3.12.2014

Kausiruokaa

Itse suosin kauden tuoreita marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Ja jos ne ovat vielä luomua ja/tai lähiruokaa, niin mikäs sen hienompaa. En ole tässä tietenkään ehdoton, mutta kyllä muutamia kauden ruokia aina odottaa, milloin niiden satokausi alkaa. Useinhan tämän huomaa edullisemmasta hinnasta ja tuotteiden runsaampana esillepanona.

Esimerkiksi perunoita syön vain lähinnä alkukesästä, kun ne ovat uusia, omenat ovat parhaita kotimaisina, mansikat tulee pääsääntöisesti syötyä tuoreeltaan vaikka toki pakkaseenkin niitä tulee laitettua, sienestysaikaa odotan innolla ja mielestäni sienet ovat ehdottomasti parhaita tuoreina (kuitenkin asianmukaisella tavalla käsiteltynä, ettei käy hassusti) Tähän aikaan ostan normaalia enemmän mm. granaattiomenoita ja persimoneja ja ne päätyvätkin aika monen ruuan sekaan, kuten salaatteihin, smoothieihin, jugurtin sekaan.
 

Tällä ajatusmallilla ainakaan ruuanlaitto ei käy yksitoikkoisesti, kun ihan perusruokiin saa lisämakua erilaisista kauden kasviksista, hedelmistä ja marjoista.

Talvella täytyy toki tehdä enemmän valintoja varastoitujen, pakastettujen tai muuten säilöttyjen ruokien kanssa, koska talvisin en osta liiemmälti esimerkiksi tomaatteja (siis ostan, mutta vain jos tarvitsen niitä johonkin tiettyyn ruokaan), koska suosin vain kotimaisia jo ihan maunkin vuoksi, mutta talvella hinta on niin huikea tuotantokustannustenkin vuoksi, että en niitä raaski ostaa.
Tällä tavalla olen huomannut myös säästäväni ruokaostoksissa pitkällä aikavälillä ja pystyn näillä valinnoillani saamaan myös kasvisten, marjojen ja hedelmien vitamiinit ja muut tärkeät ravintoaineet varmasti tuoreina ja monipuolisesti.
Omasta kirjahyllystäni löytyy monta riviä ruoka-aiheista kirjallisuutta ja sieltä välistä löytyy myös tuo ylempänä kuvassa oleva "Parasta kausiruokaa"-kirja, joka on yksi oikein hyvä teos aiheesta.

 
Ja tämä kaikkihan liittyy tämänpäiväiseen joulukalenterin luukkuun, jossa päätin panostaa tähän kausiruoka-ajatteluun vieläkin enemmän ensi vuoden aikana. Sen lisäksi tilasin tuon alla olevan satokausikalenterin itselleni joululahjaksi, jota voin käyttää apuna tutustuessani uusiin kausiruokiin. (Tämä ei sitten ollut mikään yhteistyöjuttu, vaan minusta tuo kalenteri vaikuttaa hyvinkin käyttökelpoiselta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti