20.2.2015

Aina voi olla ekompi

Viime vuoden aikana kävin läpi koko taloutemme tavarat ja kaiken meille ylimääräisen laitoin muutamaan otteeseen kiertoon kirpputorille, annoin ystäville tai huonoksi menneet tavarat roskiin/kierrätyskeskukseen. Tämä oli aika suora jatkumo sille, kun aloin palautua pikkuhiljaa sekä fyysisestä että myös henkisestäkin ylikuormasta. Tuli olo, että kaikki ylimääräinen on todella sitä ylimääräistä. Pikkuhiljaa hyllyt ja kaapit alkoivat näyttää väljemmiltä, oli mukava tietää kaikkien tavaroiden paikat, tavarat eivät olleet koko ajan hukassa ja tavarat eivät vain vyöryneet kaapeista päälle. Loppuvuodesta kaikki oli käyty läpi ja päätin, että en myöskään anna koskaan enää materian vallata päätäni kaaokseksi asti. Eli tarkoituksena ei tietenkään ole korvata kiertoon laitettua materiaa uudella. Tämä oli tosin vain askel nro 1.

Lisäksi panostin oman pään hyvinvointiin ja hiljentämiseen, joka tarkoitti mm. lisääntyviä metsälenkkejä koiran kanssa, joogaa ja aikataulujen karsimista kaikesta ylimääräisestä. Kävinpä jopa viikon joogaretriitillä Frantsilassa. Joogaretriitti oli aika mieltä avaava kokemus ja meni aika pitkään, että pää toipui kokemuksesta. Kaikella hyvällä siis. Liian monen vuoden stressin, kiireen ja puristuksen jälkeen hiljentäminen olikin aika rankka kokemus sekä henkisesti että fyysisesti, mutta näin jälkikäteen ehdottomasti kaiken sen rankkuuden arvoinen.

Hallussa.

Tämän vuoden teemaksi olen ottanut talouden hallinnan, ekologisuuden ja pikkuprojektien loppuunsaattamisen. Tähän omaan teemaan tämä juuri alkanut ekopaasto sopi kuin nyrkki silmään. Näitä kolmea teemaa ajattelin avata myöhemmin vielä enemmän, mutta hieman kuitenkin tässä pohjustelen näitä aiheita.

Talouden hallinta. Meidän perhe koostuu kahdesta lapsesta, koirasta ja kahdesta työssäkäyvästä aikuisesta. Asumme muutama vuosi sitten rakentamassamme omakotitalossa ja taloudessamme on kaksi autoa. Kuukausittaiset tulomme perustuvat siis kahden ihmisen palkkaan, joka miehellä on palkkatöistä vakio ja omani hieman vaihtelee tästä yrittäjyydestä johtuen. Kuukausittaiset suurimmat menot taas koostuvat lainanlyhennyksistä (asunto sekä toinen auto), vakuutusmaksuista, autoilusta (mies käy toisella paikkakunnalla töissä), asumisesta sekä ruokakuluista. Säästäminen olisi aika kova juttu, mutta näillä tuloilla ja menoilla aika haasteellista. Veikkaan, että en ole yksin tämän ajatuksen kanssa.

Hallussa?

Ekologisuus. Tällä tarkoitan omalla kohdallani niitä kaikkia pikkuvalintoja, joita arjessa pystyy tekemään. Minulla on lähipiirissä ystäviä, jotka ovat mm. kierrättämisen mestareita ja vieneet tämän aika todella pitkälle hifistelyssään. Toisaalta olen heille kateellinen, ja joskus jopa hieman naurattaa, vaikka ymmärrän, että aivan oikealla asialla he ovat tässä äärimäisyydessäänkin.

Pikkuprojektit. Koska ekopaasto-teemaan kuului myös oma hyvinvointi, ovat nämä pikkuprojektit, joita varsinkin talonrakennusprojektista on jäänyt roikkumaan, aikamoisia kaaoksenaiheuttajia pään sisälle. Päivittäin katson kodissamme kohteita ja paikkoja (pientä listojen laittoa, maalailua jne.), jotka täytyisi laittaa kuntoon, mutta jotka hukkuvat päivittäisten ja viikoittaisten siivouspuuhien alle.

2 kommenttia:

  1. Hyviä ajatuksen siemeniä, kiitos! Taidan yrittää samaa metodia. Keskeneräisten asioiden loppuun saattaminen rauhoittaa ja tuo hyvää mieltä. Mistä keksitkään näitä teemoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos :) Mä jotenkin itsekin innostuin ihan täysillä näistä jutuista. Tuo talouspuoli tulee aika luonnostaan, kun ei tuo raha puussa ainakaan meidän perheessä kasva ja nuo pari muuta ovat olleet jo tuollaisia to do-listan kärkisijan pitäjiä pitkään, joihin en vain ole saanut aikaiseksi tarttua. Mutta nyt tulee muutos siihenkin :)

      Poista