11.7.2013

Mitä mä syön? No ruokaa.

Jäin miettimään taas lyhyttä vastausta siihen, kun multa kysyttiin muutama päivä sitten, että mitä sä syöt? Noin niinkun yleisesti. Sillä hetkellä ei ollut edes purkkaa suussa. Olisi varmaan helpompi sanoa mitä ei syö. Eineksiä. Ne taitaa olla oikeastaan ainut ruoka asia, jota en suusta alas laita mielellään. Ja joka aiheuttaa niskavillojen pystyynnousun. Olisi niin mukavaa vastata, että juu, mä olen vegaani, tai mä syön vaan raakaruokaa tai mä karppaan tai paleoin. Mutta ei.

Mulla ei ole mitään ehdotonta linjaa, jonka mukaan menen ja joka sulkisi ehdottomasti jonkun osan ruuista ulkopuolelle. En usko myöskään, että edes eineksiä syömällä kuolee, vaikka en niitä itse käytäkään. En ole ehdoton millekään, vaikka olenkin kiinnostunut monista ruokaan liittyvästä aiheista. Ymmärrän, jos joku valitsee jonkun tietyn suuntauksen, koska siitä tulee itselle hyvä olo, mutta tietynlainen ehdottomuus ei ole varsinaisesti mun juttu. Olen kiinnostunut monista suuntauksista ja olen poiminut niistä palan sieltä toisen täältä omaan ruokavaliooni (tai ruokavaliottomuuteeni). Se on enemmän mun juttu. Ja jos joskus päätän lähteä johonkin tiettyyn ruokavalioon, niin sitten se on tapahtuakseen.

Raakasuklaata ja kuivattuja puolukoita
 

Tietysti on paljon ruoka-aineita, joita suosin, koska ne ovat mielestäni hyvänmakuisia/helppoja tehdä/kulkevat helposti mukana matkassa/terveellisiä. Tätä blogia lukiessaan saattaa saada kuvan siitä, että syön päivässä 10 kg rahkaa, 5 kg kanaa, pelkkiä salaatteja ja joskus herkuttelen itse tehdyillä raakaruokapatukoilla. No heh, sanon minä. Myönnän kyllä sen, että esimerkiksi lähiruoka ja kausiruoka ovat mun juttu. Kun perunat ovat uusia, nautin niistä, kun mansikka-aika alkaa nautin niistä tuoreena, tykkään käydä sienessä jne. Jaksan olla aivan pähkinöinä, koska minulla on oma piha ja hyötytarha, josta löytyy yrttejä joka lähtöön, marjoja, hedelmiä ja muita syötäviä kasveja.

Perämettästä löytyi eilen kanttarelleja...
 

Ne pääsivät munakkaaseen
 


Eineksien lisäksi on paljon ruoka-aineita, joita käytän hyvin vähäisiä määriä, koska mielestäni oma kroppa ei tarvitse niitä. Yksi näistä on sokeri. En todellakaan ala jeesustelemaan, että en KOSKAAN syö karkkia tai mun ei tee makeaa mieli, mutta vähenevissä määrin koko ajan kuitenkin. Jos kylässä on tarjolla herkkuja, syön niitä, jos haluan, en siksi, että se on kohteliasta. Voin myös jättää ottamatta. Fiiliksen mukaan. Jos tenavilta on jäänyt karkkipussi pöydälle, niin kyllä mun käsi käy siellä, joskus enemmin, joskus vähemmin.

Proteiinipuolukkajuustokakku

En pelkää hiilihydraatteja, mutta pyrin syömään niitä laadukkaassa muodossa. Leipääkin syön, jos mieli tekee, en kuitenkaan suositusten mukaista 6-9 palaa päivässä (kyllä, kyseenalaistan THL:n suosituksia, eikä tämä ole ainoa asia :D) Oikeasti, kenen vatsa kestää 9 palaa leipää päivässä? Kohtuus tässäkin.

En karta rasvoja, mutta niistäkin valitsen mieluiten ne laadukkaimmat. Margariinit, transrasvat ja muut pitkälle prosessoidut rasvanlähteet jäävät muille. Erilaiset öljyt, pähkinät, siemenet ja kalat takaavat omalla kohdallani näiden saannin.

Proteiineja saan pääosin lihasta, ravintolisistä (hera), munista, rahkasta ja raejuustosta. Mitään näistä en käytä kuitenkaan kohtuuttomia määriä. Lisäksi etsin koko ajan tietoa kasvikunnan proteiineista ja säännöllisessä käytössä on tällä hetkellä hamppu eri muodoissa.

Suklaamoussekakku mm. heraproteiinista ja munanvalkuaisista

Tieto lisää usein tuskaa näissä ravintoasioissakin, mutta eikö pitäisi osata käyttää vähän maalaisjärkeä tässäkin ja osata ainakin medialukutaito. Miten helppoa onkaan aiheuttaa provokaatiota? Kuinka usein tulee luettua juttu esimerkiksi lapsiin ja kasvatukseen liittyvistä jutuista, erilaisista ruokavalioista, terveyteen liittyvistä asioista, joihin on pistetty oikein urakalla superlatiiveja mukaan. Hei kamoon, asiat ovat harvoin niin mustavalkoisia. Hyvähän se on vähän herätellä ajatuksia kärjistetyillä jutuilla ja ravistella miettimään asioita; sehän se on näiden tarkoituksin. Eipä sillä, mä pidän suorasanaisista ihmisistä. Itse kuulun niihin ihmisiin, jotka eivät oikein aina tajua hienovaraisia vihjailuja; mua pitää usein vetää avolävärillä molemmille poskille, että tajuan ja herään ajattelemaan. Mutta pientä itsereflektiota peliin ja moni asia ei olekaan niin kärjistetty. Paperilla on kuitenkin aina kaksi puolta ja yhtä ehdotonta totuutta näissäkään asioissa tuskin on.

Kun perusteet ravinnosta on kunnossa, niin siinä kohtaa voisi miettiä sitä hifistelyä. Mikään huipputerveellinen ruoka-aine ei kumoa epäterveellisen vaikutusta. En tosiaan tarkoita sitä, että omaan ruokailuun ei saisi lisätä vaikka superfoodeja, jos ei muuten syö terveellisesti. Ei, vaan tarkoitan sitä, että turha kuvitella, että mikään ruoka-aine olisi oikotie onneen, jos lautaselta löytyy muuten pitkin päivää "äitien tekemää ruokaa" tai pikaruokaketjujen antimia. Mieleen tulee edelleen se nainen, joka oli pussikeittodieetillä ja suunnitteli proteiinijauheiden ostoa ensimmäisellä salikäyntikerrallaan... Ja sehän on hyvä asia, jos lisäilee vaikka pikkuhiljaa terveellisempiä raaka-aineita omaan ruokailuun ja löytää niistä itselleen maistuvimmat. Mutta ei pidä odottaa ihmeitä tapahtuvan, jos ei kokonaisuus ja perusteet ole kunnossa.

Tämä kokonaisuus ja perusteet-juttu liittyy myös näihin eri suuntauksiin aika vahvasti. Muutama vuosi sitten tuli muotiin karppaaminen. Kuinka moni lähti nopean painonpudotuksen perässä tälle tielle ja kuinka moni on jaksanut ottaa siitä elämäntavan. Etsittiinkö tässä oikotietä onneen painonhallinnassa, vai elämäntapamuutosta ja sitä, että siitä tulee hyvä olo ja se sopii minulle. Jos ensimmäistä, niin aika metsään mentiin mielestäni. Nämä median tuomat villitykset harvoin antavat lopullista elämäntapamuutosta. Paljon on yksittäisiä neuvoja, syö sitä, tee tätä, mutta jos niitä ei osata kasata terveille perusteille ja kokonaisuus on hukassa, en usko, että homma kantaa kovinkaan pitkälle. Niskavillat nousevat pystyyn jo sanasta pussikeittodieetti. Tai hei, kuinka tiukassa on vieläkin aikoinaan vallalla ollut rasvaton ja sokeriton ruokavalio. Tungetaan hei tää tuote täyteen makeutusainetta ja imetään kaikki rasva pois ja noin, meillä on taatusti "terveellinen" tuote, eikun markkinoimaan ja sitten lisätään tähän tuotteeseen vielä d-vitamiinia ja kalsiumia, niin saadaan myytyä se perheen pienimmillekin terveellisenä. (Oho, alkoi sapettamaan ;))

On kuitenkin hyvä, että näitä erilaisia ruokavaliovaihtoehtoja on, ja jokainen voi valita halutessaan itselleen ja omalle kropalle sopivimman. Erilaiset ruokavaliot ovat mielestäni suuressa osassa, jos henkilö kärsii allergioista, vatsan ongelmista, insuliiniresistenssistä jne. Tällöin on hyvä selvittää, mistä vika on lähtöisin ja yrittää hoitaa syytä myös ruokavaliolla, eikä lievittää vain kipua tai oiretta lääkkeillä. 

Itselleni keittiössä hääräminen, leipominen ja ruuanlaitto on mukava harrastus ja tapa rentoutua. Tykkään tehdä hifistelyjuttuja siksi, että myös terveellisistä raaka-aineista saa maistuvia herkkuja. En niinkään mieti, kuinka paljon mikäkin aine sisältää mitäkin terveyttä edistäviä juttuja, vaikka olenkin niistä tietoinen. Ja pienten tuuletuksien paikka on aina siinä kohtaa, kun jälkikasvukin pitää syömästään, eikä pidä sitä oudon makuisena.

Raakasuklaa-mansikkakakku

Tykkään tehdä erilaisia raakaruokakokeiluja, syödä kasvisruokaa, etsiä sitä terveellisempää tapaa tehdä leivonnaisia, käyttää superfoodeja ruuanlaitossa ja leivonnassa. Koen, että tämä oma tapani suhtautua tähän ravinnon maailmaan on sopiva minulle, koska siitä tulee minulle hyvä olo. En ole allerginen millekään, joten minun ei tarvitse jättää mitään ruoka-ainetta ulkopuolelle, vaan voin tehdä itse omat valintani. Voin syödä terveellisesti ja tiedän mitä se tarkoittaa. Voin valita huonoja vaihtoehtoja, jos haluan ja olla tuntematta suurta kriisiä siitä.

Voisinko lanseerata maalaisjärkiruokavalion? Tai kohtuus kaikessa-ruokavalion? Tai hei, tasapainossa-ruokavalio :D

Mustikka-vanilja puddingia, marjoja, pellavansiemenrouhetta, kurpitsansiemeniä ja hampunsiemeniä

8 kommenttia:

 1. Täyttä asiaa Terhi ja vielä kerran Iso kiitos Sinulle siitä, että löysin itselleni terveellisemmän tavan koostaa aterioitani. Tulokseni ja olemukseni puhuvat puolestaan eikä tietenkään salitreenejä voi unohtaa, ovathan nekin auttaneet asiaa. Olen nykyään kiinnostuneempi siitä, mitä suuhuni laitan kuin koskaan aiemmin ja iloinen siitä! Matka virkeempään elämään jatkuu ja tänäänkin olen jo salilla jalkoja käynyt rasittamassa ja se teki kipeää ;) Terkuin. Jaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Jaana kuulla, ja tosiaankin teit ihan mielettömän työn tässä kevään aikana. Sä olet nykyään mun juttujen esimerkki siitä, etteikö muka (päälle) viisikymppisenäkin pystyisi pääsemään/olemaan elämänsä kunnossa. Ja jaloille terveiset no pain, no gain ;)

   Poista
 2. Anonyymi etälukija kiittää myös kovasti! Maalaisjärkiruokavaliosta saisi kysytyn kirjan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, hieno titteli tuo anonyymi etälukija ;) Ja juu, pistetään kirja harkintaan, tosin tuo nimihirviö maalaisjärkiruokavalio pitäisi ehkä muuttaa :D Mutta siis totta varmasti, että tämän päivän normikansalainen, joka on yhtään kiinnostunut mitä suuhunsa pistää, varmasti aika hukassa tässä nykyajan "mitämävoinoikeinsyödä"-viidakossa. Erilaisiruokavalioita on niin paljon ja joka tuutista annetaan neuvoja tee näin tai varo näitä. Vähemmästäkin menee sekaisin :)

   Poista
 3. Asiatekstiä! Voisitko joku kerta kirjotella reseptit noista kakkusista, näyttää meinaan superhyvälle! :)

  T. uusi lukija (;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos uusi lukijani :) Mä otan asiakseni kirjoitella noista reseptejä, mutta totuuden nimissä siellä on pari tekelettä, joista mulla on vain hämärä mielikuva, mitä niihin laitoin, eli täytyy tehdä uusi koe-erä, ennenkuin pistän reseptin jakoon. Mulla on tapana tehdä noita leipomuksia niin fiilispohjalta, enkä aina muista kirjoittaa ohjeita ylös. Tuon proteiinipuolukkakakun ohje löytyy täältä http://www.kf-lehti.com/pdf/kf_2012_08.pdf ja sivu 18. On tosin vähän jouluinen tähän vuodenaikaan ;) Niin ja tuon raakasuklaan ohje löytyikin täältä: http://mantelijakaneli.blogspot.fi/2012/09/raakasuklaata-kavereinaan-chili-ja.html

   Poista
 4. Hyviä aatoksia ja useimmat niistä allekirjoitan myös itse. Mulla on myös tuollainen maalaisjärkiruokavalio. Tuntuu kyllä että monet ihmiset on niin pihalla siitä mitä pitäis syödä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja tosiaan tänä päivänä on toisaaltaan jopa surullista, kuinka niin monet ihmiset eivät syö kunnolla ja "pelkäävät" ruokaa. Fakta kuitenkin on, että vain syömällä laihtuu pysyvästi/pysyy hyvässä kunnossa/jaksaa. Mä peukutan sun maalaisjärkiruokavaliolle :)

   Poista