkevämpää jakaa töitä osiin ja huolehtia vaikka pienistä tauoista, jolloin voisi vähän vaikka syödä jotain, mutta itse tuppaan hukkumaan projektini pariin, jolloin kaikki muu unohtuu. Paitsi seuraavien projektien suunnittelu.
Amppelivaula

Kyllä laventelikin talvehtii näköjään näillä leveysasteilla
 
Oma piha alkaa näyttää pikkuhiljaa niiltä osin, jotka on jo rakennettu, oikein kivalta. Puut ja pensaat alkavat ottaa oman paikkansa ja ovat vuosien saatossa täyttäneet tilan juuri sopivasti. Vain muutama pensas täytyy siirtää vielä tänä kesänä paremmalle paikalle, jotta muut kasvit pääsevät paremmin oikeuksiinsa.
 
Tavoitteena on saada puutarhasta runsas, mutta itse itsensä hoitava (ei vaadi kastelua koko ajan tai rikkaruohojen kitkemistä), joka ei räjähdä käsiin vuosienkaan saatossa. Tästä syystä tykkään puista ja pensaista. Perennoita on vain maanpeittokasveina tai erikoisten lehtiensä vuoksi väriä antamassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti