14.5.2012

Keittiöpuutarhasta päivää

Mä olen aina ollut vähän heikkona yrtteihin. Ja ei siinä varmaan mitään pahaa ole. Päinvastoin.
Tänä keväänä on muuten moni muukin innostunut syötävien kasvatuksesta. Kevään hittituotteita ovat ehdottomasti kaikki syötävät; yrtit ovat todella in, tomaatintaimet ja paprikat/chilit  tekevät hyvin kauppansa, ananas- ja vadelmamansikka kiinnostavat, viinirypäleitä olen tilannut jo lisää ja marjapensaat katoavat tasaista tahtia. Myös hieman erikoisemmat, kuten goji, kiiwi ja japaninvatukka kiinnostavat. Harmi, että niistä ei ole vielä paljonkaan omakohtaista kokemusta, vielä.

Tätä "sarjaa" näin jo pari vuotta sitten Hollannissa messuilla ja vähän höntti kun olen, niin ihastuin noihin... puusäleisiin. Jotka erehdyttävästi muistuttavat niitä "tikkuja", jonka lääkäri työntää kielen päälle, kun katsoo kitusiin. (Mikä niiden oikea nimi on?)

No ei vaan, puinen säle kieltämättä herätti ensimmäisenä huomion, mutta koko tuo sarja on luomua ja itse ihastuin noihin, kun ne ovat vähän isompia puskia jo valmiiksi. Vaikka kuinka olen joku hortonomi, en ainakaan tällä hetkellä halua kasvatella mitään siemenistä tai pikkutaimista. Tällainen ready to use-malli sopii mulle oikein hyvin. Kun vaan muistaa kastella...

Oreganoa tulee käytettyä aika moneen ruokaan. Leivän päälle, lämpimiin ruokiin, salaattiin. Ja tuore yrtti voittaa kuivatun aika mennen tullen.


Timjamia tulee taas käytettyä varsinkin vihannesten mausteena ja tietenkin monen muun ruuan kanssa.

Näitä kahta käytän eniten tuoreena basilikan lisäksi ja talvella tulee jupistua yrttihyllyllä niitä näivettyneen näköisiä pikkupuskia. Itse olisi ainakin valmis maksamaan euron, pari lisää, jos yrttejä saisi talvellakin vähän isompina ja elävän näköisinä ihan normiruokakaupasta.
Ja syksyllä sitten nautitaan yrttimaustetuista oliiveista. Sadonkorjuun juhlaa. Pitäisikö varata jo paikka torilta?

3 kommenttia:

 1. Meillä kasvaa ikkunoilla chilejä pilvin pimein kun isäntä meni ja hurahti niihin :) . Ja kasvimaalta löytyy oma ryytipenkki, sieltä saa satoakin jo - nams!!

  VastaaPoista
 2. Nyt ei muuta kuin pari tomaatintainta kasvamaan ja tekemään vaikka paholaisenhilloa pihan omista antímista.

  Mulla oli kanssa talvehtinut oregano, viinisuolaheinä ja ruohosipuli, joista saa jo satoa, eikä tuota raparperiäkään tarvitse enää pitkään odotella.

  VastaaPoista
 3. Kyllähän tuolla on sekä tomaatit että kesäkurpitsat nekin jo kasvamassa :) . Vielä pitää muista hakea vanhemmilta muutama itäny peruna niin saa niitäkin sitten loppukesästä - lapset tykkää kaivaa niitä maasta yli kaiken! Mmmmm... Vesi herahtaa jo kielelle kun miettii mitä kaikkea sitä kohta taas saakaan!!

  VastaaPoista