29.1.2013

Omien ruokailujen sovittamisesta perheenkin arkeen

"Kesäkuntoon"-projektin aikana omat ruokailut eivät varmastikaan aina kohtaa perheen ruokailujen kanssa, mutta itse yritän yhdistää mahdollisimman paljon omia syömisiä perheen ruokailuihin. Välillä täytyy hyväksyä se, että oma lautanen on vain koottava hieman eri tavalla kuin muilla, mutta se ei mielestäni tarkoita, että minun tarvitsee ulkoistaa itseäni täysin perheen ruokailuhetkistä.

En halua kuitenkaan myöskään täysin muuttaa perheen ruokailutottumuksia, jos itse päätän hieman kevennellä. Mutta en myöskään usko siitäkään olevan haittaa, että esim. valmisjugurtit korvataan maustamattomalla jugurtilla ja marjoilla tehtyihin smoothieisiin, joka on makeutettu muulle perheelle hunajalla ja itse käytän makeutusainetta. Tämähän olisi ideaalitilanne kaikkeen arkeen, mutta turhan useasti tulee mentyä siitä, mistä aita on vähän matalampi.

Nyt jos sulla on joku hyvä vinkki tähän oman kevennetyn ruokavalion yhdistelyyn perheen kanssa, niin vinkkaa tuonne kommenttilooraan. Kaikki vinkit, ihan pienetkin, ovat tervetulleita :)

Tänään lueskelin aamulla ystävältäni lainaamaa kirjaa Pirjo Saarnia: Ruoan terveysvaikutukset. Ja opinpahan tänäänkin uuden asian. Sen, että kaura sisältää beetaglukaania, joka auttaa alentamaan veren kolesterolia. Jos kauraa sekoittaa muiden viljojen sekaan, voi tämän beetaglukaanin terveysvaikutukset hävitä, koska muiden viljojen entsyymit pilkkovat beetaglukaanimolekyylin pieneksi. Kirjan lause: sen sijaan kaurapuurossa beetaglukaani säilyttää ison molekyylikokonsa, sai minut tekemään tässä illalla uunipuuroa.

Myllyn parhaan sivuilta bongasin ihan hyvältä kuulostavan ohjeen (jos nyt uunipuuro ohjetta kaipaa) ja ei muuta kuin kaurahiutaleet, omenalohkot ja maito vuokaan ja uuniin. Itse vähän muokkailin ohjetta, ihan vain sen vuoksi, että luin sen huolimattomasti läpi, ja hunajan määrä muuttui teelusikallisiksi ruokalusikallisten sijaan. Mutta makeutustahan saa aina lisättyä.

Alla ohje, niinkuin minä sen tein:

6 dl kaurahiutaleita
3 omenaa kuutioina (kuorineen)
1,25 l rasvatonta maitoa
2 tl hunajaa

Laita puolet kaurahiutaleista isoon voideltuun uunivuokaan, sitten päälle omenakuutiot ja hunaja  sekä loput kaurahiutaleet. Kaada päälle maito  ja mausta halutessasi suolalla. Kypsennä puuroa 175-asteisen uunin alatasolla 1 tunti. Anna vetäytyä hetki uunista ottamisen jälkeen.
Omaan annokseeni lisäsin raejuustoa, jonka sekoitin tuonne joukkoon, lisäksi vähän makeutusainetta ja oli muuten niin hyvää, että olisin voinut syödä koko vuoallisen...
Muuten päivän syömisiä ei niin herkullisiksi voi kuvaillakkaan.
On the go-ateria ei päässyt makuhermoja virittelemään.
Ohjauksien välissä uskaltauduin treenaamaan itsekin. Kuumeilu/flunssa/kurkkukipumikälie ei tuntunut enää painavan päälle, niin annoin käsille mahdollisuuden olla kohtena. Ihanaa. Salitreenaamminen on vaan niin jees :)
6 kommenttia:

 1. Kiitos! Raejuustoa ja rahkaa kauppalistalle, jos lumimyräkässä pääsee kaupoille päinkään! Proteiineja joka aterialle, eikö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin :) Liian useasti, vaikka syötäisiin muuten terveellisesti, niin varsinkin välipaloilta puuttuu se proteiinin lähde. Itse en ole mikään hirveä raejuustofani, mutta kun sitä sekoittelee muiden ruokien joukkoon, se menee oikein hyvin.

   Poista
 2. Olin jo että jeejee aamupuuro, mutta sitten huomasin tunnin valmistusajan. :D Pitääkin kehittää tuosta hätähousujen mikroversio. T. Se pappi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mitä? Sä et herää aamuviideltä valmistamaan aamupalaa sun perheelle :D No ei vaan. Mä tein tuon tosiaan meille iltapalaksi, mutta hyvin meni sama puuro aamupalanakin mikron kautta lämmitettynä.

   Poista
 3. Joo ne Valion styroxpalloraejuustot ei kyllä tipu itsellenikään, mutta Arlan Keso-raejuusto on jo ihan syötävää. Syön sitä usein paremman puutteessa töissä pelkiltään välipalana. t. Jenu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle ei oikein tipu kumpikaan raejuusto ihan sellaisenaan. Ei se pahaa ole, mutta jotenkin hmmm.... mautonta. Olisi ihan kiva saada vaikka vinkki, millä sen voisi maustaa, että siitä saisi oikeasti HYVÄÄ :) Mutta muutenhan se on oikeasti hyvä ja helposti mukana kulkeva välipala.

   Poista