23.8.2013

Suklaa-sitruunakakkua


Tykkään leipomisesta paljon ja pikkuhiljaa nämä omat leipomukset ovat kääntyneet kohti terveellisempiä ja puhtaampia raaka-aineita. Välillä on kiva funtsia reseptejä raakaversioina ja välillä kevennettyinä herkkuina.
 
Viime sunnuntaina ystävä tuli viettämään meille leppoisaa sunnuntaipäivää ja sain "hyvän syyn" tehdä kakkua. Itse pidän makean ja kirpeän sekoituksista ja tässä suklaa-sitruunaversiossa ne kohtasivat aika kivasti. Kahvittelun jälkeen mietittiin, että minne hävisi puoli kakkua. Oho ;).
 
 


 Suklaa-sitruunaraakakakku
 
Pohja
3 dl pekaanipähkinöitä
5 kpl kuivattuja aprikooseja
2 rkl hampunsiemeniä (CocoVi)
 
Suklaakerros
2 avokadoa
1 banaani
1½ dl cashewpähkinöitä
1 rkl lucumaa (CocoVi)
1 rkl kookosöljyä (CocoVi)
3 rkl raakakaakaojauhetta (CocoVi)
2 rkl agavesiirappia
ripaus suolaa
 
Sitruunakerros
2 dl cashewpähkinöitä
1 dl manteleita
150 g kuorittua kesäkurpitsaa
1 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan puristettu mehu
1 rkl kookosöljyä
½ dl vettä
 
Päälle
marjoja
kookoshiutaleita
 
Pyöräytä tehosekoittimessa pohjan ainekset ja painele muruseos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halkaisija 18 cm).
 
Suklaakerros: Murskaa tehosekoittimessa cashewpähkinät, banaani ja avokadot mahdollisimman tahnamaisiksi ja lisää mukaan loput suklaakerroksen raaka-aineet. Ripaus suolaa tuo mielestäni maun paremmin esille.
 
Sitruunakerros: Murskaa tehosekoittimessa ensin cashewpähkinät, mantelit ja kesäkurpitsa. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää vettä tai sitruunamehua, jos seos on liian jäykkä. Laita kakku hetkeksi jääkaappin, jotta kerrokset heiman jähmettyvät.
 
Ripottele päälle marjoja maun mukaan (tai jätä pois kokonaan).

Pohjaan voi käyttää varmasti muitakin pähkinöitä, mutta kerroksiin cashewpähkinät sopivat hyvin, koska ne menevät mukavan tahnamaiseksi monitoimikoneen käsittelyssä. Sitruunakerrokseen lisäsin manteleita, jotka antaa kerrokseen hieman karkeamman rakenteen.
 
Päällisen marjat voi korvata muillakin, kuin mustaherukoilla. Itse pidän suklaa-mustaherukkayhdistelmästä, mutta sitruunan maku tulisi ehkä paremmin esiin kakusta, jos päällisen marjat olisivat neutraalimpia.

6 kommenttia:

  1. no nam. tätä pitää kokeilla. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heiii! Kokeile ihmeessä :) Ei ole mitään rakettitiedettä valmistaa ja ainakin allekirjoittaneelle maistui hyvin :) Kakku maistui hyvältä vielä seuraavanakin päivänä, kun sitruuna oli ehinyt jantua paremmin.

      Poista
  2. Jumalainen! Pitää vaan ensin ostaa noin 13 raaka-ainetta, mutta niistä riittääkin sitten moneen juttuun. Kiitos hienosta reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) En usko, että kakun makuun olennaisesti vaikuttaa,vaikka osan raaka-aineista korvaisi joillain muilla, mitä kaapista jo löytyy, esim. pohjan pähkinät, aprikoosit voisi vaihtaa rusinoihin tms., agavesiirapin tilalla voisi käyttää hunajaa jne. Mutta totta myös ttuo, että kyllähän noille käyttöä aina tulee. Itse rakentelin tämän ohjeen nimenomaan niistä, jotka löytyivät kaapista :)

      Poista
  3. Katselin kuvaa ja mietin että tätä pitää tehdä, mutta mieleni kuitenkin muuttui huomatessani nuo miljoonat ainekset. Taitaa jäädä tekemättä, sen verran kalliiks tulee :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips. Ihan totta, lista on aika pitkä, jos mitään ei löydy kaapista valmiiksi :/, eikä niille ole käyttöä muuten. Itselläni nuo ovat aika kaappien vakiokamaa, eli lisäilen lucumaa lähes kaikkiin leivonnaisiin, smoothieihin, kookosöljyä laitan mm. aamupuuron sekaan, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja hampunsiemeniä lisäilen mm. rahkan sekaan jne. Mutta moni ainesosa on varmasti korvattavissa toisilla, kuten tuossa aiemmassa kommentissa mainitsinkin :)

      Poista