23.2.2015

Kasvata oma puu

Tänä keväänä (eikö helmikuu ole jo kevättä ;)) päätin, että en kävele läheltäkään siemenhyllyjä, koska joka kerta joku alterego pakottaa minut ostamaan ties mitä must have-siemeniä ja joka ikinen vuosi ne kylvän tuntien suurta ylpeyttä ja joka ikinen vuosi tapahtuu "jotain" ja kävelen puutarhamyymälään ja ostan oikeasti kunnon taimet.
 
Kysehän ei siis ole varmaankaan ammattitaidon puutteesta vaan ennemminkin ajanpuutteesta ja panostuksen vähyydestä. Mutta koska kevät ihan oikeasti tulee ja sisäinen hortonomini herää eloon, päätin ostaa kauppareissulla paussin multaa ja antaa pienen kylväjän tulla esiin.
 
Tänä keväänä panostan sitten vähän näihin eksoottisempiin juttuihin. Muistan, kun aikanaan itse innostuin kasvien kasvatuksesta ja ensimmäiset omat kylvökseni olivat appelsiinista talteen otettuja siemeniä ja jossain vaiheessa ostin hedelmiä jo ihan sen vuoksi, että saisin niistä siemenen talteen ja kasvattaisin siitä itse kasvin.
 
Nyt innostui taas tästä ajatuksesta ja hei kun ekopaastoilemaan ryhdyttiin, niin eikös se ole järkevää kasvattaa ihan omat puut ja saada satoa näistä. Tässä on siis ensimmäisenä työn alla avokado. Ja oletan, että kyllä tästä viimeistään parin viikon päästä satoa tulee. Ai eikö?

Mutta avokadon kasvua on mukava jokatapauksessa seurata. Kasvi kun kasvaa aika reippaalla tahdilla, ja vaikka todellisuudessa en tästä satoa odotakaan, uskoisin tästä olevan iloa sekä itselleni, että jälkikasvulle, jotka ovat ainakin kesäisin innokkaita apureita hyötytarhassa.


Ja mikäs ruukkupuutarhuri minä olisin, jos ei kirjahyllystä muutama opus aiheeseen liittyen löytyisi.
Avokadopuun kasvattaminen on superhelppoa juurikin sen vuoksi, että se kasvaa ihan huimalla vauhdilla, kun kasvamaan itämisen jälkeen lähtee. Eikö istuttaminenkaan mitään rakettitiedettä ole:
Näistä kirjoista tuli mieleeni joskus aikanaan vuosiavuosia sitten lukemani todella hauskasti kirjoitettu kirja, joka innosti minutkin kokeilemaan ensi kertaa hedelmien siemenistä kasvattamista. Vähän aikaa piti funtsia, että mikä ihme sen kirjan nimi oikein olikaan, koska se ei ollut mikään simppeli "kasvata siemenestä", vaan jotain paljon luovempaa. Kunnes muistin:
 
Täytynee käydä tämä taas kirjastosta käydä lainaamassa ja lukaista uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti