26.11.2014

Askel parempaan oloon

Nyt kun oma väsymys on selätetty, enkä pyöri enää vain siinä oman jaksamisen pienessä ympyrässä, on tullut havannoitua ympärillä muissa aika paljon samoja oireita. Ja arvatkaapa tekisikö mieli julistaa detoxin ilosanomaa jokaiselle syysalakulosta kärsivälle. No mutta, se mikä toimi minulle, ei tarkoita sitä, että se toimisi kaikille muillekin. Saa silti kokeilla.Tämän detoxoinnin myötä omasta ruokavaliosta karsiutui sokeri, turha kahvinjuonti, viljat olivat aika minimissä ja maitotuotteita karsin rankalla kädellä. Lisäsin reilusti kasvisten määrää, olen juonut vettä paljon enemmän, syönyt raakana sen, mitä olen pystynyt. Olen syönyt lihaa, mutta pyrkinyt pitämään ruokavalion kasvisvoittoisena.
Ja olen voinut mainiosti. Paremmin, kuin pitkään aikaan. Vaikka en syökään pikaruokaa, eikä ruokailuni koostu varsinaisesti epäterveellisistä ruuista, tekee tällainen karsiminen hyvää myös ihan itsensä kuuntelun tasolla. Tiedän, mitkä ruoka-aineet saavat kroppani voimaan huonommin, mutta silti luopuminen tietyistä ruoka-aineista on aika vaikeaa. Ainakaan itselleni tietty ehdottomuus ei sovi.

Oma ideaaliruokavalioni koostuu pääsääntöisesti kasvisruoista ja raakaruuasta oikeanlaisilla rasvoilla höystettynä, kuitenkaan unohtamatta sitä, että ihminen tarvitsee myös proteiinia, jotka saan mm. kalasta ja kananmunista, sekä tarpeenvaatiessa muista proteiininlähteistä. Tällöin oma kroppani voi hyvin.
Toisaaltaan, jos katson elämääni taaksepäin, ovat tietyt luopumiset tulleet pikkuhiljaa luonnostaan ja en edes muista, milloin olisin esimerkiksi viimeeksi syönyt pikaruokaravintolassa hampurilaisaterian tai lisännyt keinotekoista makeutusainetta saadakseni lisää makeutta. Lisäksi pikkuhiljaa tietyt ruuat ovat poistuneet jääkaapistamme ja suunta on mielestäni oikea. Esimerkiksi se sokerin määrä, minkä lapsi saa valmisjugurteista, on aika huikea. Tai onko valmisruuat oikeasti se ainut vaihtoehto tehdä ruokaa nopeasti. Ei ole.
Ja se, mihin erityisesti olen kiinnittänyt viime aikoina huomiota, on ruuan poisheittäminen. Se, jos mikä on turhaa. Tummuneet banaanit löytävät nykyään tiensä tehokkaasti pakkaseen, jos en niitä heti jatkojalosta, vihanneksista syntyy joka viikko erilaisia kasvissosekeittoja, joita meillä syö koko perhe.

 
Kuvat olivat tässä aika raakaleivonnaispitoisia, koska minun on koko viikon tehnyt mieli raakasuklaata, mutta en ole vain jaksanut tehdä ja iltalukemisena on ollut jo pidempään raakaruoka-aiheista kirjallisuutta. Voisiko ruoka enää näyttää terveellisemmältä, freesimmältä tai herkullisemmalta, kuin mitä raakaruoka näyttää?
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti