16.7.2013

Kreetalla: Palanen historiaa

 
Jos tämä päivä oli rankka meille aikuisille, niin voi vaan kuvitella, mitä se on ollut meidän tenaville. Aamulla herättiin kukonlaulun aikaan. Oikeasti kukonlaulun, koska kyseinen elikko jossain kiekui, kun herättiin.

Aamulla siis suunnattiin valmiille pakettimatkalle retkikohteeseen.

Me turistit
 

Ensimmäinen kohde oli Retimnonin arkeologinen museo. Näytillä oli erilaisia eri materiaalerista tehtyjä esineitä, riippuen, miltä aikakaudelta ne olivat. Jos mulle jotain jäi mieleen, niin Kreetaa on alettu asuttamaan 6100-luvulla eKr. Historian tunnilla kutakuinkin nukkuneena voin häpeillen sanoa, että pikkasen pitäisi vielä ottaa uudestaan ja kerrata, jotta mieleen jääneet sanat, minoalainen kulttuuri, rautakausi, venetsialaiskausi jne saisi järjestettyä mieleen yhdeksi kokonaisuudeksi.
Kylpyamme tai hauta-arkku
Kauppalappu?
 
 


Retimnonista suuntasimme pariksi tunniksi Kreetan pääkaupunkiin Iraklioniin (Heraklion). Pää oli jo niin sekaisin tässä vaiheessa jäsentelemätöntä historiaa, että oli parempi nollata tilanne shoppailemalla.

Alennusmyynnitkin olivat juuri alkaneet. Ou nou. Sen verran oli kuitenkin nirkosesti aikaa kyseiselle aktiviteetille, että osteltua tuli vaatteita aleista vain tenaville.
 
Leijona-aukio
Pääkatu ei ollut leveydellä pilattu.
 
Vaikka kaupunki ei suuren suuri olekaan, löytyi täältäkin jo ne lieveilmiöt, kuten kaupustelijat, kerjäläiset, ruusunmyjät. Uuuh... Mutta muuten kaikenkaikkiaan oikein miellyttäväntuntuinen paikka. Joskus paremmalla ajalla uudestaan.
 
Matka jatkui kohti Knossosta ja tässä kohtaa meni puurot ja vellit sekaisin Zeuksesta, Minoksesta, labyrinteista, minotauruksesta, Arthur Evansista ja niistä muista tyypeistä. Oliskohan aika ottaa kirja käteen ja kerrata, koska kaikessa irrationaalisuudessaan Kreikan mytologia on hyvinkin mielenkiintoista.
 
 
 Siis nämä olivat aikanaan jotain säilytysastioita jossain varastossa. Kamoon, mä istuttaisin nähin kukkia
 

 Tän mä tunnistin, se on trumpettiköynnös
 
Tenavat suoriutuivat yllättävän mallikaasti päivästä. Yksi iso kiitos kuuluu oppaallemme, jolla oli selkeästi TODELLA paljon tietoa aiheesta ja Kreikan historiasta ja osasi kertoa sen hyvin. Neiti viisiveekin kysyi linja-autossa tarinan loputtua, että jatkaako se kohta, kun oli niin kiva kuunnella sitä satua :)

Ei matka ihan putkeen mennyt, kun bussikin hajosi paluumatkalla, lisäksi Iraklionissa oli mielenosoituksia ja muutama paikka oli kiinni ja osa teistä suljettuja, Knossoksen raunioiden sisäänpääsyssä oli vain yksi virkailija ja jono kieltämättä aika pitkä. Mutta mikään näistä tuskin oli ainakaan oppaan vika, vaikka hän kovin pahoillaan asiasta olikin.

Musta se oli oikeastaan loppujen lopuksi aika huvittavaa, kuinka paljon pieniä vastoinkäymisiä voikaan sattua samalle päivälle. Voin vaan kuvitella matkanvetäjän oloa tällaisen reissun jälkeen. Itse menisin kotiin, tiputtaisin kaikki tavarat ja vaatteet lattialle, kävisin suihkussa ja joisin ehkä puoli pulloa viiniä ja olisin että apua, mikä päivä :D
 
Hotellille päästyämme meidän kokoonpano söi nopean päivällisen/illallisen ja pulahdimme iltauinnille puoli kymmeneltä illalla. Milloin on tehty tätä yhdessä tenavien kanssa tähän aikaan? Ei milloinkaan. Loma <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti