16.11.2012

Sushin tekoa for dummies

Mulla ei ole mitään vastaan makaroonilaatikkoa tai makkarakeittoa, mutta joskus vaan tekee mieli vääntää sushit rullalle ja nauttia. Pitkään mä jotenkin ajattelin (virheellisesti), että niiden teko olisi kauhean vaikeaa ja itse aloitinkin koko homman vähän turhan hankalalla tavalla. Mutta tänään näitä pyöritellessäni napsin muutamia kuvia, kuinka mä ne teen. Jotkut tosi hevisushistit varmaan repii karvat kainaloistaan, että ei noiiin. Mutta musta tämä on hyvin simppeli tapa tehdä erittäin maukkaita susheja. Eikä mene turhaa aikaa tuhertamiseen.

Tämä on lisäksi tällainen suht neutraali versio, joita meidän jälkituotoksetkin tykkäävät syödä. Hommaan tarvitsee vähintään sushiriisiä, merilevälevyjä, kylmäsavustettua kirjolohifileetä, kurkkua, avokadoa ja tällä kertaa laitoin myös ilmakuivattua kinkkua (ei ehkä ominta sushia, mutta ihan hyvin toimii). Lisäksi tuollainen matto levyjen rullailuun. Viini on täysin vapaaehtoinen, joskin ihan mukava lisä sekä valmistusvaiheeseen että itse aterialle. Sivistyneemmät ihmiset tajuaisivat käyttää valkoviiniä, mutta mä raaakaaastaaan punaviiniä niiiin paljon.

No, ekana laitetaan riisit ja keitetään ohjeen mukaisesti. Riisin joukkoon lisätään riisiviinietikkaa ja sokeria. Itse keitän puoli pussia (250 g) riisiä, joka riittää yhteen pakettiin levyjä.
Kun riisit on ainakin vähän jäähtyneet, laitetaan merilevälevy (mä laitan sen sileemmän puolen alaspäin mattoa vasten) matolle, levitetään riisi levylle jättäen vähän reunoille tyhjää. Sitten pienen matkan päähän levitetään kala/kinkku ja kurkku/avokado (näissä aineksissa on varmasti mielikuvitus rajana) ja.....

 
......rullataan napakalle rullalle.

Sitten leikataan jotakuinkin puolentoista sentin paksuisia paloja. Niistä jää tuollaisia vasemmassa laidassa olevia lörpsyköitä päistä jäljelle, mutta mulla on aina soijakastiketta vieressä ja dippailen niitä sitä mukaa ääntä kohti. Itse kutsuisin niitä tekijänpalkkioksi :).Pöytään sushien seuraksi soijakastiketta, wasabia ja hyvää seuraa. Ja ehkä lasi viiniä. Sitä inkivääriä käytetään myös paljon, mutta itse en fanita sitä mitenkään erityisesti, niin jätän sen yleensä (=aina) pois.

Jälkkäriksi pähkinöitä ja kuivattuja hedelmia, sekä vaikka the simple things-lehti. Toimii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti