8.5.2014

Yin-joogaa. Kyllä kiitos.


Tänään pääsin tutustumaan yin-joogan saloihin. Yin-jooga on staattista ja samassa asennossa ollaankin n. 3-5 minuuttia kerrallaan. Ensin mietin, jaksanko olla noin kauan paikallaan (heh heh), mutta päätin antaa tällekin joogamuodolle mahdollisuuden. Ensimmäisenä mieleen tuli tietenkin pitkäkestoiset venytykset, mutta yin-jooga painottaa sidekudosten ja nivelsiteiden venyttämiseen. Lihaksen tulee olla mahdollisimman rento venytyksen aikana.
 
Tunnilla oli käytössä tyynyjä, huopia ja muita venytykseen pääsyyn helpottavia juttuja. Tarkoitushan oli olla mahdollisimman rento ja mihinkään asentoon ei menty väkisin. Osa venytyksistä oli kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvinkin rentouttavia ja parin venytyksen aikana koko päivän touhunneena oli hieman haastavaa pysyä hereillä. Osassa venytyksiä taas ei tullut mieleenkään torkahtaa. Itselle haastavimmat venytykset olivat jaloille, lähinnä polville ja nilkoille kohdistuvat venytykset. Koska toinen jalkani on operoitu polvesta pariin otteeseen ja kun vielä saman puolen nilkan nivelsiteetkin on aikoinaan revenneet, on minulla edelleen haasteita päästä mm. lootusasentoon. Alla olevan kuvan venytys oli kropalle hyvinkin mielenkiintoinen kokemus ja siinä pysyminen tuotti jänniä tunnetiloja polveen ja nilkkaan. Ja varmasti teki myös hyvää.


Venytykset olivat suhteellisen yksinkertaisia ja yin-jooga sopii ihan varmasti kaikille, vaikka koskaan ei ole joogassa käynytkään. Kysehän on kuitenkin pitkäkestoisista venytyksistä, joskaan ne eivät kohdistu lihaksiin. Tällainen rauhoittuminen ja oman kropan kuuntelu venytysten yhteydessä on varmasti tervetullutta monelle.


Itse mietin ensin, miten mahtaa aika kulua, mutta tuo tunti, joka oli varattu näitä venytyksiä varten, meni todella nopeasti ja teki mieli huutaa, että ei lopeteta vielä. Tehdään vielä pari juttua, tai parikymmentä.


Itse suosittelen tällaista venyttelyä kaikille sukupuoleen tai ikään katsomatta, riippumatta siitä, mitä harrastaa. Tämä on täydellistä vastapainoa fyysisille liikuntamuodoille ja tätä harrastaakseen ei todellakaan tarvitse olla notkea. Jokainen tekee oman venyvyytensä mukaan.


Ja koska muhun on aika syväänrakennettu tämä tarve ottaa uusista asioista vielä lisää selvää, lähti tässä illansuussa amazooniasta paketti kohti Kuusaan perämettiä mukanaan lisäinfoa yin-joogasta, sekä joogaruokakirja, jota olen jo parin kuukauden ajan pantannut kirjastosta lainassa.


Ei kommentteja: